براساس گزارش موسسه دایلوگ ایرت، بیشتر خانواده های افغانستانی برای نوشیدن، پخت و پز و زراعت به چاه های آب که خود حفر کرده اند، متکی هستند.
براساس گزارش ماه اگست 2024 توسط اداره آمار ملی کشور، حدود 310 هزار حلقه چاه آب در سراسر کشور حفر شده است. اما شبکه داوطلبان محیط زیست تحقیقاتی را در این زمینه انجام داده اند که نشان از خشکسالی روزافزون را در افغانستان نشان می دهد. این گزارش عنوان می کند که در سال های گذشته تا عمق 200 متری چاه حفر بود اما اکنون در حال خشک شدن هستند و بسیاری از مردم که در آپارتمان ها زندگی می کنند، مجبور می شوند برای دسترسی به آب، چاه هایی به عمق 300 متر یا بیشتر حفر کنند.
موسسه دایلوگ ایرت عنوان می کند که وضعیت کم آبی نسبت به سالهای گذشته بدتر شده است. پیش بینی می شود که بحران کم آبی را در پیش رو داشته باشیم. دلیل آنکه آب های زیرزمینی در حال کاهش هستند.
محمد داود حمیدی کارشناس مسائل آب افغانستان که سالها نسبت به این مسئله تحقیقات داشته است، اظهار داشته که تغییرات آب و هوایی به شکل بی سابقه ای الگوهای آب و هوایی را مختل ساخته اند. افغانستان که تا پیش از این تحت تأثیر جنگ و بی ثباتی قرار گرفته بود، از سال 2021 تاکنون سه سال متوالی خشکسالی شدید را تجربه کرده است.
تامین آب افغانستان تا حد زیادی به ذوب برف های فصلی از کوه هایش بستگی دارد که به رودخانه های اصلی سرازیر می شوند. وی در ادامه می گوید: «با این حال، تغییرات در الگوهای بارش برف، دسترسی به آب های سطحی را تغییر می دهد که منجر به افزایش اتکا به منابع آب زیرزمینی، هم برای مصارف خانگی و هم برای آبیاری می شود. این منابع زیرزمینی سریعتر از آنکه بتوان آنها را دوباره پر کرد، تخلیه میشوند.»
با این وجود در میان این بحرانهای متعدد در افغانستان، این کشور تا حد زیادی از بحثهای بینالمللی آبوهوایی مستثنی شده و از بودجههایی که میتوانند کمک کننده در برابر شوک های اقلیمی باشند، محروم مانده است.