حملاتی که توسط دونالد ترامپ دستور داده شد، به بهانه تهدیدات انصارالله یمن برای هدف قرار دادن کشتی های مرتبط با اسرائیل در دریای سرخ صورت گرفت. این تهدیدات در واکنش به بلوکه کردن کمک های بشردوستانه توسط اسرائیل به غزه در نقض توافق آتش بس ۱۹ جنوری بود.
پیش از بازگشت ترامپ به کاخ سفید، برخی این تصور غلط را داشتند که او اکنون تجربه بیشتری دارد و با دقت بیشتری عمل خواهد کرد. با این حال، او دوباره به صورت بسیار بی پروا ظاهر شده است.
تصور اینکه همسایه شمالی این کشور یعنی کانادا، ایالت ۵۱ام آمریکا است، تهدید به تصرف گرینلند آن هم از طریق زور، و پیشنهاد جابجایی فلسطینیها از غزه و “تصاحب” آن، بخشی از اظهارات بی پروای ترامپ در چند هفته اول ریاست جمهوری اش بود.
کمتر روزی می گذرد که او اظهارات یا تصمیمات شتابزدهای نداشته باشد.
جنگ یمن ، با ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی که از سوی دولت باراک اوباما حمایت می شد، در مارچ ۲۰۱۵ آغاز شد. با این حال، یمنی ها در این سال ها از نظر نظامی قوی تر و مقاوم تر شده اند.
جشن های عروسی به مراسم عزاداری تبدیل شده اند و بسیاری از فاجعه های غم انگیزی در این کشور رخ دادند، اما یمنی ها تسلیم نشده اند.
ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری اش، جورج بوش را به دلیل آغاز “جنگ های بی پایان” آمریکا در خاورمیانه سرزنش کرد. او آشکارا به جنگ های آمریکا در افغانستان و عراق که به ترتیب در سال های ۲۰۰۱ و ۲۰۰۳ آغاز شده بودند، اشاره می کرد.
با این حال، پس از ۲۰ سال جنگ در افغانستان، آمریکا مجبور شد با ذلت از این کشور فرار کند. مردم به یاد می آورند که چگونه آمریکا سفارت خود را به سرعت از سایگون / ویتنام در سال ۱۹۷۵ خارج کرد و حادثه دیگری برای آمریکایی ها به همان شکل در افغانستان رخ داد. ترامپ خود اذعان دارد که آمریکا میلیاردها دالر تجهیزات را در این کشور باقی گذاشت.
او میگوید: “ما میلیاردها، دهها میلیارد دالر تجهیزات در افغانستان باقی گذاشتیم”، اما باید یادآوری کرد که توافق برای ترک افغانستان در دوره ریاست جمهوری او انجام شده بود و رئیسجمهور جو بایدن فقط آن را اجرا کرد.
جنگ امریکایی ها در افغانستان و عراق شرم آور و با رسوایی همراه بود. طالبان به طور پیروزمندانه به قدرت بازگشت. همچنین هیچ سلاح کشتار جمعی در عراق پیدا نشد، بهانه ای که برای حمله به این کشور مطرح شده بود. مهمترین “دستاورد” این جنگها گسترش تروریسم در منطقه و فراتر از آن بود!
آمریکا به افغانستان حمله کرد به این بهانه که این کشور پناهگاه اسامه بن لادن رهبر القاعده بوده است، اما گروههای تروریستی جدید و خشونت بارتری مانند داعش پدید آمدند.
در حالی که خاطرات جنگ های افغانستان و عراق (و حتی جنگ ویتنام) هنوز آمریکاییها را آزار می دهد، ترامپ همچنان دچار توهم است که آمریکا می تواند یمنی ها را شکست دهد. اگر دولت ترامپ به حملات خود به یمنی ها ادامه دهد، آمریکا سرانجام مجبور خواهد شد به خواسته های آنها تن دهد و توافقی تحقیرآمیزی با آنها امضا کند، همانند توافق با طالبان.
نبیل خوری، دیپلمات سابق آمریکایی، میگوید تصمیم ترامپ برای حمله به یمن اشتباه است و نمی تواند آنها را تسلیم کند. “برای رئیسجمهور ما که آمده بود تا از جنگ اجتناب کند و بخواهد مردی صلح طلب باشد، در مسیر اشتباهی قرار گرفته است. مسیرهای زیادی وجود دارد که قبل از جنگ گسترده می توان از آنها استفاده کرد.”، “هیچ منطق نظامی برای آنچه که در حال رخ دادن است وجود ندارد و هیچ منطق سیاسی در پشت آن نیست.”
تنها راه حل این است که اشغالگری اسرائیل از سرزمین های فلسطینی و عربی پایان یابد، که منشأ بی ثباتی و نا امنی ها در منطقه است.
ترامپ خودخواه ممکن است دچار توهم باشد که می تواند روند رویدادها را تغییر دهد، اما باید به او یادآوری شود که نتایج فاجعهآمیز جنگ های ایالات متحده در افغانستان و عراق هنوز در ذهنها حضور دارد. جنگ بی رحمانه و بی فایده اسرائیل علیه غزه نیز یادآوری دیگری است.
مطلبی از نشریه تهران تایمز