دفتر هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) گزارش سه ماه از اوضاع افغانستان را به نشر رسانده که رویدادهایی از ۱۱ سرطان تا ۹ میزان را پوشش داده است.
در این گزارش به موضوعاتی چون قانون وزارت امربه معروف و نهی از منکر، حقوق زنان و دختران، تلفات ملکی، رویدادهای مرزی، آزادی بیان و مجازات بدنی-اجراآت عدلی پرداخته شده است.
در بخشی این گزارش به رویدادهای ضد امنیت در کشور نیز اشاره شده است. در این بخش گفته شده است که در این مدت چهار رویداد ضدامنیتی در کابل، ننگرهار و غور رخ داده که در نتیجه آن ۲۸ غیرنظامی جان باختند و ۵۰ نفر دیگر زخم برداشتهاند.
بر بنیاد این گزارش، در سه درگیری مرزی میان افغانستان و پاکستان شش نفر کشته شده و ده نفر دیگر زخم برداشتهاند.
گزارش افزوده است: «در ۲ سپتامبر در کابل، یک حمله انتحاری در بیرون ریاست نظارت و تعقیب فرامین و احکام اداره حاکم به وقوع پیوست که منجر به کشته شدن هفت ملکی و زخمی شدن بیش از ۲۹ نفر شد.»
در بخش دیگر این گزارش همچنان آمده است که قانون وزارت امر به معروف و نهی از منکر، برخی از محدودیتهای تازهای را بر زنان وضع کرده است.
گزارش افزود: «بین اول ماه جولای تا ۳۰ سپتمبر، بخش حقوق بشر یوناما حداقل ۲۴ مورد بازداشت و توقیف خودسرانه، حداقل ۱۰ مورد شکنجه و بدرفتاری و تهدیدهای لفظی و حداقل پنج مورد قتل اعضای پیشین نیروهای امنیتی افغانستان را مستند کرده است.»
عزیز ستانکزی آگاه مسایل سیاسی درباره چگونگی اینگونه گزارشها گفت: «در این اواخر، یوناما یا سازمان ملل متحد یا نماینده آنها، ریچارد بنیت گزارشهای مغرضانه در مورد افغانستان نشر کرده و میکنند و این ناشی از عدم با خبری آنها از داخل افغانستان است.»
سید قریبالله سادات آگاه دیگر گفت: «وظیفه یوناما این است که گره کور سیاسی و اقتصادی افغانستان را باز بکند؛ نه اینکه به مشکلات افغانستان بیافزاید و با هر باری که گزارش میدهد، دردسر را بیشتر میسازد.»
هرچند امارت اسلامی درباره گزارش سه ماهه یوناما چیزی نگفته؛ اما سخنگوی امارت اسلامی پیش از این گفته بود که انتقاد از روشهای کاری وزارت امر به معروف و نهی از منکر از سوی این نهاد، بیجا است.