معین سیاسی وزارت خارجۀ حکومت سرپرست افغانستان بار دیگر به ادامۀ محرومیت دختران از آموزش واکنش نشان داده و گفته است که این تصمیم مطابق “شریعت اسلامی” نه، بلکه بر اساس “طبیعت” خود آنان گرفته شده است.
شیرمحمد عباس ستانکزی روز شنبه ۱۸ جنوری (۲۹ جدی) در نشستی در ولایت خوست گفت که “هیچ بهانه و دلیلی برای بستهماندن مکاتب و دانشگاهها به روی دختران در افغانستان وجود ندارد”.
طالبان پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ محدودیتهای زیادی را بر زنان و دختران در افغانستان وضع کرده اند. این گروه در سپتمبر ۲۰۲۱، آموزش دختران را در مکاتب متوسطه و لیسه منع و سپس در دسمبر ۲۰۲۲ زنان را از آموزش در دانشگاهها و کار در سازمانهای غیرحکومتی محروم کرد.
ستانکزی از رهبر طالبان خواست که هرچه زودتر دروازههای مکاتب و دانشگاهها را به روی دختران باز کرده تا آنان بتوانند به فراگیری علم و دانش ادامه دهند.
او افزود: “در این زمینه هیچ بهانه و دلیلی وجود ندارد و نداشته است. در زمان جناب رسوالالله دروازۀ علم به روی مردان و زنان باز بود…امروز تمام دنیا به همین دلیل با ما درگیر اند و به همین دلیل از ما انتقاد میکنند. ما در راهی روان استیم که ناشی از طبیعت خود ما است، نه از شریعت.”
به گفتۀ این مقام ارشد حکومتی، از میان ۴۰ میلیون نفوس افغانستان، بیعدالتی در برابر ۲۰ میلیون آن توسط این گروه جریان دارد. استانکزی اضافه کرد که آنان در روز قیامت در این مورد به دختران و زنان پاسخگو اند.
ستانکزی اضافه کرد: “میراث به زنان داده نمیشود، زنان تعیین حق خود را ندارند، آنان به بد داده میشوند، اجازۀ تعلیم به آنان را نمیدهیم، آنان را به مسجد و مدرسهها اجازه نمیدهیم، مکاتب و دانشگاهها را بسته کردهایم و پس آیا ما در مسیر شریعت روان استیم؟.”
این نخستین بار نیست که معاون وزارت خارجهٔ حکومت سرپرست به حمایت از آموزش دختران بالاتر از صنف ششم صحبت میکند.
این مقام حکومتی پیش از این نیز چندین بار از بستهماندن مکاتب و دانشگاهها به روی دختران انتقاد کرده و در آخرین مورد گفته بود که نباید درهای علم به روی کسی بسته شود.