وزیر امور خارجه افغانستان روز شنبه (۱۹ اپریل ۲۰۲۵) در دیدار با همتای پاکستانی اش، نگرانی و ناامیدی شدید خود را نسبت به اخراج اجباری ده ها هزار مهاجر افغان از پاکستان ابراز کرد.
پاکستان کمپین سختگیرانه ای را آغاز کرده است تا تا پایان ماه اپریل، بیش از ۸۰۰ هزار افغان را که اقامت شان لغو شده، از جمله کسانی را که در پاکستان به دنیا آمده یا برای دهه ها در آن کشور زندگی کرده اند، اخراج کند.
دیپلمات ارشد پاکستان، اسحاق دار، روز شنبه (۱۹ اپریل ۲۰۲۵) برای یک دیدار یک روزه به کابل سفر کرد و با مقام های طالبان از جمله نخست وزیر حسن آخند و وزیر خارجه امیرخان متقی دیدار و گفتگو کرد.
سخنگوی معاون وزارت خارجه افغانستان، ضیا احمد، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «آقای متقی نگرانی عمیق و ناامیدی خود را از وضعیت موجود و اخراج اجباری مهاجران افغان در پاکستان ابراز کرد.» وی افزود: «او به طور جدی از مقامات پاکستانی خواست تا از سرکوب حقوق افغان های مقیم پاکستان و کسانی که به افغانستان بازمی گردند جلوگیری کنند.»
خانم احمد همچنین گفت که اسحاق دار به مقام های افغانستان اطمینان داده که افغان ها «بدرفتاری نخواهند دید.»
مهاجران افغان در پاکستان در هفته های اخیر از بازداشت های خودسرانه، اخاذی و آزار و اذیت از سوی مقامات پاکستانی خبر داده اند؛ در حالی که کمپین اخراج شدت گرفته است.
اسلام آباد اعلام کرده که تاکنون نزدیک به ۸۵ هزار نفر وارد افغانستان شده اند و هر روز کاروان هایی از خانواده های افغان با ترس از حمله، بازداشت یا جدایی از اعضای خانواده، به سوی مرزها حرکت می کنند.
روز جمعه (۱۸ اپریل ۲۰۲۵)، طلال چودری، معاون وزیر داخله پاکستان، در یک نشست خبری گفت: «هیچ گونه بخشش و تمدید ضرب الاجل در کار نخواهد بود.» او افزود: «وقتی کسی بدون مدارک وارد کشور می شود، این شک و تردید را افزایش می دهد که آیا در قاچاق مواد مخدر، حمایت از تروریسم یا جرایم دیگر دست دارد یا نه.»
اما تحلیلگران می گویند این اقدام، بخشی از یک استراتژی سیاسی برای فشار بر حکومت طالبان افغانستان است، به ویژه با افزایش نگرانی های امنیتی پاکستان.
روابط دو کشور همسایه پس از بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱ به شدت تیره شده، چرا که حملات در مناطق مرزی پاکستان به طور چشمگیری افزایش یافته است. سال گذشته مرگبارترین سال برای پاکستان در یک دهه اخیر بود و اسلامآباد، کابل را متهم کرد که به پناه دادن به شورشیانی می پردازد که از خاک افغانستان برای برنامه ریزی حملات استفاده می کنند.
- مرحله دوم اخراجها:
چودری روز جمعه (۱۸ اپریل) گفت که از آغاز ماه اپریل تاکنون، حدود ۸۵ هزار افغان – که بیشتر آنان فاقد مدارک قانونی بودند – وارد افغانستان شده اند. به گفته آژانس پناهندگان سازمان ملل، بیش از نیمی از آنان کودک هستند؛ کودکانی که به کشوری بازگشته اند که در آن، دختران و زنان از آموزش پس از دوره متوسطه و بیشتر فرصت های کاری محروم اند.
سخنگوی وزارت امور مهاجرین افغانستان به خبرگزاری فرانسه گفت که مقامات طالبان از اول تا ۱۸ اپریل، حدود ۷۱ هزار نفر را در دو گذرگاه اصلی مرزی با پاکستان ثبت کرده اند.
در نخستین مرحله اخراج ها در سال ۲۰۲۳، صدها هزار افغان بدون مدرک در مدت چند هفته از پاکستان اخراج شدند.
در مرحله دوم که در ماه مارچ اعلام شد، دولت پاکستان اقامت بیش از ۸۰۰ هزار افغان را لغو کرد و به هزاران نفر دیگر که منتظر انتقال به کشورهای ثالث بودند، هشدار داد که تا پایان اپریل خاک پاکستان را ترک کنند.
میلیون ها افغان در دهه های اخیر برای فرار از جنگ های پیاپی به پاکستان مهاجرت کرده اند، اما با افزایش مشکلات اقتصادی و امنیتی، تنش میان جامعه افغان و مردم پاکستان بالا گرفته است.
اقدام به اخراج مهاجران افغان، حمایت گسترده ای در میان شهروندان پاکستان دارد.
احمد ولی دکاندار در راولپندی گفت: «پاکستانی ها اصلاً به کشور ما احترام نمی گذارند. از ما سوءاستفاده کردند. نمی توانی در کشوری زندگی کنی که در آن احترام نمی بینی.»
مطلبی از نشریه دِ هیندو