رادیو آزادی طی گزارشی عنوان کرده است که حکومت طالبان به دنبال شناسایی و حمایت بین المللی خود، اعلام کرده است که متعهد به برقراری روابط خوب با همه همسایگان خود به ویژه با تاجیکستان است.
طالبان، گروهی که در اکثر کشورهای جهان فعالیت انها ممنوع اعلان شده است، حدود سه ماه قبل تقریباً تمام افغانستان را تحت کنترل خود درآورد و خود را “امارت اسلامی افغانستان” معرفی کرد. تاکنون حتی یک کشوری حکومت این کشور خودخوانده را به رسمیت نشناخته است.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان در ۶ نومبر به رادیو آزادی گفت که داشتن روابط خوب با همسایگان تأثیر مستقیمی بر امنیت منطقه دارد.
“دولت ما می خواهد با همه، هم در زمینه اقتصادی و هم در بخش ترانسپورت در عرصه حمل و نقل و توسعه و انکشاف افغان ها همکاری کند. ما به ویژه دوست داریم با تاجیکستان روابط خوبی داشته باشیم، از جمله در زمینه های تجاری و همچنین در سایر زمینه هایی که باعث نگرانی این کشور می شود.”
بر اساس آمار رسمی، حجم مبادلات تجاری بین تاجیکستان و افغانستان از ژانویه تا سپتامبر سال جاری به ۷۶ میلیون و ۷۰۰ هزار دالر رسیده است.
بیانیه جدید مجاهد در حالی بیان شد که کشورهای همسایه افغانستان، به جز تاجیکستان، برای برقراری ارتباط با مقامات جدید در کابل تلاش می کنند. مقامات ازبکستان، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان تاکنون چندین بار با نمایندگان طالبان دیدار کرده و حتی به افغانستان کمک ارسال کرده اند.
تاجیکستان تنها کشور آسیای مرکزی است که در قبال طالبان موضع ناسازگارانه ای اتخاذ کرده است. دوشنبه از جبهه مقاومت ملی افغانستان که دو ماه و نیم پیش به رهبری احمد مسعود، تشکیل شد، حمایت می کند.
امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان از نادیده گرفتن حقوق تاجیک ها در افغانستان توسط طالبان انتقاد کرد و گفت که او تنها از ایجاد یک دولت فراگیر در این کشور حمایت خواهد کرد.
علاوه بر این، مقامات تاجیکستان نگران تهدیدات احتمالی از افغانستان هستند. این دو کشور حدود ۱۴۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارند، اگرچه دولت طالبان بارها اعلام کرده است که “از سوی افغانستان هیچ تهدیدی برای تاجیکستان وجود ندارد.”
سخنگوی طالبان در عین حال از تاجیکستان خواست تا در امور داخلی افغانستان مداخله نکند و گفت که این مسئله به نفع هر دو کشور نیست.
در همین حال، زردشت شمس، دیپلمات سابق افغانستان در پاکستان و کارشناس امور بینالملل، میگوید یکی از نگرانیهای اصلی در کشورهای آسیای مرکزی، گسترش افکار و ایدئولوژی افراطی از افغانستان است.
ازادی رادیو بخش روسی
۲۰۲۱/۷/۱۱