گزارش بانک جهانی که روز یکشنبه (۲۲میزان) منتشر شد، نشان میدهد که جهان از تلاش برای ریشهکن ساختن «فقر شدید» در کشورهای فقیرتر عقبنشینی کرده است.
رویترز بر بنیاد این گزارش نوشته است که بانک جهانی برای بازسازی صندوق تامین مالیاش برای رسیدگی به وضعیت فقیرترین کشورهای جهان، به ۱۰۰ میلیارد دالر نیاز دارد.
در گزارش بانک جهانی آمده است ۲۶ فقیرترین کشورهای جهان که ۴۰ درصد از فقیرترین مردم را در خود جا دادهاند، اکنون بدهی بیشتری نسبت به هر زمان دیگر از سال ۲۰۰۶ به اینسو دارند و به طور فزایندهای در برابر بلایای طبیعی و سایر رخدادها آسیبپذیر هستند.
هرچند در این گزارش به گونه مشخص از افغانستان نام برده نشده است؛ اما بر بنیاد گزارشهای سازمانهای جهانی، افغانستان از جمله معدود کشورهایی است که بیشترین آسیب را از تغییر اقلیم و رویدادهای طبیعی دیده است و همچنین وضعیت اقتصادی شهروندانش رو به رکورد و بحران بشری در این کشور رو به «وخامت» است.
بر اساس این گزارش، این ۲۶ کشوری که مورد مطالعه قرار گرفتهاند و درآمد سرانه سالانه کمتر از ۱.۱۴۵ دالر دارند، به طور فزایندهای به کمکهای بلاعوض انجمن توسعه بینالمللی و بدهیهای با نرخ بهره نزدیک به صفر وابسته هستند؛ چون بانک جهانی میگوید که تامین مالی بازار این کشورها تقریباً به طور کامل از بین رفته است. It
در گزارش بانک جهانی آمده است که دو-سوم از این ۲۶ کشور یا در درگیریهای مسلحانه قرار دارند یا به دلیل شکنندگی نهادی و اجتماعی، در حفظ نظم مشکل دارند که این امر سرمایهگذاری خارجی را نیز محدود کرده است.
بانک جهانی میافزاید که تقریباً همه این ۲۶ کشور به صادرات کالاهای اولیه وابسته هستند و در معرض چرخههای رونق و رکود مکرر قرار دارند.
در این گزارش گفته شده که بلایای طبیعی نیز در طول یک دهه گذشته آسیب بیشتری به این کشورها وارد کرده است. بین سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۲۳، رویدادهای طبیعی به طور متوسط با ضررهای سالانهای معادل ۲ درصد تولید ناخالص داخلی همراه بودهاند که این رقم پنج برابر میانگین کشورهای با درآمد متوسط پایین است و نیاز به سرمایهگذاری بیشتر دارند.
این در حالی است که افغانستان در شاخص جهانی گرسنگی سال ۲۰۲۴، در میان ۱۲۷ کشور با گرفتن ۳۰.۸ امتیاز در جایگاه ۱۱۶ قرار گرفت.