تضعیف ساختار امدادرسانی آمریکا: انتقال وظایف آژانس توسعه به دفتر پناهندگان وزارت خارجه

براساس یک سند داخلی وزارت خارجه ایالات متحده که نسخه‌ هایی از آن در اختیار خبرگزاری رویترز قرار گرفته، مسئولیت واکنش به بلایای طبیعی و فجایع انسانی در خارج از کشور از آژانس توسعه بین‌ المللی ایالات متحده به دفتر جمعیت، پناهندگان و مهاجرت در وزارت خارجه واگذار شده است. این دفتر که مسئول رسیدگی به امور پناهندگان و جلوگیری از مهاجرت‌ های غیرقانونی است، قرار است از این پس رهبری اقدامات اضطراری آمریکا در خارج از کشور را برعهده گیرد.

این تغییر ساختاری در قالب یک پیام دیپلماتیک رسمی موسوم به “ALDAC” (مخفف پیام ارسالی به تمامی نمایندگی‌های دیپلماتیک و کنسولی) به سفارت‌خانه‌ ها و نمایندگی‌ های آمریکا در سراسر جهان ارسال شده است. در این پیام آمده است که از این پس تمامی مأموریت ‌های خارجی ایالات متحده باید در صورت بروز بلایای طبیعی، با دفتر پناهندگان وزارت خارجه مشورت کنند. طبق دستورالعمل جدید، این دفتر می‌ تواند در مرحله نخست تا سقف ۱۰۰ هزار دالر برای واکنش اولیه اختصاص دهد و در صورت لزوم، منابع بیشتری را با هماهنگی دفاتر دیگر وزارت خارجه فراهم کند.

این تصمیم در حالی اتخاذ شده که بسیاری از کارشناسان هشدار داده ‌اند این دفتر فاقد تخصص، منابع و تجربه لازم برای مدیریت عملیات امداد و نجات در مقیاس بین ‌المللی است. به گفته منبعی آگاه که خواسته نامش فاش نشود، تنها ۲۰ نفر از مجموع ۵۲۵ کارشناس سابق در دفتر کمک‌ های بشردوستانه و امداد بلایای خارجی آژانس توسعه بین ‌المللی آمریکا به دفتر پناهندگان منتقل شده ‌اند، رقمی که به‌هیچ‌ وجه پاسخگوی نیازهای عملیاتی نیست. این منبع افزوده است که تیم رهبری جدید “هیچ شناختی از نحوه اجرای واکنش مؤثر به فجایع بزرگ ندارد.”

جرمی کُنیندایک، رئیس فعلی سازمان بین ‌المللی حمایت از پناهندگان و مدیر پیشین دفتر امداد بلایای خارجی ایالات متحده نیز با انتقاد شدید از این تصمیم گفته است: «دفتر پناهندگان یک نهاد عملیاتی نیست. آن ‌ها کارهای مهمی در حوزه سیاست مهاجرتی انجام می ‌دهند، اما این حوزه کار آن ‌ها نیست. این تصمیم مضحک است.»

پیش از این، ایالات متحده از طریق آژانس توسعه بین‌ المللی، تیم‌ های واکنش سریع متخصصی را در زمان وقوع زلزله‌ ها، سونامی ‌ها و سایر فجایع انسانی به ‌سرعت به مناطق بحران ‌زده اعزام می ‌کرد. با تغییرات جدید، این توانایی به ‌شدت محدود شده است.

دولت دونالد ترامپ، در چارچوب سیاست کلی خود برای کوچک‌ سازی دولت فدرال، اقدام به تضعیف شدید آژانس توسعه بین ‌المللی کرده است. این روند که به گفته منابع خبری با نظارت مستقیم ایلان ماسک انجام شده، به اخراج هزاران پیمانکار، مرخصی اجباری حدود ده‌ هزار نفر از کارکنان و حذف میلیاردها دالر بودجه کمک‌ های حیاتی انجامیده است. بسیاری از برنامه‌ های نجات ‌بخش که میلیون ‌ها نفر در سراسر جهان به آن وابسته بودند، متوقف شده ‌اند.

این تغییرات ساختاری، پیش از این در جریان زلزله ۲۵ مارچ در میانمار، موجب انتقادات گسترده شده بود. واکنش دیرهنگام و ناکافی آمریکا به این فاجعه، نمونه ‌ای از پیامدهای این بازسازی اداری تلقی شد. با این حال، مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، با رد این انتقادات گفته است که شرایط کاری در میانمار دشوار بوده، حکومت نظامی این کشور با آمریکا خصومت دارد و کمک‌ های آمریکا نسبت به سایر کشورها همچنان بیشترین مقدار را تشکیل می ‌دهد.

جرمی کُنیندایک هشدار داده است که با نزدیک شدن فصل طوفان ‌های استوایی در حوزه دریای کارائیب، دیگر امکان بسیج تیم‌ های واکنش سریع آمریکا که پیشتر در سطح جهانی شناخته ‌شده بودند، وجود نخواهد داشت. او گفته است: «مکانیزم‌ های عملیاتی این تیم‌ ها قابل بازسازی در چارچوب دفتر پناهندگان نیست. آن‌ ها فقط در حال ساختن نسخه ‌ای نمایشی از تیم‌ های واکنش سریع هستند.»

در نهایت، کارشناسان و نهادهای امدادرسان بیم دارند که این تصمیم، ظرفیت تاریخی آمریکا در پاسخ به فجایع انسانی را به ‌شدت تضعیف کرده و جان میلیون‌ ها انسان در نقاط بحرانی جهان را در معرض خطر قرار دهد.

مطلبی از نشریه رویترز

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x