گزارش یونیسف نشان میدهد که افغانستان از سال ۲۰۰۵ بیشترین تعداد تلفات کودکان را به ثبت رسانده است که ۲۷ درصد از کل تلفات تایید شده کودکان در سراسر جهان را تشکیل میدهد!
این گزارش مستند کرده است که تا کنون نزدیک به ۲۸ هزار و ۵۰۰ کودک در درگیریها در افغانستان کشته شدهاند!
یونیسف تاکید کرد که کودکان به دلیل بی رحمی جان خود را از دست داده و رنج می برند و افزود که باید تمام تلاش خود را برای مصون نگه داشتن این کودکان از حوادث ناگوار انجام داد!
در ادامه این بیانیه آمده است که افغانستان، یمن، سوریه و اتیوپی از جمله مکانهایی هستند که بیشترین تلفات کودکان را به دلیل درگیریهای مسلحانه، خشونتهای اجتماعی و ناامنی در سراسر جهان دارند!
یونیسف تاکید کرد که آمار تلفات کودکان برای سال ۲۰۲۱ هنوز در دسترس نیست اما هنریتا فور مدیر اجرایی یونیسف اظهار داشت: “با پایان یافتن سال ۲۰۲۱، من از همه طرفهای درگیر میخواهم که به حملات علیه کودکان پایان دهند، از حقوق آنها حمایت کنند و برای راهحلهای سیاسی صلحآمیز جنگ تلاش کنند!”
در افغانستان، کودکان همیشه قشر آسیبپذیر بودهاند و از هرگونه حمایت دولتها محروم شدهاند. بااینکه دولت افغانستان در سال ۱۹۹۴ کنوانسیون حقوق کودک را امضا کرد، اما هیچگاه مفاد این کنوانسیون اجرایی نشده است.
تلفات کودکان در افغانستان معمولا به دو دلیل صورت میگیرد، جنگها و فقر که البته هر دو باهم رابطه نزدیک و تنگاتنگی هم دارند. در ۴۳ سال گذشته، افغانستان درگیر جنگ بوده و حضور کودک- سربازان در دو طرف خط نبرد مشاهده شده است. بااینکه دولت وقت سن رفتن به سربازی را ۱۸ سال تعیین کرده بود، اما بهدلیل تلفات گسترده و نبود نیروی کافی برای جنگیدن، گاه از کودکان ۱۶ و ۱۷ سال نیز در جبهه جنگ استفادهشده است.
از سوی دیگر فقر نیز سنگینی اصلی خود را روی شانههای کودکان گذاشته است. کودکان کار در افغانستان بیشترین سهم از فعالیتهای اقتصادی را به خود اختصاص دادهاند. بر اساس آخرین آماری که وزارت کار و امور اجتماعی دولت افغانستان، پیش از سقوط جمهوریت ارائه داد، افغانستان حدود شش میلیون کودک کار دارد.
این آمار با توجه به برهم خوردن سیستم اقتصادی با حضور طالبان، حالا بیشتر هم شده است. از میان این شش میلیون کودک، یکمیلیون به مواد مخدر معتادند. بیش از ۱۶درصد کودکان کار مورد آزار جنسی قرار میگیرند و از هر ۱۰ کودک در افغانستان، هفت کودک مورد خشونت قرار میگیرد.
فقر و گرسنگی در حال حاضر دو چالش خطرناک برای کودکان در افغانستان است. سازمان ملل متحد هشدار داده است که اگر تدابیر درستی برای رساندن کمک به مردم افغانستان صورت نگیرد، احتمال دارد در طول زمستان پیش رو، حدود یکمیلیون کودک جان خود را از دست بدهند. سازمان ملل متحد همچنین پیشبینی کرده است که سه میلیون کودک در افغانستان در معرض گرسنگی شدید و سوءتغذیه قرار دارند.
بهنظر نمیرسد در کوتاهمدت کاری برای کودکان در افغانستان انجام شود، زیرا برای طالبان حقوق زنان و کودکان کوچکترین ارزشی ندارد و در اولین قدم نیز میلیونها کودک دختر را از آموزشوپرورش محروم کرد.