برخی کسانیکه در بانکها حساب دالری دارند، میگویند، بانکها در اعزای هر دالر چهار تا پنج افغانی سود برداشت میکنند.
فاطمه کریمی باشنده هرات که در گذشته کارمند بود و معاشش به دالر حواله میشد، میگوید، اندک پس اندازی که در بانک داشت را با نقص و زیان برداشت میکند.
او که اکنون مجبور است پولش را به افغانی برداشت کند، میگوید، هربار از بانک پول کشیده، از هر صد دالر، تا پنجصد افغانی زیان کرده و هر دالر تا پنج افغانی کمتر از نرخ بازار برایش تبادله شده است.
او میگوید: “معمولاً دالر ندارند و پول افغانی برای ما میدهند، وقتی هم که افغانی میدهند، از این وضعیت استفاده میکنند، پول کم میکنند و به قیمت اصلی بازار تبدیل نمیکنند و حتی شده که از هر صد دالری یک خانواده تا ۵۰۰ افغانی هم نقصان کنند.”
اما احمدشاه سروری مسوول بانک خصوصی عزیزی در هرات در صحبت با رادیو آزادی این ادعای مشتریان را رد کرد و گفت هردالر پنجاه تا شصت پول کمتر از نرخ بازار تبادله میشود.
این درحالی است که بر اساس نرخ تبادله ارز که امروز از سوی بانک مرکزی منتشر شده، یک دالر امریکایی ۹۴ افغانی و ۲۵ پول تبادله میشود و این رقم در بازار صرافیها امروز ۹۵ افغانی و ۸۰ پول اعلام شده است.
پس از حاکمیت طالبان، محدودیتهایی بر برداشت پول وضع شد و هر فرد تنها حق برداشت ۲۰ هزار افغانی و یا دوصد دالر در یک هفته را داشت که این رقم چندی پیش برای دارنده گان حسابهای حقوقی دوبرابر شد.
پس از تسلط طالبان و مسدود کردن بیش از ۹ میلیارد ذخایر بانک مرکزی افغانستان توسط امریکا، بحران بانکی در افغانستان وارد مرحله جدید خود شده است.
سازمان ملل متحد با اشاره به اینکه سیستم بانکی در افغانستان در آستانه فروپاشی است، در مورد عواقب آن هشدار داده است، اما طالبان گفته است که آن را تثبیت کرده و به زودی عادی خواهد شد.
همزمان، سازمان عفو بینالملل دیروز سهشنبه در اعلامیهای از جامعه جهانی تقاضا کرد که محدودیتهایش بر افغانستان را هر چه زودتر کاهش دهد.
عفو بینالملل در اعلامیهاش گفته که توقف کمکهای خارجی، منجمد کردن پول افغانستان و وضع تعزیرات جهانی بر طالبان باعث شده که افغانستان به بحران اقتصادی روبهرو شده و مانع از ارائه خدمات صحی، مواد خوراکی و سایر خدمات ضروری شده است.