جنگ در افغانستان چگونه آغاز شد و چگونه رو به پایان است!

با اعلام رسمی بایدن در مورد خروج نیروها در ۱۱ سپتمبر ۲۰۲۱، یک ماموریت جنگی که چهار رئیس جمهور را درگیر خود کرده و تلفات بسیاری داشته سرانجام به پایان خواهد رسید.

اکنون همانطور که رئیس جمهور متعهد شد به حمایت از افغانستان ادامه دهد و مذاکرات صلح همچنان در بن بست است، هدف پایدار جنگ دو دهه بدون تغییر باقی مانده است: اطمینان از اینکه افغانستان هرگز برای برنامه ریزی و راه اندازی حملات تروریستی استفاده نمی شود!

چرا ایالات متحده به افغانستان حمله کرد؟
هفته ها پس از حمله القاعده به ایالات متحده در ۱۱ سپتمبر، رئیس جمهور جورج بوش اعلام کرد که نیروهای آمریکایی حملاتی را علیه گروه تروریستی و اهداف طالبان با هدف ایجاد خلل در استفاده از افغانستان به عنوان پایگاه عملیاتی تروریست ها و حمله به توانایی نظامی رژیم طالبان در افغانستان آغاز کرده اند!

تا دسمبر سال ۲۰۰۱، اسامه بن لادن رهبر القاعده و دیگر فرماندهان ارشد به پاکستان متحد اصلی ایالات متحده فرار کردند. نیروهای آمریکایی آنها را تعقیب نکردند و در نهایت پاکستان به پناهگاهی امن برای فرماندهان و مبارزان طالبان تبدیل شد که در سالهای بعد برای حمله به نیروهای آمریکایی و افغان از مرز عبور کردند!

با نزدیک شدن به پایان سال ۲۰۰۱، نیروهای آمریکایی به سرعت دولت طالبان را سرنگون کردند و نیروهای جنگی آن را در هم شکستند. در ماه می سال ۲۰۰۳، دانلد رامسفلد  وزیر دفاع ایالات متحده، پایان عملیات عمده جنگی در این کشور را اعلام کرد!

چگونه ماموریت در افغانستان تکامل یافت؟
ایالات متحده و ناتو پس از سرکوب طالبان، هدف خود را برای بازسازی یک کشور شکست خورده و برقراری دموکراسی به سبک غربی تغییر دادند و برای بازسازی یک کشور ناامید فقیر که قبلا توسط دو دهه جنگ ویران شده بود میلیاردها دالر هزینه کردند!

موفقیت های اولیه وجود داشت. یک دولت غرب گرا منصوب شد. مکاتب، شفاخانه ها و امکانات عمومی جدید ساخته شد. هزاران دختر که تحت حاکمیت طالبان از تحصیل منع شده بودند به مکتب رفتند، اما فساد بیداد می کرد!

صدها میلیون دالر بازسازی و پول سرمایه گذاری به سرقت رفته یا از آن سوء استفاده شده بود. دولت ثابت کرد که قادر به تامین اساسی ترین نیازهای شهروندان خود نیست!

در میدان جنگ چه اتفاقی افتاد؟
طالبان علیرغم هجوم مداوم نیروهای آمریکایی و ناتو توانایی های جنگی خود را بازسازی کردند. آنها تلفات سنگینی به نیروهای امنیتی افغانستان وارد كردند و فقط قویتر شدند!

پنتاگون به این نتیجه رسیده بود که جنگ را نمی توان به پیروزی نظامی رساند و تنها یک توافق با مذاکره می تواند به درگیری پایان دهد. در فبروری ۲۰۲۰ توافق صلح با طالبان به امضا رسید!

از اهداف اصلی توافق ۲۰۲۰، مذاکره رهبران افغانستان و طالبان در مورد نقشه راه سیاسی برای یک دولت جدید و قانون اساسی، کاهش خشونت و در نهایت ایجاد آتش بس پایدار بود!

اما طالبان به دلیل موقعیت مستحکم خود در میدان جنگ و عقب نشینی قریب الوقوع نیروهای آمریکایی، در مذاکرات با دولت افغانستان که از ماه سپتمبر در دوحه قطر آغاز شد قدرت برتر را حفظ کرده اند!

آیا نیروهای امنیتی افغانستان می توانند طالبان را بدون سربازان آمریکایی نگه دارند؟
در ماه های اخیر، نیروهای امنیتی افغانستان ده ها پوسته را در برابر حملات طالبان کنار گذاشته اند. واحدهای نظامی و پلویس با فرار از خدمت، ضعف در استخدام، روحیه و رهبری ضعیف و سرقت حقوق توسط فرماندهان از بین رفته است. آنها همچنین تلفات بسیاری داشته اند!

نیروهای امنیتی همچنین ایست های بازرسی در چندین بزرگراه اصلی را رها کرده اند و به طالبان اجازه داده اند تا موانع راه اندازی کرده و عوارض و مالیات را بر وسایط سنگین و رانندگان تحمیل کنند و حتی این دریافت ها را رسمی کنند!

طالبان همچنین هیچ تعهدی نداده اند که به حملات بهاری خود پایان دهند. آنها هنوز معتقدند که می توانند به پیروزی نظامی دست یابند!

با عقب نشینی نیروهای آمریکایی، طالبان به دستاوردهایی در میدان نبرد دست خواهند یافت و دولت کابل برای مقابله با طالبان تحت فشار قرار خواهد گرفت!
نیایورک تایمز
۲۰۲۱/۲۳/۴

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برخی از احزاب و گروه ها به جای اینکه از خود محافظت کنند، مشکلات خود را حل کنند و اقتصاد خود را بهبود بخشند، به دیگران مشوره میدهند، نگران ما هستند و دنیا را از ما می ترسانند. به آنها باید گفت به جای نصیحت کردن، مشکلات داخلی خود را حل کنند و اول غم خودشان را بخورند. افغان ها...
مشکلات و خطراتی را که او (آصف درانی) به افغانستان نسبت داد، در واقع امکان همه اینها از پاکستان دیده می شود. افغانستان اکنون یک کشور امن و با ثبات است که به جای اتکا به قرضه ها و کمک های کشورهای خارجی، با استفاده از منابع خود برای خودکفایی اقتصادی تلاش می کند.
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x