افغانستان به سوی رشد اقتصادی…!

اقتصاد اصل اساسی برای زندگی راحت ساکنان یک کشور است، اما آن ملت ها بدون استقلال اقتصادی نمی توانند زندگی راحت و توسعه یافته ای داشته باشند. موقعیت جغرافیایی افغانستان، وجود منابع طبیعی وسیع، آب فراوان برای زراعت و مالداری، آب و هوای مناسب و صحراها از عوامل مهمی است که در صورت استفاده درست می تواند افغانستان را در فهرست کشورهای دارای اقتصاد توسعه یافته قرار دهد. صادرات و واردات دو اصل رشد اقتصادی هستند و برای یک اقتصاد سالم و خودکفا لازم است صادرات بیشتر از واردات یا حداقل برابر با آن باشد.

اما متأسفانه جنگ‌های طولانی، فسادهای گسترده و اشغال‌های اقتصادی در کنار سایر عرصه‌ها عاملی بود که اقتصاد کشورمان را در این چهار دهه از بین برد و مانع رشد و توسعه بیشتر شد. دفتر کمک های اقتصادی امارت اسلامی افغانستان هفته گذشته اطلاعاتی را در مورد صادرات هفت ماهه اول سال 1401 منتشر کرد که بر اساس آن، در این مدت، افغانستان کالاهای مختلفی را به ارزش 1085 میلیون دالر امریکایی به کشورهای مختلف منطقه و جهان صادر کرده است و پیش بینی می شود تا پنج ماه آینده این میزان به دو میلیارد دلار برسد.

این اولین بار است که افغانستان در این مقیاس بزرگ صادرات دارد، پیش از این، اگرچه دنیا نظام گذشته افغانستان را به رسمیت شناخته بود و در زمینه های مختلف به آن کمک کرده بود اما سطح صادرات سالانه افغانستان به یک میلیارد دالر نمی رسید، که در سال گذشته 1400 این میزان 850 میلیون دالر امریکایی بوده است. افزایش صادرات، آغاز پروژه‌های بزرگ و زیربنایی در نقاط مختلف کشور، فراهم‌کردن شرایط مناسب برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و کوشش برای ایجاد بازارهای منطقه‌ای و جهانی برای تولیدات داخلی نشان‌دهنده رشد و توسعه اقتصادی است.

اگرچه زحمات امارت اسلامی افغانستان برای توسعه اقتصادی قابل ستایش است، اما هنوز در این زمینه کار زیادی لازم است، اگر دولت با ابزار موجود راه را برای زراعت هموار کرد، واضح است که ما راه مهمی برای مقابله با چالش‌های موجود در پیش گرفته ایم. در حال حاضر افغانستان یک کشور واردکننده است و سالانه حدود هفت میلیارد دالر امریکایی واردات دارد. دولت باید تلاش کند تا سطح صادرات را نسبت به واردات افزایش دهد و همچنین به کیفیت و کمیت محصولات داخلی به ویژه بر تولید و صادرات میوه های تازه و خشک، محصولات مالداری، لبنیات و سایر محصولات غذایی توجه بیشتری داشته باشد. افغانستان نه تنها از امنیت غذایی برخوردار خواهد شد، بلکه از این نظر به کشوری خودکفا تبدیل خواهد شد.

برای ثبات قیمت مواد غذایی و درآمد خوب باغداران و کشاورزان باید در هر منطقه یخچال ها و کارخانه های کوچک احداث شود که خوشبختانه تصمیم هیئت وزیران برای ساخت و راه اندازی یخچال ها نیز منتشر شده است. بذر های اصلاح شده باید بین کشاورزان توزیع شود و سمینارهای اطلاع رسانی در خصوص افزایش عملکرد برای آنها برگزار شود که این امر نه تنها باعث افزایش درآمد باغداران و کشاورزان می شود، بلکه زمینه اشتغال و امنیت غذایی مردم را نیز فراهم می کند.

(هیواد /23 نومبر 2022)

 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x