بسته ماندن مسیر تورخم میلیون ها دالر به تاجران زیان وارد کرده است

نزدیک به یک هفته است که راه تورخم به روی مردم، لاری های ترانزیتی و معاملات تجاری بسته شده است. مقامات می‌گویند، به دلیل بسته شدن این راه، میلیون ها دالر به تجارت دو کشور خسارت وارد شده است.

مسوولین اتاق تجارت و سرمایه گذاری می‌گویند، از زمان بسته شدن راه تورخم، بیش از ۱۰ میلیون دالر تجارت بین پاکستان و افغانستان متضرر شده و بیش از ۵ هزار موتر باربری در دو طرف خط متوقف شده اند.

خان جان الکوزی، یکی از اعضای هیات مدیره اتاق تجارت و سرمایه گذاری، دلیل بسته شدن مسیر تورخم را اختلافات سیاسی دو کشور دانسته و می‌افزاید، پاکستان با این اقدام، توافق ترانزیتی را زیر پا می گذارد.

خان جان الکوزی، یکی از اعضای هیات مدیره اتاق تجارت و سرمایه گذاری می‌گوید:« روزانه حدود ۸۰۰ موتر باربری از دو طرف خط دیورند در این راه تردد می‌کنند. در نه روز گذشته، حدود ۵ هزار لاری در دو طرف ایستاده اند. من فکر می کنم که این یک ضرر بزرگ هم برای اقتصاد افغانستان و هم برای اقتصاد پاکستان است. من از امارت اسلامی و حکومت پاکستان درخواست می‌کنم که توافقنامه اپتا را مطابق با قوانین بین المللی دوباره احیا کنند.»

در عین حال، سرمایه گذاران افغان از طرف پاکستانی می‌خواهند که تجارت را سیاسی نکرده و مشکلات موجود را از راه های دیپلوماتیک حل کند.

به باور کارشناسان اقتصادی، پاکستان همواره تلاش کرده است تا از طریق راه های ترانزیتی به تاجران افغان آسیب برساند و از آن به عنوان ابزار سیاسی استفاده می کند.

کارشناسان پیشنهاد می‌کنند که حکومت سرپرست باید مسیرهای جایگزین دیگری را برای تجارت و ترانزیت خود جستجو نماید.

نورالله عزیز، تحلیلگر اقتصادی می‌گوید:«پاکستان در همه زمینه ها چنین پالیسی دارد. آنها هیچ فرصتی را برای ایجاد مشکل بر سر راه افغانستان از دست نمی‌دهند. مهم این است که نظام حاکم باید راه های جایگزینی داشته باشد، چه در حوزه تجارت، چه در حوزه سیاسی و چه در حوزه اقتصادی. پیدا کردن هر کشور جایگزین به جای پاکستان برای ما در زمینه های اقتصادی و سایر زمینه ها مهم است.»

قابل ذکر است که از سوم ماه حوت بدین سو پاکستان راه تورخم را برروی هر نوع تردد بسته است. مقامات پاکستانی گفته اند، دلیل این امر ساخت تاسیسات نظامی در نزدیکی خط فرضی دیورند توسط نیروهای امارت اسلامی بوده است. اگرچه مذاکرات بین دو طرف برای بازگشایی این راه انجام شد، اما هنوز نتیجه مثبتی نداشته است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x