گزارش سازمان ملل عنوان می کند که تقاضا و عرضه کوکائین در سراسر جهان در حال افزایش است و قاچاق مت آمفتامین در حال گسترش فراتر از بازارهای نخستین است، از جمله در افغانستان که در حال حاضر مواد مخدر در آنجا تولید می شود.
بر اساس گزارش سالانه جهانی مواد مخدر که توسط دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC) منتشر شده است، تعداد افرادی که مواد مخدر مصرف می کنند در سال 2021، از 240 میلیون نفر در سال 2011 با 23 درصد افزایش به 296 میلیون نفر رسیده است.
در همین حال، تعداد افرادی که از اختلالات مصرف مواد رنج می برند به 39.5 میلیون نفر رسیده است که در طول 10 سال 45 درصد افزایش یافته است. در گزارش سازمان ملل آمده است که تنها یک نفر از هر پنج نفر در سال 2021 تحت درمان قرار گرفته است.
همچنین در این گزارش آمده است، فراوری کوکائین سریعتر از تولید رشد کرده است و تا حدودی کل عرضه را شامل می شود. محدوده بالای عرضه کل تخمین زده شده در اواسط دهه 2000 بیشتر از اکنون بود.
در گزارش سازمان ملل آمده است: «جهان در حال حاضر یک افزایش طولانی مدت در عرضه و تقاضای کوکائین را تجربه میکند، که اکنون در سراسر جهان احساس میشود و احتمالاً باعث توسعه بازارهای جدید فراتر از محدودیتهای سنتی خواهد شد.»
اگرچه بازار جهانی کوکائین همچنان در قاره آمریکا و اروپای غربی و مرکزی متمرکز است (با شیوع بسیار بالا همچنین در استرالیا)، از نظر نسبی به نظر میرسد که سریعترین رشد، اگرچه بر اساس سطوح اولیه بسیار پایین، در بازارهای در حال توسعه در آفریقا، آسیا و اروپای جنوب شرقی یافت می شوند.
در این گزارش آمده است در حالی که تقریبا 90 درصد متامفتامین های کشف شده در سراسر جهان در دو منطقه آسیای شرقی و جنوب شرقی و آمریکای شمالی بوده است، داده های توقیف نشان می دهد که این بازارها در سطح بالایی تثبیت شده اند، اما قاچاق در جاهای دیگر مانند خاورمیانه و غرب آفریقا افزایش یافته است.
این سازمان افزود که گزارش ها و کشفیات مربوط به متامفتامین تولید شده در افغانستان نشان می دهد که اقتصاد مواد مخدر در این کشور در حال تغییر است، جایی که 80 درصد خشخاش غیرقانونی جهان که برای تولید هروئین استفاده می شود، تولید می شود.
این سازمان افزود: “سوالات در مورد ارتباط بین تولید غیرقانونی هروئین و مت آمفتامین (در افغانستان) و اینکه آیا این دو بازار به طور موازی توسعه خواهند یافت یا اینکه یکی جایگزین دیگری خواهد شد، همچنان باقی است.”
در این گزارش آمده است که تنها در سال 2021، اکثریت 90 هزار مرگ ناشی از مصرف بیش از حد مواد افیونی در آمریکای شمالی مربوط به مواد مخدر مصنوعی بوده است.
علاوه بر این، “نشانه هایی” وجود دارد که جنگ در اوکراین “می تواند با توجه به دانش موجود و بازارهای بزرگ در حال توسعه در منطقه، باعث گسترش تولید و قاچاق مواد مخدر مصنوعی شود.”
الجزیره / 26 جون 2023