بیانیه رسمی امارت اسلامی افغانستان
نشست «گفتگوی ترمذ»
ترمذ – جمهوری ازبکستان
۱۹ تا ۲۲ می ۲۰۲۵
بسمالله الرحمن الرحیم
محترم بهرامجان آلویف، معین سیاسی وزارت امور خارجه جمهوری ازبکستان؛
محترم الدار آریپوف، رئیس انستیتیوت مطالعات استراتژیک و منطقه ای تحت نظر ریاست جمهوری ازبکستان؛
نمایندگان عالیرتبه کشورهای آسیای مرکزی و جنوبی،
نمایندگان سازمانهای بینالمللی و نهادهای اقتصادی،
السلام علیکم و رحمة الله و برکاته!
باعث افتخار است که امروز در این نشست مهم و ارزشمند، به نمایندگی از مردم و امارت اسلامی افغانستان، حضور یافتهایم. اجازه دهید در نخست از کشور دوست، برادر و همسایه ما، جمهوری ازبکستان، به خاطر ابتکار عمل سازنده و میزبانی شایسته این گفتگوی منطقهای تحت عنوان «ایجاد فضای مشترک صلح، دوستی و رفاه» صمیمانه تشکری و قدردانی نمایم.
امروز در منطقهای زندگی میکنیم که در کنار چالشها، ظرفیتهای گستردهای برای همکاری، اتصال و شکوفایی اقتصادی بوجود آمده است. افغانستان به عنوان قلب آسیا و پُل ارتباطی طبیعی میان آسیای مرکزی و جنوبی، همواره
خواهان نقشآفرینی فعال و مثبت در روندهای منطقهای و بینالمللی بوده است. ما بر این باوریم که همکاریهای منطقهای نهتنها به نفع ملتهای ما، بلکه به نفع صلح و ثبات جهانی نیز خواهد بود و میباشد.
در سالهای اخیر، روابط میان امارت اسلامی افغانستان و جمهوری ازبکستان شاهد گسترش چشمگیر و بیسابقهای در عرصههای مختلف بوده است. دو کشور با بهرهگیری از اشتراکات تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی، پروژههای مشترک متعددی را در زمینههای زیربنایی، انرژی، ترانزیت و زراعت به اجرا گذاشتهاند. از جمله این پروژهها میتوان به ساخت خط آهن افغان – ترانس اشاره کرد که نقش کلیدی در اتصال آسیای مرکزی به آسیای جنوبی ایفا خواهد کرد. همچنین، پروژه انتقال برق ۵۰۰ کیلوولت از ولایت سرخاندریا به پلخمری، ظرفیت دسترسی به انرژی را در افغانستان بهطور چشمگیری افزایش خواهد داد. در حوزه زراعتی، دو کشور طرحهایی برای کشت مشترک محصولات زراعتی با استفاده از فناوریهای نوین را آغاز کردهاند. افزون بر این، توافقنامههایی به ارزش ۲.۵ میلیارد دالر در بخشهای انرژی، زراعت و صنایع میان دو کشور به امضا رسیده است. این همکاریها نشاندهنده تعهد مشترک امارت اسلامی افغانستان و جمهوری ازبکستان برای توسعه پایدار، تقویت ثبات منطقهای و بهرهبرداری از ظرفیتهای مشترک برای رفاه ملتهای دو کشور است.
سیاست خارجی امارت اسلامی افغانستان متوازن بر اصول اقتصادی، همکاریهای منطقهای، و احترام متقابل استوار است. ما تأکید میورزیم که خاک افغانستان علیه هیچ کشور دیگری استفاده نخواهد شد و از دیگران نیز توقع بالمثل را داریم، ما میخواهیم از افغانستان به عنوان بستر اتصال، ترانزیت، همکاریهای تجاری، ترانزیتی و فرهنگی بهره برداری صورت گیرد که به نفع همه میباشد.
امارت اسلامی افغانستان آماده است تا در تمام ابتکارات منطقهای از جمله پروژههای زیربنایی، ترانسپورتی، انتقال انرژی، تجارت، آموزش، تغییر اقلیم و توسعه پایدار، سهم فعال اتخاذ نماید. ما همچنان خواهان توسعه متوازن در سراسر منطقه هستیم و باور داریم که گفتگو، تفاهم و اعتمادسازی، اساس هر نوع پیشرفت مشترک بشمار می رود.
ما از جامعه بینالمللی، کشورهای منطقه، سازمانهای بینالمللی و نهادهای مالی تقاضا داریم که افغانستان را به عنوان شریک قابل اعتماد ببینند و برای توسعه پایدار، سرمایهگذاری در زیربناها، ظرفیتسازی و ارتقای رفاه اقتصادی مردم افغانستان، همکاری مؤثر داشته باشند.
امارت اسلامی افغانستان از برگزاری این نشست که در پرتو قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد تقویت اتصال میان آسیای مرکزی و جنوبی برگزار میگردد، قاطعانه حمایت مینماید. ما این نشست را یک فرصت مهم برای تبادل دیدگاهها، شناخت متقابل و ایجاد همکاریهای عملی میان ملتها میدانیم.
در پایان، بار دیگر از برادران ما در جمهوری ازبکستان برای سازماندهی این نشست ارزشمند سپاسگزاری مینمایم و امیدواریم که نتایج این گفتوگوها زمینهساز یک آینده روشن و بهتر برای منطقه و ملتها میباشد.