انوارالحق کاکر، نخستوزیر حکومت موقت پاکستان میگوید که تا اکنون هیچ مهاجر افغان دارای مدرک قانونی را از این کشور اخراج نکردهاند.
آقای کاکر در یک نشست خبری میافزاید که از میان پنج میلیون مهاجر افغان در پاکستان، یک اعشاریه هفت میلیون آن از سوی کمیشنری سازمان پناهندگان ملل متحد راجستر شدهاند که هیچ یک از آنان از پاکستان تا اکنون اخراج نشدهاند.
نخستوزیر حکومت موقت پاکستان در این باره گفت: «تفاهمنامهی که ما با سازمان پناهندگان ملل متحد به امضا رساندیم یک تن از آن مهاجران راجسترشده را هم از پاکستان که در طول پنجاه سال اینجا بودند را اخراج نکردهایم. در کنار آنان کسانی بدونثبت هستند؛ وقتی مهاجران ثبت میگردند، برای آنان یک مجوز و بنیاد قانونی صادر میگردد. این صدها هزار تن که اسناد قانونی نداشتند، پیهم برایشان گفتیم که نزد ما چالشهای سیاسی، اجتماعی، جرایم و تروریزم است و از آنان خواستم تا به کشور شان بازگردند و ما کدام جبر را با آنان انجام ندادهایم.»
انوارالحق کاکر میافزاید که هیچ مسوولیتی در برابر مهاجران افغان ندارند و برای آنان شهروندان پاکستانی در اولویت قرار دارد.
او بار دیگر تاکید میورزد کسانی که میخواهند به پاکستان بیایند باید از راه قانونی وارد این کشور شوند.
اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی از حکومت موقت پاکستان میخواهد تا در برابر مهاجران از رویه نیک کار بگیرد.
آقای مجاهد گفت: «مهاجرین به هر نوع و عنوان که باشد باید با آنها برخورد قانونی صورت بگیرد و برخورد انسانی صورت بگیرد.»
همزمان، برخی از مهاجران که مهلت مدارک شان رو به پایان است، از آیندهی نامعلوم شان در پاکستان نگرانی دارند.
ملک خان شنواری، مهاجر افغان در پاکستان گفت: «اینجا که تعداد از افغانها باقی ماندهاند همراه شان کارت وجود ندارد که از سوی یواناچسیآر برای شان یک کارت داده شده بود آنهم همرای شان نیست یا گم شده است و خواهان توجه این نهاد به مهاجران هستند.»
جاوید ابرار، مهاجر افغان در پاکستان گفت: «پس از اخراج مهاجران افغان حالا افغانهای که سند قانونی برای زندگیکردن در پاکستان را دارند و وقت آن کم مانده است نگران آینده شان هستند.»
با این حال، دبیر کل سازمان ملل متحد در نشست بینالمللی مهاجرت، از وضعیت بد مهاجران به دلیل جنگ و خشکسالی در جهان به شمول افغانستان نگرانی کرده است.
انتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد گفت: «این نشست همزمان است با پایان سالِ مملو از درگیری، تقسیمات سیاسی جنگ و بحرانهای اقلیمی. سالِ که در آن تعداد زیادی از مردم بخاطر ناامنی و خشونتها مجبور به ترک خانههای خود شدند. ما این همه را از سوریه تا افغانستان، یمن، میانمار و اخیرا غزه شاهد هستیم.»
این در حالیست که خلیل الرحمن حقانی، سرپرست وزارت مهاجرین و عودتکنندگان نیز در دیدار با کاردار ایتالیا برای افغانستان، دربارهی چالشهای مهاجران افغان در پاکستان، ایران و ترکیه و اخراج اجباری آنان گفتوگو کرده است.