برخی از رسانه های آمریکایی خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را فرصتی برای چین عنوان کرده اند. به عنوان مثال، سی.ان.ان به روز جمعه مقاله ای تحت عنوان “همزمان با خروج ایالات متحده از افغانستان، چین فرصت ها و پتانسیلی برای هرج و مرج را مشاهده می کند” منتشر کرد!
در این مقاله آمده است که چین می تواند از این فرصت برای ادغام افغانستان در دایره اقتصادی خود استفاده کند. این مقاله همچنین این نگرانی را مطرح کرد که آیا چین پس از خروج آمریکا از افغانستان، به این کشور نیرو اعزام خواهد کرد یا خیر!
تعداد زیادی از نخبگان سیاسی و رسانه ای در ایالات متحده، بیرون کشیدن نیروهای آمریکایی از افغانستان را تایید نمی کنند. آنها با ابراز ابن نظر که خروج نیروها، فرصتی برای چین که اصلی ترین رقیب استراتژیك آمریكا است ایجاد می كند، نارضایتی خود را ابراز می كنند!
ناظران معتقدند، با توجه به نظر افکار عمومی نسبت به چین در ایالات متحده، چنین روایتی ممکن است به دنبال ایجاد نارضایتی در آمریکایی های بیشتری باشد!
اما در واقع، افغانستان در تلاطم اقتصادی به سر می برد و همکاری اقتصادی افغانستان با چین محدود است. تنها در صورت تثبیت اوضاع داخلی، افغانستان می تواند با هماهنگی با سایر کشورها در اقتصاد و سایر حوزه ها به نتیجه ای مثبت برسد!
اما خروج عجولانه ایالات متحده وضعیت کلی امنیت در افغانستان را بدتر می کند، بر امنیت ملی کشورهای همسایه از جمله چین تاثیر می گذارد و بر ثبات منطقه تاثیر منفی می گذارد. در این زمینه آنچه خروج آمریکا از افغانستان برای چین به ارمغان می آورد، به جای فرصت ها چالش های بزرگ است!
ایالات متحده در تلاش برای ایجاد بی ثباتی در اطراف چین و سپس تاثیر بر توسعه چین، بارها و بارها درمورد مسائلی مانند افغانستان، مشکلاتی را در اطراف چین برانگیخته است!
قابل توجه است که وقتی مقامات آمریکایی توضیح دادند که چرا واشنگتن تصمیم به خروج نیروها از افغانستان گرفت، ایالات متحده تلاش کرد چین را نیز به این مسئله مرتبط کند!
ایالات متحده در تلاش است تا توسعه چین را از همه جهات مهار کند. از سوی دیگر چین تاکید می کند که مسئله افغانستان تنها با ابزار سیاسی قابل حل است و آینده افغانستان باید در دست مردم افغانستان باشد!
چین مایل است هرچه زودتر با همه طرفها همکاری کند و در ایجاد صلح و ثبات در افغانستان نقش سازنده داشته باشد. بر این اساس چین اقدامات عملی را اتخاذ کرده است.
به عنوان مثال سازمان همکاری شانگهای که چین یکی از اعضای بنیانگذار آن است، تصمیم گرفت در سال ۲۰۱۲ به افغانستان عنوان ناظر را اعطا کند تا زمینه ای برای تثبیت امنیت افغانستان فراهم کند!
از دیدگاه ایالات متحده، افغانستان تنها بخشی از استراتژی جهانی آن است، اما دیگر در اولویت نیست. ایالات متحده احتمالا افغانستان را ترک خواهد کرد!
فقط باید امیدوار بود که کشورهای منطقه ای، سازمان همکاری شانگهای، سازمان ملل متحد و سایر سازمان های منطقه ای یا جهانی چند جانبه، با افغان ها همکاری کنند تا تاثیر خروج آمریکا را کاهش دهند و مسیری متناسب با شرایط ملی افغانستان را کشف کنند.
گلوبال تایمز
۲۰۲۱/۱۶/۵