تعهدات محکم، زبان چرب و وعده های کوتاه!

از زمان تسلط مقامات طالبان بر افغانستان، به دلیل نقض توافقنامه دوحه و سایر تعهدات از سوی همین گروه، این کشور توسط هیچ کشوری از جامعه جهانی از جمله چین و پاکستان به رسمیت شناخته نشده است. بیش از 90 درصد مردم آن زیر خط فقر زندگی می کنند، علاوه بر فاجعه چالش برانگیز تغییرات اقلیمی، با مشکلات جدی فاجعه انسانی و انزوای کامل جهانی مواجه هستند و به دلیل همین مشکلات، مطلقاً از عدم موجودیت تعادل بین جامعه جهانی رنج می برند.

در چنین شرایط پیچیده که این کشور در دایره گرداب و طوفان مشکلات قرار دارد، مطالبات خطرناک و چالش برانگیز چین و پاکستان در زمینه مشکلات عمیق امنیتی از افغانستان با لحنی آمرانه، قطعا بالاتر از درک و انتظار مردم افغانستان بود. شایان ذکر است که طالبان گام های مهمی در این زمینه برداشته اند و این مبارزه همچنان ادامه دارد. در حال حاضر افغانستان از امکانات استخباراتی، تخنیکی و لجستیکی برای پاسخگویی به خواسته های این کشورها و توانایی مقابله با چالش های جدی که ممکن است به دلیل این درگیری به وجود بیاید، ندارد.

شکی نیست که تروریست ها و تروریسم مرزها و ارزش ها را نمی شناسند. کشتن مردم بیگناه در هر مکانی و به هر نامی تحت هیچ شرایطی قابل قبول و توجیه نیست. جنگ برای مردم و کشورها یک فاجعه است. تروریسم مانع پیشرفت و آسایش مردم می شود و چالش های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را برای کشورها ایجاد می کند. البته لازم است در کنار کوشش برای از بین بردن عوامل خارجی تروریسم، تلاش برای یافتن راه حل برای علل داخلی این پدیده وحشتناک نیز نقش مهمی در پایان دادن به تروریسم داشته باشد. تعداد بسیار کمی از کشورهای روی زمین وجود خواهند داشت که بیشتر از افغان ها به دلیل تروریسم و ​​جنگ ها رنج کشیده اند و هنوز هم رنج می برند.

پس از ارزیابی همه جانبه نشست وزرای امور خارجه افغانستان، چین و پاکستان در اسلام آباد، به نظر می رسد که چین با وجود همه امکانات و پتانسیل های سیاسی، اقتصادی و تخنیکی از هرگونه تعهد در رابطه با تعامل و کمک متقابل با افغانستان در مقابل تروریزم اجتناب کرد. چین همچنین قبل از کمک عملی به افغانستان در جهت کاهش مشکلات کنونی، از وزیر امور خارجه افغانستان خواسته است تا به نگرانی های امنیتی آنها پایان دهد و علل واقعی و بالقوه ناامنی در افغانستان را از بین ببرد و اولتیماتوم داد تا همه خواسته های وی را بپذیرند. در این فهرست درخواست‌ها، لحن دیپلماتیک، معیارهای احترام متقابل و شاخص‌های همسایگی خوب در نظر گرفته نشده بود.

از نظر ابتکار، ساختار و دستور کار نشست سه جانبه، بیشترین مطالبات از طرف پاکستان بود که با تلاش بسیار اندک ابتکار این نشست مهم را برعهده گرفت و دریافت اجازه سازمان ملل برای سفر مقامات را احسان خود عنوان کرد، جواب مثبت ملا امیرخان متقی وزیر امور خارجه افغانستان به مطالبان خود را به یک دستاورد بزرگ تبدیل کرد. اهمیت این دیدار را با همسویی چین با پاکستان بالا برد و به مطالبات خود با حمایت چین اهمیت بیشتری داد.

عجیب است که در دو دهه اخیر پاکستان به نام حمایت از نیروهای ائتلاف زیر بار کمک های اقتصادی کلان غرب قرار گرفته و در عین حال با وجود درخواست های فراوان مانع استفاده خاک خود توسط تروریست ها علیه افغانستان نشد و نه تنها کوششی برای صلح انجام نداد بلکه پیوسته به گروه مسلح مخالف در زمینه های مختلف کمک می کرد تا اینکه به نقطه پیروزی رسیدند. علیرغم این واقعیت که ما تروریسم را صرف نظر از رنگ یا علت آن، نفرت انگیز و منفور می دانیم، به ویژه هر جنگی که شامل کشتار مردم بی گناه باشد.

ممکن است در هیچ جا، تحت هیچ عنوان و عنوانی آن را قابل قبول ندانیم، اما از آنجایی که مقامات پاکستانی در دو دهه گذشته پیوسته چشم خود را بر روی همین خواسته های افغانستان بسته اند، اکنون پاکستان منطق توجیهی قوی برای خواسته های فعلی ندارد.

البته ما با وجود انتقاد از بیان و لهجه خواسته های هر دو کشور، به شدت مخالف استفاده از خاک افغانستان توسط تروریست ها و برای هر نوع حمله تروریستی هستیم. امیدواریم برای کاهش نگرانی های امنیتی، سایر همسایگان با توجه به تعاملات قبلی و کنونی خود، اصول دیپلماتیک و اصول همسایگی خوب را از نظر خواسته های افغانستان در نظر داشته باشند.

(دعوت میدیا /۱۴ می ۲۰۲۳)

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x