بازرس ویژه ایالات متحده امریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) در گزارش تازه خود هشدار داده که داعش شاخه خراسان فراتر از عضویت سلفیها، به سربازگیری خود در افغانستان و منطقه ادامه داده است. یافتههای این نهاد نشان میدهد که داعش بر جذب طالبان سرخورده و جنگجویان خارجی تمرکز کرده و بیشتر اعضای این گروه را جنگجویانی از آسیای مرکزی و قفقاز تشکیل میدهند. سیگار در این گزارش، داعش را بزرگترین تهدید در داخل افغانستان گفته و افزوده است که این گروه توان حمله در منطقه و فراتر از آن را دارد. همزمان انستیتوت صلح ایالات متحده امریکا گفته که تهدیدات تروریستی علیه منافع امریکا از افغانستان افزایش یافته است. به گفته این نهاد، افغانستان تحت کنترل طالبان فضای رو به رشد را برای گروههای تروریستی ایجاد کرده است. این نهاد تاکید کرده که داعش به بزرگترین تهدید برای افغانستان، منطقه و فراتر از آن تبدیل شده است.
اداره بازرس ویژه ایالات متحده امریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) در گزارش تازه خود هشدار داده است که داعش شاخه خراسان بزرگترین تهدید در داخل افغانستان است و این گروه توان حمله در منطقه و فراتر از منطقه را نیز دارد.
سیگار گفته است که داعش بر سربازگیری از میان جنگجویان طالبان تمرکز کرده و بیشتر اعضای این گروه را جنگجویانی از آسیای میانه و قفقاز تشکیل میدهند. به گفته سیگار، داعش فراتر از عضویت سلفیها به جذب جنگجویان خارجی در افغانستان ادامه داده و در حال حاضر به تهدیدی جدی در منطقه و فراتر از آن تبدیل شده است.
در گزارش به نقل از مایکل کوگلمن، مدیر موسسه جنوب آسیا در مرکز ویلسون، آمده است: «اهداف شاخه خراسان داعش جهانی شده و فراتر از افغانستان است. قبلاً حملاتی را در پاکستان و کشورهای آسیای مرکزی انجام داده است و در سالهای پسین دیدیم که بهگونه آهسته ظرفیتش را برای ایجاد تهدید در خارج از افغانستان انکشاف میدهد.»
یافتههای سیگار نشان میدهد که داعش شاخه خراسان در سه ماه گذشته، مسوولیت شش حمله را در داخل افغانستان برعهده گرفته که چندین سوءقصد در برابر مقامهای طالبان را نیز شامل میشود.
در این گزارش به ایجاد مدرسههای دینی در داخل افغانستان از سوی طالبان نیز پرداخته شده است. سیگار تعداد مجموعی مدرسههای دینی که از طرف طالبان ایجاد شده را بیش از شش هزار و ۸۰۰ باب گفته است. در گزارش بازرس ویژه امریکا آمده است که از این میان، ۳۸۰ مدرسه برای زنان و دختران ایجاد شده است. به گفته سیگار، از نوامبر سال ۲۰۲۳ تا فبروری سال ۲۰۲۴ نزدیک به دو هزار و ۵۰۰ پسر و دختر از مدرسههای طالبان فارغالتحصیل شدهاند. سیگار در این گزارش گفته که شش هزار و ۴۵۶ باب مدرسه پسرانه و ۳۸۰ باب مدرسه دخترانه در رژیم طالبان فعالیت دارد.
همچنان بازرس ویژه امریکا گفته است که ایالات متحده از آگست ۲۰۲۱ میلادی تا کنون ۱۷.۱۹ میلیارد دالر به افغانستان کمک کرده است که کمکهای بشردوستانه و هزینه انتقال و اسکان مهاجران افغانستان را نیز شامل میشود. این نهاد که شصتوسومین گزارش سهماهه خود را به کانگره امریکا فرستاده، در آن چگونهگی مصرف ۱۴۴ میلیارد دالر برای بازسازی افغانستان را توضیح داده است.
سیگار به نقل از یک عضو شورای ولایتی پیشین افغانستان گفته که بمبگذاران انتحاری طالبان و خانوادههای آنان از کمکهای امریکا استفاده میکنند. در گزارش تاکید شده که طالبان در امور کمکرسانی بشردوستانه دخالت میکنند و تنها در فبروری سال جاری میلادی ۸۱ مورد از دخالت این گروه را ثبت کرده است.
همزمان انستیتوت صلح ایالات متحده در گزارشی گفته است که تهدیدات تروریستی علیه منافع امریکا از افغانستان و پاکستان بهطور پیوسته افزایش یافته است. در گزارش این نهاد آمده که افغانستان تحت کنترل طالبان فضای رو به رشد را برای گروههای تروریستی ایجاد کرده است.
انستیتوت صلح ایالات متحده امریکا گفته است: «داعش خراسان تهدیدی فزاینده با گستردهگی فراتر از منطقه اکنون ظهور کرده است.» طبق گزارش، تحریک طالبان پاکستانی نیز به یک تهدید امنیتی منطقهای تبدیل شده است.
گروه مطالعاتی انستیتوت صلح امریکا گفته که با بررسی وضعیت افغانستان به این نتیجه دست یافته که تهدیدات تروریستی علیه امریکا از افغانستان در مقایسه با دوره قبل از خروج ایالات متحده از این کشور، افزایش یافته است. به گفته گروه مطالعاتی این انستیتوت، در حالی که بدترین سناریو در مورد بازسازی القاعده در افغانستان محقق نشده، اما این شبکه از حمایت طالبان برخوردار است و به حفظ روابط خود با این گروه ادامه داده است. طبق گزارش، القاعده از طالبان درخواست اجازه حمله علیه شهروندان امریکا و هند را کرده است.
انستیتوت صلح ایالات متحده گفته که گروه طالبان با فراهم کردن پناهگاه برای گروههای تروریستی و ترویج ایدیولوژیهای افراطی از سوی این گروه، به چالش بزرگی تبدیل شده است. در گزارش گفته شده که «گروه مطالعاتی ارشد مبارزه با تروریسم در افغانستان و پاکستان» از سیاستگذاران امریکا خواسته است که تمرکز خود را بر فعالیت ضد تروریسم برای کاهش تهدیدات، بیشتر سازند.
در گزارش پیشنهاد شده است که ایالات متحده امریکا باید گزینههای سیاستی برای حفاظت از منافع خود را در افغانستان و پاکستان با توجه به رقابت استراتژیک روی دست گیرد. پیش از این نیز انستیتوت صلح امریکا ادعا کرده که پایگاه اصلی داعش شاخه خراسان در افغانستان تحت حاکمیت طالبان است. اسفندیار میر، کارشناس ارشد این انستیتوت، گفته بود که داعش با حمله بر مسکو، توانایی خود را در ضربه زدن به هر نقطه جهان نشان داده است. به گفته او، حملات این گروه نشان میدهد که آنان ظرفیت رو به رشد برای ایجاد وحشت فراتر از قلمرو حضوری خود دارد.