مقامهای وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان در نشست ارایهٔ گزارش سالانهٔ این وزارت گفتند، فرمان صادر شده در مورد حجاب از سوی رهبرشان نه تنها عملی شده بلکه در ولایتهای مختلف با استقبال گسترده مواجه شده است.
محمد صادق عاکف مهاجر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان روز دوشنبه در یک نشست خبری گفت: “فرمانی که در مورد حجاب زنان صادر شده در آن واضح گفته شده که ۹۹ درصد زنان در افغانستان پیش از این نیز حجاب را رعایت کردند، اما این را همه میدانند که این یک امر طبیعی است، در افغانستان ۲۰ سال اشغال بود و کسانی که از این اشغال متاثر شده اند این فرمان بالای آنها تاثیر گذار است.”
آقای مهاجر میگوید، زنانی با این فرمان مشکل دارند که به گفتهٔ او اذهان شان از رویکرد کشورهای دیگر متاثر شده است. اما زنان افغان در واکنش به این اظهارت گفته اند، حجاب اجباری را نمیپذیرند. اما شمار از زنان افغان در واکنش با این اظهارت وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان میگویند، افغانها یک جامعهٔ اسلامی دارند و حجاب از سالها به اینسو در این جامعه عملی شده است، اما تسلیم شدن به حجاب اجباری ناممکن است.
زنان افغان: حجاب در جامعه افغانی از صد ها سال به این طرف رعایت می شد٬ اما طالبان میخواهند برداشت خود را از حجاب در جامعه تطبیق کنند. شریفه نهضت، فعال مدنی به رادیو آزادی گفت، زنان پیش از حاکمیت طالبان نیز حجاب اسلامی را رعایت میکردند. “ما صد سال پیش نیز افغانیت، اسلامیت، و سنتها را در چارچوب اسلام مراعات میکردیم و حجاب اسلامی را مراعات میکردیم، بیشتر زنانی که در ادارههای دولتی کار میکردند، به شمول من حجاب اسلامی را رعایت میکردند، حال که آنها چنین ادعایی را مطرح میکنند، ما آن را نمیپذیریم.”
مریم دیگر فعال مدنی افغانستان میگوید، زنان افغان پیش از حاکمیت دوبارۀ طالبان هم مسلمان بودند و حجاب را رعایت میکردند. “در پیوند به اظهارات وزارت امر به معروف و نهی از منکر امارت اسلامی باید بگویم که که زنان افغان پیش از آمدن طالبان هم مسلمان بودند و هم حجاب خود را رعایت میکردند، این طور نیست که زنان افغان پس از آمدن امارت اسلامی حجاب کرده باشند و به امر آنان تشویق شده باشند.”
رهبر طالبان در هفدهم ماه ثور سال روان خورشیدی با صدور فرمانی گفت که زنان باید در مکانهای عمومی چهرهشان بپوشانند و بدون ضرورت نباید از خانه بیرون شوند. در این فرمان آمده بود، در صورت سرپیچی از این فرمان، مسئول خانواده مجازات خواهد شد. در این فرمان از چادری و حجاب عربی به عنوان حجاب شرعی یاد شده بود که این موضوع با واکنش زنان افغانستان مواجه شد و آنان اجباری کردن این گونه حجاب را خلاف فرهنگ این کشور دانستند.
شماری از زنان به گونۀ اعتراضی به جادهها برامدند و از جامعۀ جهانی خواستند که جلو این گونه محدودیتها و فشارهای طالبان را بگیرد. این فرمان طالبان با واکنشهایی در بیرون از افغانستان نیز مواجه شد و سازمان دیدبان حقوق بشر، دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، اتحادیۀ اروپا و مقامهای امریکایی این اقدام طالبان را نقض حقوق زنان افغانستان دانستند.