افزایش فعالیت‌های تروریستی؛ آسیای میانه روی ایجاد کمربند امنیتی در مرز با افغانستان تأکید دارد

افغانستان پس از سقوط نظام جمهوری، محور گفت‌وگوها و رفتارهای متناقض قدرت‌های بزرگ جهانی و منطقه‌ای بوده است. روسیه به‌عنوان متحد منطقه‌ای رژیم طالبان، پس از یک سال و دو ماه تعامل با این گروه، اکنون نسبت به اوضاع بد امنیتی در افغانستان و تهدیدهایی که از خاک کشور متوجه آسیای میانه است، نگرانی‌اش را ابراز کرده است. مقام‌های بلندپایه روسیه از حضور ۲۰ گروه تروریستی با ۱۰ هزار جنگ‌جوی‌ آنان در خاک افغانستان خبر داده و ادعا می‌کنند ‌که وضعیت فاجعه‌بار افغانستان سبب جذب تروریستان و تسهیل بستر امن برای افراط‌گرایی در منطقه شده است.

از سوی دیگر، تاجیکستان از توزیع بیش از سه هزار جلد پاسپورت افغانستان به گروه‌های تروریستی خبر داده و خواستار ایجاد کمربند امنیتی در مرزهای آسیای میانه با افغانستان شده است. دامنه این نگرانی‌ها در حالی گسترش یافته که فعالیت گروه داعش زیر سیطره طالبان با گذشت هر روز بیشتر می‌شود.

ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، روز چهارشنبه، ۴ عقرب، در پنجاه‌ویکمین نشست مسوولان ارشد امنیتی و استخباراتی کشورهای مستقل مشترک‌المنافع، تهدیدات داعش، القاعده و سایر گروه‌های تروریستی از خاک افغانستان را بی‌پیشینه خوانده است. به گفته او، این کشورها هیچ‌گاهی با چنین تهدیدهای گسترده‌ای روبه‌رو نبوده‌اند. پوتین در این نشست تأکید کرده است که داعش و سایر سازمان‌های تروریستی تلاش دارند تا از طریق افغانستان وارد کشورهای مستقل مشترک‌المنافع شوند.

این در حالی است که پیش از این امام‌علی رحمان، رییس جمهور تاجیکستان، روز سه‌شنبه، ۲۶ میزان، در کنفرانس «همکاری‌ بین‌المللی و منطقه‌ای امنیت و مدیریت مرزها برای مقابله با تروریسم و جلوگیری از تحرک تروریستان» که در پایتخت تاجیکستان برگزار شده بود، خواستار ایجاد «کمربند امنیتی» در مرزهای آسیای میانه با افغانستان شد‌.

از سوی دیگر، رمضان رحیم‌زاده، وزیر امور داخله تاجیکستان، نیز روز چهارشنبه، ۲۷ میزان، در دومین روز این کنفرانس گفته است که طالبان در جریان یک سال گذشته به بیش از سه هزار عضو «گروه‌های تروریستی» پاسپورت صادر کرده‌اند. او در این نشست تأکید کرده که این وضعیت خطر رژیم طالبان را بار دیگر برای منطقه تأیید می‌کند. رحیم‌زاده از اشتراک‌کننده‌گان این نشست خواسته است که افغانستان را در محراق توجه خود قرار دهند.

با این‌همه، نگرانی‌های روسیه در حال افزایش یافته است که پاکستان، حامی دیگر طالبان، نیز از تبدیل شدن افغانستان به پناهگاه امن تروریستان ابراز نگرانی کرده است. پیش از این شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، هنگام سخنرانی در هفتادوپنجمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل، افغانستان را پناهگاه امن تروریستان خوانده بود.

ایران، کشور هم‌مرز با افغانستان، نیز هفته گذشته مورد حمله داعش قرار گرفت‌. هفته‌نامه «النبأ» یکی از ارگان‌های نشراتی گروه داعش، مسوولیت حمله بر مسجد حضرت احمد بن موسا در شیراز ایران را بر‌عهده گرفته است. در گزارش این هفته‌نامه آمده است: «در یک رویداد جدید، دولت اسلامی [داعش] در داخل یک مرقد شرک‌آمیز، ایران مجوس را هدف قرار داد و یکی از مجاهدان خلافت اسلامی به تیراندازی در داخل مرقد اقدام کرد و ده‌ها کشته و زخمی برجا گذاشت.»

روسیه و کشورهای آسیای میانه در حالی از تشدید تهدیدات در مرزهای افغانستان ابراز نگرانی می‌کنند که پیش از این چندین حمله راکتی از خاک افغانستان بر اوزبیکستان و تاجیکستان صورت گرفته است. مسوولیت این حملات را داعش پذیرفته‌ است. تاجیکستان تنها یک بار مورد حمله موشکی گروه داعش قرار گرفته است. این گروه در ثور سال جاری با انتشار نوار تصویری، از حمله موشکی به خاک تاجیکستان از ولایت تخار خبر داده است. داعش با انتشار این نوار تصویری مدعی شد که اهداف نظامی را در تاجیکستان مورد حمله قرار داده است.

اوزبیکستان تاکنون سه بار از خاک افغانستان مورد حمله موشکی قرار گرفته است. مسوولیت همه این حمله‌ها را شاخه خراسان داعش بر‌عهده گرفته است. نخستین حمله راکتی از خاک افغانستان بر اوزبیکستان در اواخر حمل صورت گرفت. بر‌اساس گزارش‌ها، در این حمله ۱۰ موشک نوع کاتیوشا که گونه‌ای از راکت‌انداز چندتایی است، از ناحیه سرچاه در شهرک تجارتی بندر حیرتان به سمت خاک اوزبیکستان شلیک شده است. دومین حمله راکتی از افغانستان بر اوزبیکستان در وسط سرطان صورت گرفت‌. رسانه‌ها اعلام کرد‌ند که پنج موشک از خاک افغانستان به منطقه مجنون‌تال ولایت سرخان‌دریای اوزبیکستان پرتاب شده است. سومین حمله راکتی از خاک افغانستان بر اوزبیکستان در اواخر سرطان امسال صورت گرفت‌.

(۸صبح)

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برخی از احزاب و گروه ها به جای اینکه از خود محافظت کنند، مشکلات خود را حل کنند و اقتصاد خود را بهبود بخشند، به دیگران مشوره میدهند، نگران ما هستند و دنیا را از ما می ترسانند. به آنها باید گفت به جای نصیحت کردن، مشکلات داخلی خود را حل کنند و اول غم خودشان را بخورند. افغان ها...
مشکلات و خطراتی را که او (آصف درانی) به افغانستان نسبت داد، در واقع امکان همه اینها از پاکستان دیده می شود. افغانستان اکنون یک کشور امن و با ثبات است که به جای اتکا به قرضه ها و کمک های کشورهای خارجی، با استفاده از منابع خود برای خودکفایی اقتصادی تلاش می کند.
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x