رادیوی عمومی ملی امریکا در گزارشی نوشته که با بازگشت طالبان و افزایش استخراج زغالسنگ در افغانستان تعداد کودکان کار در این حوزه نیز افزایش یافته است. گزارش مینویسد این کودکان با انجام این کار شاقه پیوسته با خطر مرگ رو به رو هستند و با سرنوشتی که در انتظارشان است کنار آمدهاند.
انپیار با تاکید بر اینکه حتا در کشورهای ثروتمند و توسعه یافته با ماشینآلات پیشرفته و تجهیزات حفاظتی، استخراج معدن شغلی خطرناک و گاهی مرگبار است، نوشته که در افغانستان هر بار ورود به داخل معدن زغالسنگ میتواند برای کارگران قماری بر سر مرگ و زندگی باشد.
انپیار در شرح تفصیلی از وضعیت این کودکان کار در معدن زغال سنگ بغلان نوشته است که هرگاه یکی از آنها از تونل بیرون میآید، بقیه زنده ماندن او را با نواختن فلوت جشن میگیرند.
پس از بازگشت مجدد طالبان و مسدود شدن داراییهای افغانستان، طالبان به بهرهبرداری زغال سنگ یکی از منابع طبیعی در دسترس افغانستان روی آوردند. گزارش به نقل از مقامات وزارت مالیه طالبان نوشته است که تولید و صادرات زغال سنگ تا حدود ۲۰ درصد در سال گذشته افزایش یافته است.
انپیار به نقل از وزارت معادن و پترولیم طالبان گزارش داده که در حال حاضر روزانه حدود ۱۰ هزار تن زغال سنگ از افغانستان صادر میشود.
گزارش افزوده که حکومت طالبان نیز در اوایل سال میلادی جاری از جنگ روسیه در اوکراین سود غیرمنتظرهای دریافت کرد.
به گفته آژانس بینالمللی انرژی، مشکلات در قسمت عرضه گاز باعث افزایش تقاضای جهانی برای زغال سنگ شد و مصرف آن را به سطحی رساند که در یک دهه پیش مشاهده نشده بود.
عصمتالله برهان، سخنگوی وزارت معادن و پترولیم طالبان به انپیار گفته که این موضوع راه را برای طالبان باز کرد تا عوارض صادرات و همچنین قیمت زغال سنگ را به میزان قابل توجهی یعنی از ۹۰ دالر به ۲۰۰ دالر در هر تن افزایش بدهد.
بسیاری از خانوادههای فقیر نیز از فرصتهای بهرهبرداری طالبان از منابع زغال سنگ برای فرستاندن فرزندانشان برای کار در این بخش استفاده میکنند.
گزارش نوشته که کودکان و پسران نوجوان به دلیل فیزیک بدنی کوچکشان بهتر از مردان میتوانند وارد حفرهها و تونلهای استخراج زغالسنگ شوند.
انپیار نوشته در حالی که مشخص نیست در حال حاضر چه تعداد کودک در صنعت معدن افغانستان کار می کنند، اما آنچه که معلوم است این است که کار کودکان به طور کلی در سال گذشته رشد قابل توجهی داشته است.
براساس گزارش مشترک چندین موسسه امدادی در ماه سپتامبر ، بررسی بیش از ۱۰ هزار خانواده نشان داد که تعداد خانوادههای افغان به سرپرستی مردان که حداقل یک کودک کار داشته باشند، از ۱۳ درصد در سال ۲۰۲۱ به ۲۱ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است.
مطابق با این بررسی این آمار برای خانوادهها به سرپرستی زنان از ۱۹ درصد در سال ۲۰۲۱ به ۲۹ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است.