کمیته روابط خارجی کنگره امریکا در تحقیقات خود درباره نحوه خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان برای اولین بار اظهارات شاهدان عینی را شنیده است. در این جلسه یک سرباز سابق با جزییاتی دلخراش تعریف کرد که بمبگذاران انتحاری چگونه در ماه آگست ۲۰۲۱ در نزدیکی میدان هوایی کابل به جمعیت حمله کردند.
تایلر وارگاس اندروز، تفنگدار سابق دریایی که در آن بمبگذاری انتحاری زخمی شد، از جمله کسانی بود که در این جلسه شهادت داد. در آن روز درحالی که جمعیت بزرگی از زنان، مردان و کودکان برای ورود به میدان هوایی کوشش میکردند دو بمبگذار انتحاری به آنها حمله کردند.
آقای اندروز در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان که تحت کنترل جمهوری خواهان است گفت که او ساعاتی پیش از آن حمله بمبگذارها را دیده بود. او گفت که مشخصات دو مظنون با شرحی که دستگاههای اطلاعاتی امریکا ارائه کرده بودند همخوانی داشت، اما آنها هرگز دستوری برای هدف گرفتن مظنونان دریافت نکردند.
آقای وارگاس اندروز که در این جلسه چند بار به گریه افتاد گفت که به عقیده او نحوه خروج از افغانستان «یک فاجعه» بود و فقدان مسئولیت پذیری در قبال آن غیرقابل قبول است. یک سخنگوی وزارت دفاع امریکا روز چهارشنبه گفت که بررسی قبلی پنتاگون درباره آن حمله انتحاری نشان داد که مهاجمان پیشاپیش شناسایی نشده بودند.
بیشتر شاهدانی که در این جلسه حاضر شدند استدلال کردند که سقوط کابل شکستی برای دولتهای مختلف امریکا از دولت جورج بوش تا جو بایدن بود. آنها با احساس اندوه و ندامت از تلاشی عاجزانه برای نجات شهروندان امریکایی و همکاران و دوستان افغان آنها صحبت کردند.
سرهنگ بازنشسته اسکات من در این کمیته گفت که امریکا درحال ساختن وجههای بد از خود در زمینه تنها گذاشتن متحدان و دوستانش از جمله در افغانستان و همچنین کردهای سوریه است. او گفت امریکا ممکن است افغانستان را رها کرده باشد، اما افغانستان امریکا را رها نکرده است.
جمهوری خواهان از مدت ها قبل قول انجام این تحقیقات که در ماه جنوری شروع شد را داده بودند. این کمیته شهادت اعضای کنونی و سابق ارتش درباره تجارب آنها در جریان خروج هرج و مرج زده آمریکا از افغانستان را جمعی آوری میکند.
مایکل مکال رئیس این کمیته، که به خاطر نحوه مدیریت خروج از افغانستان به شدت از دولت بایدن انتقاد داشته، گفت که آنچه در افغانستان اتفاق افتاد «ناکامی سیستماتیک دولت فدرال در همه سطوح» بود. با خروج نیروهای امریکایی، طالبان با سرعتی خیلی بیش از آنچه سازمان های اطلاعاتی امریکا پیش بینی میکردند کابل را تصرف کردند.
جان سوپکو، بازرس کل امریکا در امور افغانستان، ماه پیش بار دیگر نتیجهگیری کرد که اقدامات دولتهای ترامپ و بایدن هر دو نقشی کلیدی در سقوط دولت و ارتش افغانستان داشت. او از جمله به توافق دولت دونالد ترامپ با طالبان برای خروج از این کشور و خروج ناگهانی پیمانکاران و سربازان توسط دولت بایدن اشاره کرد.