ترافیک دیپلماسی پیش از مذاکرات صلح استانبول

دید و بازدید و رفت و برگشت‌های نمایندگان جناح‌های مختلف در آستانه مذاکرات صلح استانبول شدت گرفته‌است تا شاید پیش از برگزاری این نشست سرنوشت‌ساز برای آینده افغانستان در ماه جاری میلادی، تمام بازیگران اصلی بر سر آينده کشور توافق کنند. 

نقش سازمان ملل متحد در برگزاری کنفرانس استانبول محوری است. انتظار می‌رود این نشست توافقنامه صلح افغانستان با طالبان را نهایی و نقشه راه سیاسی آینده کشور را ترسیم کند.

طرف‌ها تاکنون نتوانسته‌اند زمان برگزاری این نشست را نهایی کنند. تلاش آمریکا این است که نشست استانبول پیش از آغاز ماه رمضان تا ۱۲ آپریل برگزار شود. اما خواسته‌های جناح‌های اصلی متعدد است و زمان گردهمایی مشخص نشده است.

نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد پیش از سفر به قطر با اشرف غنی، رئیس‌جمهوری کشور نیز دیدار و گفت‌وگو کرد. دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در کابل می‌گوید:«دو طرف در این دیدار بر ضرورت روند جامع صلح که به قانون اساسی احترام بگذارد و حقوق تمام افغان‌ها را تامین کند، توافق کردند.»

زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان پس از سفر از ترکیه به قطر، با ملا عبدالغنی برادر، معاون گروه طالبان و رئیس دفتر سیاسی آنها در دوحه دیدار کرد.

محمد نعیم، سخنگوی گروه طالبان می‌گوید: «دو طرف در این دیدار درباره اجرای کامل توافقنامه دوحه گفت‌وگو و بر تعهدشان به اجرای آن تاکید کردند. طالبان بر خروج نیروهای خارجی براساس ضرب‌الاجل تعیین شده تاکید کرد چراکه گام کلیدی برای حل مشکلات کشور خروج نیروها است.»

او می‌گوید: «آزادی زندانیان باقی مانده و حذف نام رهبران طالبان از فهرست سیاه و دیگر مسائل مرتبط نیز مورد بحث قرار گرفت.»

از سوی دیگر، آقای خلیلزاد پیشتر از دوحه، در آنکارا با مارشال عبدالرشید دوستم، رهبر جنبش ملی اسلامی افغانستان دیدار و گفت‌وگو کرد. موضوعات نشست استانبول و توافق افغان‌ها برای آینده سیاسی‌شان از مسايل مهم مورد بحث در این دیدار بوده است.

توافق روی آتش‌بس و ایجاد دولت انتقالی صلح یا برگزاری انتخابات زودهنگام، موضوعات اصلی مذاکرات صلح برای پایان بخشیدن به جنگ طولانی در افغانستان در استانبول خواهد بود که به زودی با حضور نمایندگان ارشد جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان زیر نظر سازمان ملل متحد و به میزبانی ترکیه برگزار خواهد شد.

اما توافق روی این موضوعات آسان نخواهد بود و انتظار می‌رود بحث‌های پیچیده‌ای درباره آن صورت گیرد. چنین است که تلا‌ش‌های زیادی از سوی مقام‌‌های بین‌المللی در راستای نزدیکی نظریات و دیدگاه‌های جناح‌های ذیدخل در حال انجام است.
کشورهای منطقه نیز این روند را به دقت زیر نظر دارند و انتظار می‌رود در موفقیت نشست استانبول همکاری کنند.
ایندپندنت
۲۰۲۱/۱/۴

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x