اگر افغانستان به سیاست های سال گذشته ادامه دهد، وضعیت بدتر خواهد شد

شماری از کارشناسان سیاسی می گویند، سیاست ها سال ۲۰۲۲ قادر نشد تا افغانستان را به تعامل با جهان برساند و یا هم در زمینه های مختلف تحریم های وضع شده را دور کند. آنان می گویند که اگر از اشتباهات سال گذشته درس گرفته نشود و سیاست ها در سال جاری ۲۰۲۳ تغییر نکند، وضعیت سیاسی و اقتصادی افغانستان بدتر خواهد شد و سرنوشت افغانستان در جهان نامشخص خواهد بود.

عزیز معارج کارشناس سیاسی می گوید:« طالبان در بیش از یک سال نتوانستند حکومت معیاری تشکیل دهند، به خواسته های مشروع جهان پاسخ دهند، افغانستان را از انزوا نجات دهند و همه چیز به خوبی پیش رود، اگر چنین ادامه یابد، وضعیت رو به وخامت خواهد رفت و فشار زیاد را ملت افغانستان متحمل خواهد شد و سرنوشت افغانستان پامال خواهد بود.»

برخی دیگر می گویند، همه مسائل سال گذشته که اشتباه خوانده می شود باید برای آن تصمیم جدید اتخاذ شود و نیاز است در این سیاست ها تغییر به میان آید. قریب رحمان شهاب کارشناس سیاسی می گوید:« مسائلی که در سال ۲۰۲۲ اشتباه خوانده می شد باید در سال ۲۰۲۳ بررسی شود، چه در سیاست داخلی باشد، سیاست خارجی و یا در اقتصاد و هزینه این مشکلات را که افغان ها می پردازند باید محاسبه شود. نیاز به ایجاد تغییرات در سیاست وجود دارد.»

از سوی دیگر، فیض محمد زلاند، استاد پوهنتون می گوید، در سال جاری باید برای ارائه چنین سیاست های کار کرد که تمام کاستی های سال قبل را پر کند و راه حل برای مشکلات باقیمانده پیدا شود. زلاند افزود:« مشروعیت داخلی و خارجی، تحریم های بین المللی از جمله بحث مسدود شدن پول، ممنوعیت سفر و مسائل مربوط به مشروعیت ناقص باقی مانده است و امید است در زمینه این مسائل در سال ۲۰۲۳ کار انجام شود.»

با این حال، ضیا احمد تکل معاون سخنگوی وزارت امور خارجه ا.ا می گوید که آنها هم به حقوق مردم افغانستان و هم به تعامل با جهان پایبند هستند. به گفته تکل، سیاست خارجی متوازن و اقتصاد محور است و بر اساس این سیاست با جهان و کشورهای منطقه تعامل خواهد داشت. وی افزود:« ا.ا به تمام حقوقی مردم افغانستان پابند است، سیاست خارجی کنونی ا.ا افغانستان اقتصاد محور و متوازن است و بر این اساس به تعامل با کشورهای جهان و منطقه متعهد است.»

انتقادات زیادی در مورد سیاست های داخلی و خارجی و اقدامات داخلی ا.ا در سال گذشته وجود دارد که گمان می رود ا.ا  با چنین سیاست های نتوانسته مشروعیت داخلی را کسب کند و با جهان تعامل داشته باشد.

(شمشاد نیوز /3 جنوری 2023)

 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
13 سال پیش در چنین روزی، جولیان آسانژ ویدئویی را منتشر کرد که نشان می‌داد نیروهای آمریکایی به سوی غیرنظامیان عراقی از جمله کودکان شلیک می‌کنند. اکنون او به دلیل انتشار آن با 175 سال زندان مواجه است.  
از ویتنام گرفته تا عراق، میلیون‌ها نفر در جنگ‌هایی که توسط سیاستمداران آغاز شده کشته شده‌اند. امروز لایحه‌ای را به تصویب رساندم که بر اساس آن پارلمان باید در این مورد پاسخگو باشد و اطمینان حاصل شود که هیچ سیاستمداری نمی‌تواند استرالیایی‌ها را دوباره به جنگ‌های نامشروع بفرستد. گروه های اصلی حاضر به پاسخگویی نشدند.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x