حمله به یمن و اشتباهات ترامپ: تکرار فاجعه جنگ‌ های گذشته در خاورمیانه

حملاتی که توسط دونالد ترامپ دستور داده شد، به بهانه تهدیدات انصارالله یمن برای هدف قرار دادن کشتی‌ های مرتبط با اسرائیل در دریای سرخ صورت گرفت. این تهدیدات در واکنش به بلوکه کردن کمک‌ های بشردوستانه توسط اسرائیل به غزه در نقض توافق آتش‌ بس ۱۹ جنوری بود.

پیش از بازگشت ترامپ به کاخ سفید، برخی این تصور غلط را داشتند که او اکنون تجربه بیشتری دارد و با دقت بیشتری عمل خواهد کرد. با این حال، او دوباره به صورت بسیار بی ‌پروا ظاهر شده است.

تصور اینکه همسایه شمالی این کشور یعنی کانادا، ایالت ۵۱ام آمریکا است، تهدید به تصرف گرینلند آن هم از طریق زور، و پیشنهاد جابجایی فلسطینی‌ها از غزه و “تصاحب” آن، بخشی از اظهارات بی‌ پروای ترامپ در چند هفته اول ریاست جمهوری‌ اش بود.

کمتر روزی می‌ گذرد که او اظهارات یا تصمیمات شتابزده‌ای نداشته باشد.

جنگ یمن ، با ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی که از سوی دولت باراک اوباما حمایت می‌ شد، در مارچ ۲۰۱۵ آغاز شد. با این حال، یمنی ‌ها در این سال‌ ها از نظر نظامی قوی‌ تر و مقاوم ‌تر شده‌ اند.

جشن‌ های عروسی به مراسم عزاداری تبدیل شده ‌اند و بسیاری از فاجعه ‌های غم انگیزی در این کشور رخ دادند، اما یمنی ‌ها تسلیم نشده ‌اند.

ترامپ در دوره اول ریاست‌ جمهوری‌ اش، جورج بوش را به دلیل آغاز “جنگ‌ های بی‌ پایان” آمریکا در خاورمیانه سرزنش کرد. او آشکارا به جنگ‌ های آمریکا در افغانستان و عراق که به ترتیب در سال‌ های ۲۰۰۱ و ۲۰۰۳ آغاز شده بودند، اشاره می ‌کرد.

با این حال، پس از ۲۰ سال جنگ در افغانستان، آمریکا مجبور شد با ذلت از این کشور فرار کند. مردم به یاد می آورند که چگونه آمریکا سفارت خود را به سرعت از سایگون / ویتنام در سال ۱۹۷۵ خارج کرد و حادثه دیگری برای آمریکایی‌ ها به همان شکل در افغانستان رخ داد. ترامپ خود اذعان دارد که آمریکا میلیاردها دالر تجهیزات را در این کشور باقی گذاشت.

او می‌گوید: “ما میلیاردها، ده‌ها میلیارد دالر تجهیزات در افغانستان باقی گذاشتیم”، اما باید یادآوری کرد که توافق برای ترک افغانستان در دوره ریاست ‌جمهوری او انجام شده بود و رئیس‌جمهور جو بایدن فقط آن را اجرا کرد.

جنگ‌ امریکایی ها در افغانستان و عراق شرم آور و با رسوایی همراه بود. طالبان به طور پیروزمندانه به قدرت بازگشت. همچنین هیچ سلاح کشتار جمعی در عراق پیدا نشد، بهانه ‌ای که برای حمله به این کشور مطرح شده بود. مهم‌ترین “دستاورد” این جنگ‌ها گسترش تروریسم در منطقه و فراتر از آن بود!

آمریکا به افغانستان حمله کرد به این بهانه که این کشور پناهگاه اسامه بن لادن رهبر القاعده بوده است، اما گروه‌های تروریستی جدید و خشونت‌ بارتری مانند داعش پدید آمدند.

در حالی که خاطرات جنگ ‌های افغانستان و عراق (و حتی جنگ ویتنام) هنوز آمریکایی‌ها را آزار می ‌دهد، ترامپ همچنان دچار توهم است که آمریکا می‌ تواند یمنی‌ ها را شکست دهد. اگر دولت ترامپ به حملات خود به یمنی‌ ها ادامه دهد، آمریکا سرانجام مجبور خواهد شد به خواسته‌ های آنها تن دهد و توافقی تحقیرآمیزی با آنها امضا کند، همانند توافق با طالبان.

نبیل خوری، دیپلمات سابق آمریکایی، می‌گوید تصمیم ترامپ برای حمله به یمن اشتباه است و نمی ‌تواند آنها را تسلیم کند. “برای رئیس‌جمهور ما که آمده بود تا از جنگ اجتناب کند و بخواهد مردی صلح ‌طلب باشد، در مسیر اشتباهی قرار گرفته است. مسیرهای زیادی وجود دارد که قبل از جنگ گسترده می ‌توان از آنها استفاده کرد.”، “هیچ منطق نظامی برای آنچه که در حال رخ دادن است وجود ندارد و هیچ منطق سیاسی در پشت آن نیست.”

تنها راه‌ حل این است که اشغالگری اسرائیل از سرزمین‌ های فلسطینی و عربی پایان یابد، که منشأ بی ‌ثباتی و نا امنی ها در منطقه است.

ترامپ خودخواه ممکن است دچار توهم باشد که می ‌تواند روند رویدادها را تغییر دهد، اما باید به او یادآوری شود که نتایج فاجعه‌آمیز جنگ ‌های ایالات متحده در افغانستان و عراق هنوز در ذهن‌ها حضور دارد. جنگ بی‌ رحمانه و بی‌ فایده اسرائیل علیه غزه نیز یادآوری دیگری است.

مطلبی از نشریه تهران تایمز

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x