خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان برای کشوری که دولت آن هنوز به طور گسترده به بودجه بین المللی وابسته است چالش های اساسی در پی دارد!
این عقب نشینی که به طور رسمی توسط جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده اعلام شد، بدون شک طولانی ترین جنگ واشنگتن را خاتمه می دهد. اما کارشناسان ابراز نگرانی می کنند که این امر منجر به تجدید بی ثباتی یا جنگ داخلی شود، زیرا مذاکرات صلح بین کابل و طالبان از زمان توافق واشنگتن با طالبان در سال گذشته به نتیجه نرسیده است!
مایکل سمپل مشاور سابق اتحادیه اروپا و سازمان ملل در افغانستان می گوید: “اعلام عقب نشینی بدون قید و شرط نیروهای آمریکایی با یک جدول زمانی پنج ماهه، بزرگترین چالشی است که افغان ها از زمان فروپاشی رژیم طالبان تقریبا یک نسل پیش با آن روبرو شده اند! “
او اظهار داشت که این عقب نشینی برای بسیاری از افغانها خاطرات چگونگی تجزیه کشورشان پس از خروج شوروی را زنده می کند که منجر به یک جنگ داخلی وحشیانه در افغانستان شد!
بایدن در سخنرانی خود پس از اعلام تاریخ خروج متعهد شد واشنگتن پس از خروج نیروهای نظامی کشورش، پشتیبانی خود را از دولت افغانستان حفظ خواهد کرد!
رئیس جمهور آمریكا همچنین اظهار داشت كه واشنگتن به حمایت از روند صلح متوقف شده بین دولت افغانستان و طالبان كه سال گذشته آغاز شد اما حتی نتوانست چارچوب یا برنامه ای را ارائه دهد ادامه خواهد داد!
سمپل افزود که عدم تمایل طالبان برای پیوستن به تلاش های صلح با هدف نابودی دولت افغانستان، نشانه واضحی است که اعتقاد آنها به خشونت را نشان می دهد!
در میان سرسختی طالبان، چالشی فوری برای دولت افغانستان این خواهد بود که نخبگان سیاسی متفاوت کشور را در پشت دولت و سیستم سیاسی فعلی متحد نگه دارد!
با این حال، کابل برای خشونت بیشتر آماده است. غنی پس از تماس تلیفونی با بایدن در ۱۴ اپریل در توئیت خود گفت: “نیروهای امنیتی و دفاعی افتخار افغانستان و کاملا قادر به دفاع از مردم و کشور خود هستند و ملت افغانستان برای همیشه از آنها سپاسگزار خواهند ماند!”
رادیو ازادی اروپا
۲۰۲۱/۱۵/۴