روی کاغذ ایالات متحده متعهد است که ۲۵۰۰ سرباز آخر خود را در کمتر از ۱۰ هفته دیگر در اول ماه می از افغانستان خارج کند. این بر اساس توافقی است که دولت ترامپ سال گذشته با طالبان انجام داده است!
اما این اتفاق خیلی قطعی نیست. نه طالبان، نه دولت افغانستان و نه ایالات متحده به تمام تعهدات خود در توافقنامه سال گذشته عمل نکرده اند. طالبان وعده دادند حملات به سربازان دولتی و مقامات غیرنظامی را کاهش دهند. اما اینطور نبوده است!
دولت افغانستان قول داده است که با طالبان وارد مذاکرات جدی صلح شود، اما این کشور نیز پا پس کشیده است. ایالات متحده قول داده بود که تحریم های بین المللی علیه طالبان را لغو کند، اما وقتی جنگ بالا گرفت و مذاکرات صلح به بن بست رسید، ایالات متحده مانع این کار شد!
در نتیجه مسیر بایدن برای پایان دادن به جنگی که سه رئیس جمهور پیش از او درگیر آن بوده اند دشوارتر شده است! اکنون او با تصمیمی روبرو شده است. آیا او باید بیشتر یا همه نیروها را بیرون بکشد و افغانستان را گرفتار خونریزی بیشتر کند؟
آیا او باید ۲۵۰۰ سرباز را در افغانستان نگه دارد و اعلام کند که به محض اینکه مذاکرات صلح در مسیر صحیح قرار گیرد آنها افغانستان را ترک خواهند کرد؟
یا همانطور که برخی مقامات پیشین استدلال می کنند، آیا بایدن باید نیروهای بیشتری را تا رسیدن به توافق نهایی صلح به منطقه اعزام کند؟
برای آمریکایی های خسته از جنگ کار دشواری است که به افغانستان نگاه کنند و بگویند: ما بیش از ۲۴۰۰ سرباز خود را از دست دادیم، بیش از ۲ تریلیون دالر هزینه کردیم و شکست خوردیم و وقت آن است که خارج شویم!
اما ایالات متحده هنوز در آن قسمت از جهان منافعی دارد، از جمله مهار القاعده و سایر گروه های تروریستی که هنوز در منطقه حضور دارند!
سه گزینه اساسی وجود دارد. یکی ماندن است و شاید حتی حضور نظامی ایالات متحده را کمی بیشتر کند. این اساسا همان چیزی است که جوزف دانفورد جونیور، رئیس سابق ستاد مشترک ارتش در این ماه توصیه کرد!
او اظهار داشت که ادامه حضور نظامی ایالات متحده برای تحریک طالبان برای مذاکره بسیار مهم است، زیرا مدتهاست که خارج کردن نیروهای خارجی از افغانستان اولویت اصلی این گروه است!
یک گزینه میانه نیز وجود دارد: عقب نشینی را به مدت شش ماه به تعویق بیاندازید و برای یک جدول زمانی جدید برای مذاکرات صلح مذاکره کنید و یک دیپلماسی قدرتمند تر از جمله درخواست کمک از کشورهای همسایه مانند روسیه و چین برای تحت فشار قرار دادن طالبان برای مذاکره جدی را امتحان کنید
بارنت روبین مشاور سابق وزارت امور خارجه اظهار داشت: “ما می دانیم که آنها می خواهند تحریم ها برداشته شود. ما می توانیم آن فرآیند را به عنوان انگیزه ای مثبت و اهرمی برای مذاکرات آغاز کنیم!”
شش ماه برای همیشه نیست. فقط ممکن است زمان کافی باشد تا فرصتی برای مذاکرات صلح فراهم شود!
(تولسا ورلد)
۲۰۲۱/۲۸/۲