در لوحۀای که تازه روی ساختمان وزارت امور زنان افغانستان نصب شده به زبانهای دری و عربی نوشته شده”وزارت دعوت، ارشاد، امر بالمعروف و نهى عن المنكر”.
طالبان که در ماه گذشته در هرج و مرج بعد از خروج نیروهای امریکایی، قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، در دور اول قدرتشان بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ میلادی دختران را از تحصیل و زنان را از کار، منع کرده بودند.
به اساس خبرگزاری رویترز، در آن زمان ادارۀ “امربالمعروف و نهى از منكر” به حیث پولیس اخلاقی آن گروه عمل میکرد و تفسیر خودرا از شرعیت اسلامی داشت که شامل قوانین سختگیرانه لباس، اعدامها و شلاق کاریهای عمومی میشد.
لیست کابینهای را که طالبان به تاریخ هفتم سپتمبر اعلام کردند، شامل یک سرپرست برای “وزارت دعوت، ارشاد، امر به معروف و نهى از منكر” بود و با آنکه در این لیست هیچ اشارهای به وزارت زنان نشده، اما طالبان تا هنور تأیید نکرده اند که وزارت زنان افغانستان منحل شده است.
حسینه صافی وزیر سابق امور زنان افغانستان در تویتر خود نوشته که” توانمندسازی زنان و برابری جنسیتی یک دیدگاه است، نه تنها ادامه خواهد یافت، بلکه با همبستگی، نظارت و مسئولیت پذیری متقابل نیز تقویت خواهد شد.”
کارمندان زن در افغانستان میگویند که آنها از مدت چندین هفته به اینسو تلاش کرده اند، تا به وظایفشان بازگردند، اما به آنها گفته شده که دوباره به خانههایشان بروند. یکی از این زنان به رادیو آزادی، گفت: “حالا خانمهاییکه نانآور خانواده بودند، چی خواهند شد و چی خواهند کرد؟”
در این حال وزارت معارف طالبان دیروز در اعلامیهای گفت که سر از امروز(شنبه، ۲۷ سنبله) همۀ مکاتب متوسطه و لیسههای پسران بازگشایی میشوند. اما این وزارت تا هنوز اعلام نکرده که تحصیل دختران چه وقت آغاز میشود. مقامات طالبان وعده کرده اند که به دختران و زنان اجازه تحصیل و کار را در پرتو اصول اسلامی، میدهند.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان در پاسخ به پرسش در مورد سرنوشت وزارت امور زنان و تحصیل دختران شب گذشته به رادیو آزادی نوشت که “در باره هر دو مورد معلومات میکند” اما به نوشتۀ خبرگزاری رویترز، یک مقام ارشد طالبان در اوایل هفته جاری گفت، زنان اجازه ندارند که در ادارات دولتی با مردان کار کنند.
آزادی رادیو
۲۰۲۱/۱۸/۹