بیش از نیمی از استادان دانشگاه کابل افغانستان را ترک کرده اند

براساس معلومات بی بی سی پشتو تعداد استادان دانشگاه های کابل که افغانستان را ترک کرده اند اکنون از 400 نفر فراتر رفته است. در سال آخر حکومت جمهوری، حدود 780 استاد در دانشگاه کابل مشغول به کار بودند، اما پس از تسلط مجدد طالبان بر افغانستان، بیش از نیمی از این استادان کشور را ترک کردند.

بسیاری از اساتیدی که افغانستان را ترک کرده اند، در گفتگو با بی بی سی می گویند که یکی از دلایل اصلی ترک این کشور، مداخله حکومت طالبان در فضای دانشگاهی است. برخی از معلمان که نمی خواهند نامشان فاش شود، می گویند که از زندگی در افغانستان احساس امنیت نمی کردند، چیزی که حکومت طالبان آن را نمی پذیرد.

طبق احصائیه که به دست ما رسیده است، اکثر اساتید از فاکولته زبان و ادبیات رفته اند که این تعداد به ۵۵ نفر می رسد. ۴۴ نفر از فاکولته هنرهای زیبا، ۳۲ نفر از فاکولته زراعت، ۲۷ نفر از مهندسی، ۲۲ نفر از کامپیوتر، ۲۱ نفر از فاکولته حقوق و علوم سیاسی، ۱۴ نفر از روانشناسی، ۱۳ نفر از فاکولته علوم اجتماعی و ۱۲ نفر از اداره عامه در 20 ماه گذشته افغانستان را ترک کرده اند.

دانشگاه کابل که حدود ۲۰۰۰۰ محصل دارد، از هر یک از فاکولته ها و دیپارتمنت های دیگر نیز بیش از 10 استاد خارج رفته است. حداقل دو منبع موثق در دانشگاه کابل که نمی خواهند نامشان فاش شود، این اعداد را به بی بی سی پشتو تایید کرده اند.

بر اساس معلومات بیشتر استادانی که از دانشگاه کابل رفته اند ماستر بوده و یا تا دکترا تحصیل کرده اند. بسیاری از این معلمان به کشورهای اروپایی، امریکا، کانادا، استرالیا و بخش کوچکی از آنها به ترکیه، هند یا کشورهای همسایه رفته اند.

تا کنون نزدیک به 90 معلم به جای این معلمان خروجی تعیین شده اند و تعدادی از اساتید از دانشگاه های دیگر به دانشگاه کابل انتقال داده شده اند. اسامه عزیزی، رئیس دانشگاه کابل نیز مدتی پیش به بی بی سی گفته بود که برای پرکردن بست های خالی «افراد جدید جذب می شوند». اما اکنون از اظهار نظر خودداری کرد.

نادا محمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان، در یک نشست در نومبر 2022، از معلمانی که به خارج از کشور رفته بودند، خواست که «بازگردند»، اما هنوز بازگشت هیچ معلمی گزارش نشده است. به گفته این دو منبع در دانشگاه کابل، به شمول معلمان تازه انتصاب شده، در حال حاضر بیش از 500 معلم در این دانشگاه مشغول به کار هستند، اما می گویند که تلاش بر این است که معلمان بیشتری استخدام شوند.

اکنون بیش از 128 استاد دانشگاه کابل از طریق بورسیه تحصیلی در کشورهای خارجی تحصیل می کنند. برخی منابع دانشگاه کابل می گویند که نمی دانند که آیا این معلمان که به خارج از کشور رفته اند پس از اتمام تحصیل به افغانستان بازخواهند گشت یا خیر. به گفته این منابع، برخی از معلمان اعزامی به مالزی، فرانسه، آلمان و سایر کشورها، گزارش تکمیل تحصیلات خود را به وزارت آموزش عالی ارسال نکرده اند.

اگرچه مقام های طالبان کمبود استاد در دانشگاه کابل را چندان مهم نمی دانند، اما برخی از دپارتمان ها هستند که بیش از نیمی از معلمان خود را از دست داده اند. به عنوان مثال، در بخش تلویزیون دانشکده ژورنالیست فقط یک معلم باقی مانده است، دیگران به خارج از کشور رفته اند. اکنون معلمان دانشگاه های ولایتی برای تکمیل این بست های خالی به دانشگاه کابل فرستاده شده اند.

(بی بی سی پشتو /۲۲ می ۲۰۲۳)

 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x