زمانی که کابل شش ماه پیش سقوط کرد، طالبان به داکتر جعفر مهدوی رهبر هزاره ها گفتند که بهتر است او افغانستان را برای چند هفته ترک کند، زیرا آنها نمی توانند امنیت او را در صورت حمله داعش یا حتی گروه هایی در داخل طالبان که کنترل آنها دشوار است تضمین کنند!
این سیاستمدار و نماینده سابق پارلمان افغانستان از ترک کابل خودداری کرد. او در خانه اش در کابل می گوید: “من مسئولیت بزرگی بر عهده داشتم که روحیه خود را در میان هزاره ها حفظ کنم و به طالبان نشان دهم که هزاره ها با آنها جنگ نخواهند کرد!”
او انتظار به قدرت رسیدن سریع طالبان را نداشت. او به همراه حامد کرزی رئیس جمهور پیشین، داکتر عبدالله عبدالله رهبر تاجیکستان و گلبدین حکمتیار فرمانده جنگ پشتون، همگی قرار بود در ۱۵ آگست به قطر سفر کنند تا بر سر یک دولت موقت با طالبان موافقت کنند که پس از خروج ایالات متحده از این کشور حکومت کند!
اما این مذاکرات با تصمیم اشرف غنی رئیسجمهور دولت تحت حمایت ایالات متحده به فرار از افغانستان در ۱۵ آگست، از مسیر خارج شد. تصمیم غنی برای فرار باعث خلاء امنیتی شد که باعث شد نیروهای طالبان کابل را در ۱۵ آگست تصرف کنند و باعث تخلیه هرج و مرج و مرگبار غیرنظامیان و سربازان از افغانستان شد!
این سیاستمدار هزاره از منتقدان غنی در پارلمان گذشته افغانستان بود. مهدوی گفت: “او محبوبیتی نداشت، او به تنشهای قومی دامن زد و خائنانی را به مناصب عالی دولتی منصوب کرد. نمایندگی هزاره ها نیز در دولت غنی کاهش یافت!”
سهولت غیرمنتظره ای که طالبان با آن کابل را در ماه آگست تصرف کردند، موقعیت چانه زنی گروه های اقلیت و مخالف را در مذاکراتشان با طالبان به شدت تضعیف کرد و مخالفان و رهبران اقلیت در موقعیت آسیبپذیری قرار گرفتند!
در حالی که مهدوی از حبس خانگی خودداری کرده است، علیرغم سلسله حملات فرقه ای داعش بر اعضای جامعه شیعه هزاره در سال گذشته، هیچ گونه اطمینان امنیتی از سوی طالبان به او داده نشده است!
هزاره ها ۱۰ تا ۲۰ درصد از جمعیت حدود ۳۸ میلیونی افغانستان را تشکیل می دهند و برای قرن ها در این کشور اکثریت سنی مورد آزار و اذیت بوده اند. به ویژه طالبان در دهه ۱۹۹۰ به طور وحشیانه جامعه هزاره را سرکوب کردند!
از ماه آگست گذشته، ارتباط سیاسی با طالبان تنها راه واقع بینانه در دسترس مهدوی بوده است. در پایان سال گذشته، او صدها تن از بزرگان هزاره و مقامات ارشد طالبان را در کابل گرد هم آورد تا درباره صلح میان دو جامعه گفتگو کنند!
هیچ زنی در این مراسم صحبت نکرد. یکی از بزرگان هزاره گفت که باید یک زن هزاره در این مراسم سخنرانی می کرد، اما مهدوی فکر کرد که داشتن سخنرانان زن “بیش از حد سیاسی” است!
(کونتر پانچ)
۲۰۲۲/۲۵/۰۲