ارزیابی جنگ بیست سالۀ امریکا در افغانستان؛ «کانگرس در تلاش فراگیری درس‌های این جنگ است»

“کمیسیون ارزیابی جنگ بیست سالۀ امریکا در افغانستان” روز جمعه، ۱۹ جولای نخستین نشست استماعیه‌اش را در کانگرس ایالات متحده برگزار کرد.

در بارۀ این نشست جزئیات بیشتری منتشر نشده، اما کولین جکسن، رئیس این کمیسیون گفته است که حساب‌دهی موضوع کلیدی ارزیابی را تشکیل می‌دهد، اما تمرکز کمیسیون به این نخواهد بود که از کسی ستایش شود و به سوی کسی هم انگشت ملامتی را نشانه بگیرند، بلکه اعضای کمیسیون می‌خواهند که از تجربه‌ها یک نتیجه را بدست بیآورند که برای جنگ‌های آینده یک درس باشد.

حدود دو سال قبل برای ارزیابی جنگ امریکا در افغانستان که از حملات 11 سپتامبر سال ۲۰۰۱ تا تابستان سال ۲۰۲۱ ادامه یافت، یک کمیسیون ۱۶ نفری ایجاد شد که یک سال قبل کارش را آغاز کرده و انتظار می‌رود این کمیسیون گزارش ارزیابی خود را تا ماه آگست سال۲۰۲۶ میلادی آماده کند.

این درحالیست که دونالد ترامپ، نامزد انتخابات ریاست جمهوری امریکا در سخنرانی خود در کنگرۀ ملی جمهوری‌خواهان از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان به شدت انتقاد کرده است.

به گفتۀ ترامپ، به دلیل خروج بدون برنامۀ آنها از افغانستان، تجهیزات نظامی به ارزش ۸۵ میلیارد دلار در این کشور باقی مانده است.

او افزود که افغانستان فعلاً به یک کشور فروشندۀ بزرگ اسلحه مبدل شده است.

به اساس گزارش خبرگزاری رویترز، در جریان جنگ بیست سالۀ امریکا درافغانستان، ۲۲۳۸ نظامی امریکایی کشته و نزدیک به ۲۱ هزار تن دیگرشان زخمی شده اند.

اما تاثیرات این دو دهه جنگ امریکا بر افغانان چه بود؟

نورآغا نوری، یک نظامی در جمهوری پیشین بود که به دلیل انفجار ماین چندین عضو بدن‌اش را از دست داده است، به رادیو آزادی گفت، جنگ زندگی‌اش را تاریک کرده است و حالا با فقر زیاد و ناامیدی شب و روز خود را سپری می‌کند:

“در جریان جنگ به اثر انفجار ماین هر دوپاهایم قطع شدند و چشمم هم کور شد، حالا با مشکلات زیاد صحی و اقتصادی روبه‌رو استم، تنها من نه، بلکه همانند من صدها هزار جوان دیگر به این سرنوشت گرفتار شده اند که دلیل آن تنها جنگ و خشونت‌های گذشته بوده است.”

به اساس گزارش‌ها، به دلیل دو دهه جنگ در افغانستان ۶۰ تا ۷۰ هزار نیروی امنیتی نظام جمهوری پیشین کشته شدند.

تا هنوز آمار دقیقی از میزان تلفات غیرنظامیان در این مدت در افغانستان ارائه نشده است، اما پیش از این در یک تحقیقی که از سوی پوهنتون باستن ایالات متحدۀ امریکا صورت گرفت، آمده بود که در جریان جنگ امریکا در افغانستان ۲۵۰ هزار نظامی و غیرنظامی کشته شده اند.

احمد خان اندر، آگاه نظامی اما انتقاد می‌کند که پس از این قدر قربانی و مصرف میلیاردها دالر هنوز هم افغانستان به وضعیت بد اقتصادی و بحران بشری روبه‌رو است:

“بخاطر این که آنها از افغانستان بیرون شوند، افغان‌ها را در وضعیت بد رها کردند، آنها می‌توانستند که یک راه تفاهم را میان نظام جمهوریت و طالبان بوجود بیآوردند که بخیر افغان‌ها تمام می‌شد، اما این گونه نشد و نتیجۀ آن هم این است که افغان‌ها با یک سرنوشت نامعلوم روبه‌رو شده اند.”

اما جو بایدن، رئیس جمهور فعلی امریکا همواره از تصمیم خود در بارۀ خروج نیروهایش از افغانستان دفاع کرده است.

بایدن هفتۀ گذشته در حاشیۀ نشست سران ناتو در یک نشست خبری گفت که با اشغال افغانستان مخالف بود و زمانی که اسامه بن لادن، رهبر شبکۀ القاعده کشته شد، آن زمان باید همه امریکایی‌ها از افغانستان بیرون می‌شدند.

اسامه بن لادن در دوم ماه می سال ۲۰۱۱ در عملیات نیروهای امریکایی در منطقۀ ابیت آباد پاکستان در نزدیکی یک مرکز نظامی کشته شد.

حضور نظامی امریکا در افغانستان پس از بیست سال در ماه آگست سال ۲۰۲۱ به پایان رسید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x