پس از گزارش اخیر دبیرکل سازمان ملل متحد از اوضاع افغانستان و سخنرانی رزا اوتونبایوا در نشست شورای امنیت، وزارت خارجه به سازمان ملل توصیه کرده است تا در گزارشها و رفتار خویش از “دقت و بیطرفی” کار گیرد.
وزارت خارجه در خبرنامهای افزوده است که در تهیه این گزارش از میکانیزم غیرعلمی کار گرفته شده و سازمان ملل هم به موضوعاتی خارج از ماموریتاش همانند اختلاف درونی اشاره کرده که به شدت مورد اعتراض امارت اسلامی قرار دارد.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی در باره موقف امارت اسلامی گفت: «بعضی چیزهای را که آنها بهگونهی انتقاد آوردهاند یا اعتراف کردهاند، نکاتی بوده که آنها به اساس معلومات نادرست در مورد شان انتقاد صورت گرفته و یا اینکه قصدا تلاش صورت گرفته که یک گونه بر علیه افغانستان تبلیغات صورت بگیرد.»
وزارت خارجه همچنان در این خبرنامه از بخشهای چون تامین امنیت، رسیدگی به مهاجران اخراجشده، درک اثرهای نامطلوب تحریمهای بانکی و اقتصادی بر مردم افغانستان، تداوم کمکهای بشردوستانه ملل متحد و گام بهسوی کمکهای نیمه توسعهای که در گزارش به آن پرداخته شده بود را مثبت ارزیابی کرده است.
همزمان برخی آگاهان سیاسی دیدگاههای گوناگون در مورد نشر گزارشها از سوی سازمان ملل متحد در پیوند به افغانستان دارند.
سید قریبالله سادات آگاه مسایل سیاسی گفت: «جنگ سازمان ملل متحده با دکته ایالات متحده امریکا و شرکایش مردم را هم ناامید ساخته و نظام را هم. به یک نحوه با چالش مواجه میکند.»
شاکر حیات یکی دیگر از آگاهان گفت: «سرمنشی سازمان ملل متحد از نظام اقتصادی امارت اسلامی توصیف کرده؛ یعنی خودش یک پارادوکس است و در قسمت تامین امنیت، امنیت که برآمده از نظم دولتی و قانون نباشد، قابل انتقاد است.»
این در حالیست که چهار روز پیش انتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل گزارش سه ماه در باره افغانستان را منتشر کرد و در آن از اختلافهای درونی مقامهای حکومت سرپرست و افزایش رویدادهای امنیتی یاد شده بود. بر بنیاد این گزارش، میزان رویدادهای امنیتی در افغانستان از اول نوامبر ۲۰۲۳ تا ده جنوری ۲۰۲۴ در مقایسه با زمان مشابه در ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، سیوهشت درصد افزایش یافته است.