چگونه پاکستان قربانی سیاست های متناقض خود شد!

بازگشت تحریک طالبان پاکستان به اقدامات تروریستی، اخاذی و گروگان‌گیری، زمان را برای پاکستان، یک دهه به عقب برگردانده است – اگرچه وضعیت هنوز به بدی گذشته نیست – و روابط این کشور را همراه با طالبان افغانستان به شدت تضعیف کرده است. دولت و ارتش پاکستان این گروه را به پناه دادن به این تحریک طالبان متهم می کنند.

رد و بدل نمودن اظهارات قهرآمیز در 2 جنوری نشان می دهد که چگونه وعده حضور طالبان در کابل برای کسانی که در پاکستان فرمان می راندند اشتباه بوده است. از رئیس مغرور آی‌اس‌آی، جنرال فیض حمید که در سپتمبر 2021 در کابل حضور پیدا کرد و به رسانه‌های افغانستان گفت که همه چیز خوب خواهد بود، تا رعنا ثنا الله وزیر داخله پاکستان که تهدید به بمب‌گذاری مخفیگاه‌های تحریک طالبان پاکستان در افغانستان کرد، 16 ماه می گذرد.

به بیانیه احمد یاسر، یکی از اعضای طالبان مستقر در دوحه، با توئیتی پاسخ داد که افغانستان سوریه نیست و نه پاکستان ترکیه (اشاره به بمباران کردها در سوریه توسط ترکیه). اینجا افغانستان است، گورستان امپراتوری ها. هرگز به حمله نظامی به ما فکر نکنید، در غیر این صورت شرم توافق نظامی با هند تکرار خواهد شد این خاک صاحب دارد، همان که رئیس را به زانو درآورد.

بلافاصله پس از این موضوع، شورای امنیت ملی پاکستان در پایان یک نشست دو روزه در مورد این موضوع و سایر مسائل پیش روی این کشور، بیانیه ای صادر کرد.

در این بیانیه آمده است: “هیچ کشوری اجازه نخواهد داشت برای تروریست‌ها پناهگاه و تسهیلات فراهم کند و پاکستان تمام حقوق خود را در این زمینه برای حفاظت از مردم خود محفوظ می‌دارد. امنیت پاکستان سازش ناپذیر است و حکم کامل دولت در هر وجب از خاک پاکستان حفظ خواهد شد.”

از دیدگاه پاکستان، رضایت‌بخش‌ترین نتیجه پیروزی طالبان در افغانستان به حاشیه راندن هند بود که دو دهه توسعه زیرساخت‌ها و ارائه کمک‌های دیگر به این کشور داشت.

اما دو طرف بر سر موضوع خط دیورند با هم اختلاف پیدا کردند، افغان‌ها هرگز آن را به عنوان یک مرز بین‌المللی با پاکستان نپذیرفته‌اند و در مقابل خشم طالبان، پاکستان نمی‌خواهد اجازه عبور نامحدود از این خط را بدهد.

علاوه بر این، قتل ایمن الظواهری، رهبر القاعده توسط ایالات متحده در جولای 2022 در کابل، به تنش بین دو طرف کمک کرده است، با سوال در مورد نقش نهاد امنیتی پاکستان در این حادثه.

این انتظار که پاکستان نقش بزرگی در افغانستان جدید تحت حکومت طالبان داشته باشد، رد شده است. برخلاف دفعه قبل، اسلام آباد در به رسمیت نشناختن رژیم طالبان همراه با جامعه جهانی قدم گذاشته است. عجیب این است که سراج الدین حقانی، وزیر داخله، به رهبران تحریک طالبان پاکستان در جنوب شرق افغانستان پناه می دهد. به گفته آنتونیو گویستوزی از محققیق بالای گروه حقانی می گوید که سراج الدین حقانی از تحریک طالبان پاکستان به عنوان اهرم فشاری علیه پاکستان استفاده می کند.

پانزده سال پیش، سازمان امنیتی پاکستان به دنبال تمایز میان طالبان «خوب» و «بد» بود. طالبان خوب، طالبان افغانستان و گروه‌های دیگر است. تحریک طالبان پاکستان طالبان بدی بودند، زیرا آنها پاکستان، غیرنظامیان و نیروهای امنیتی آن و سایر نمادهای دولتی مانند زیرساخت ها را هدف قرار می دادند. حالا طالبان خوب و طالبان بد در یک طرف هستند. به نظر می رسد پاکستان در تناقضی که خود ساخته است گرفتار شده است.

(ایندیان اکسپرس / 4 جنوری 2023)

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x