براساس نوشته نشریه حریت، ۱۰ حوت، پنجمین سالگرد امضای توافقنامه دوحه میان امارت اسلامی افغانستان و ایالات متحده آمریکا است. این توافق پس از چندین دور مذاکرات میان تیمهای مذاکره کننده هر دو طرف، در ۱۰ حوت ۱۳۹۸ به امضا رسید.
نکات مهم این توافق شامل خروج کامل نیروهای اشغالگر آمریکایی از افغانستان، آزادی زندانیان امارت اسلامی، حذف نام رهبران امارت اسلامی از لیستهای سیاه و همچنین عدم ایجاد تهدید از سوی افغانستان علیه آمریکا و متحدانش در آینده بود.
کارشناسان امور سیاسی و بینالملل این توافق را یک پیروزی بزرگ برای امارت اسلامی و یک شکست نظامی و سیاسی برای آمریکا میدانند. آنان معتقدند که نیروهای اشغالگر آمریکایی و متحدانشان از جنگ فرسایشی در افغانستان خسته شده بودند و روزبه روز حیثیت نظامی و سیاسیشان زیر سؤال میرفت، در حالی که هزینه های مالی و جانی سنگینی را متحمل می شدند. به گفته این کارشناسان، توافق دوحه برای آمریکا و متحدانش به منزله تحقیر و شکستی بود که مانع از غرق شدن بیشتر آنان در جنگ افغانستان شد.
وضعیت کنونی این توافق چگونه است؟
تحلیلگران سیاسی می گویند که امارت اسلامی افغانستان به تعهدات خود پایبند بوده و تاکنون به هیچ گروه مسلح خارجی اجازه استقرار در افغانستان یا تهدید منافع آمریکا و متحدانش را نداده است.
اما در مقابل، آمریکا از توافق دوحه روی گردان شده و به تعهدات خود پایبند نبوده است. تحریمها و لیست سیاه علیه رهبران امارت اسلامی همچنان پابرجاست، حریم هوایی افغانستان هر از گاهی از سوی آمریکا نقض می شود و این کشور افغانستان را تحت فشار تحریم های اقتصادی نگه داشته است، که همه اینها نقض آشکار توافق دوحه محسوب میشود.