در حالی که جنگ دو دهه ای در افغانستان با روی کار آمدن امارت اسلامی به پایان رسیده است، اما جهانیان هرازگاهی در مورد آینده این کشور اظهارات ضد و نقیض بیان میکنند.
اخیراً انستیتیوت صلح امریکا نیز این واقعیت را پذیرفته است که جنگ در افغانستان متوقف شده است، اما می گوید که حکومت سرپرست به محض به قدرت رسیدن، احزاب سیاسی، زنان و سایر گروه های افغانستان را به حاشیه رانده است.
این انستیتیوت در گزارش خود توقف جنگ را مهم خوانده، اما تأکید کرده که عوامل جنگ هنوز پا برجا است.
در بخشی از این گزارش آمده است:« پس از فروپاشی نظام جمهوری سابق و تأسیس امارت اسلامی، ایالات متحده تلاش کرد تا روند رسمی صلح بین طالبان و نظام جمهوری سابق را ادامه دهد؛ اما تلاش های چندین دهه برای صلح و ثبات بر خلاف پیش بینی ها بوده است. طالبان به جنگ پایان دادند و به قدرت رسیدند، اما دلایل اصلی جنگ حل نشده باقی مانده اند.»
انستیتیوت صلح امريكا تلاشها در زمينه صلح افغانستان را اولويت خود خوانده گفته است، به حمایت از تلاشهای ادامه میدهد که در نتیجه ان با اراده همه اقشار افغانستان و مدافعان حقوق بشر ساختار سیاسی ایجاد شود که دسترسی همه افغان ها به خدمات جامع را ممکن سازد.
در بخشی از این گزارش آمده است:« هدف ما حمایت از تلاش های آنها برای ایجاد یک ساختار سیاسی مشترک در افغانستان، پایان دادن به چهار دهه درگیری خشونت آمیز، حفاظت از حقوق بشر، و دسترسی به نیازهای اساسی است. دستیابی به صلح پایدار برای ثبات امریکا نیز مفید است و از آن در برابر حملات تروریستی محافظت می کند.»
حکومت سرپرست در مورد این گزارش موسسه صلح امریکا چیزی نگفته است، اما کارشناسان پیشنهاد میکنند که حکومت سرپرس برای عادی سازی روابط با جهان و همچنین زمینه برای به رسمیت شناختن رسمی، در سیاست های خود انعطاف نشان دهد.
داکتر جنت فهیم چکری، کارشناس سیاسی میگوید:« انستیتیوت صلح امریکا نسبت به صلح موجود در افغانستان ابراز خوش بینی کرده و این اقدام را خوب و قابل تقدیر خوانده است. البته آنها شکایت هم دارند که قابل تامل است؛ یکی بحث آموزش زنان و دختران و دیگری بحث ثبات سیاسی است که امارت اسلامی باید با امریکا در مورد آن بحث و همکاری کند.»
حکمت الله حکمت، کارشناس سیاسی میگوید:« این بهانه به غرب و سایر کشورهای جهان میدهد تا روند تعامل رسمی با افغانستان را بیشتر به تاخیر بیاندازند. ما افغان ها از مسوولین میخواهیم که از این گونه اقدامات که آب به آسیاب دشمن میریزد، خودداری کنند.»
انستیتیوت صلح امریکا در حالی در مورد وضعیت افغانستان اظهار نظر می کند که هنوزهم سرنوشت دختران افغان در زمینه آموزش در این کشور نامشخص است و در برخی دیگر از حوزه ها به ویژه در بخش اجتماعی محدودیت ها روز به روز در حال افزایش است.