خسارت سقوط گمرک‌های افغانستان: ۳ میلیارد افغانی

پیشروی سریع گروه طالبان در یک ماه گذشته باعث شد تا در کنار ولسوالی های زیادی که به تصرف این گروه درآمد، هشت گمرک و بندر تجارتی مهم نیز به دست‌ آن‌ها بیفتد. گمرک‌های مهمی چون اسلام قلعه و تورغندی و ابونصر فراهی در غرب افغانستان، شیرخان بندر و آی خانم در شمال افغانستان و اسپین بولدک و دند پتان در جنوب و شرق افغانستان را گروه طالبان تصرف کرده است.

اشغال این بندرهای تجاری به دست طالبان باعث شد تا فعالیت آن‌ها چند روزی متوقف شود و پس از آنکه تعدادی از این گمرک‌ها دوباره آغاز به کار کردند، درامد حاصل از انتقال کالاهای تجاری وارداتی یا صادراتی افغانستان به جیب طالبان سرازیر شد و هنوز هم ادامه دارد. دولت تاکنون تنها توانسته است بندر تجارتی اسپین بولدک را از تصرف طالبان خارج کند.

حالا وزارت مالیه افغانستان اعلام کرده که تصرف این هفت بندر تجارتی باعث شده است دولت افغانستان در حدود سه میلیارد افغانی از درامدهای خود را از دست بدهد. مقام‌های وزارت مالیه به رسانه‌ها گفته‌اند که در ماه جوزا، درامد گمرک‌های افغانستان حدود هفت میلیارد و ۳۰۰ میلیون افغانی بوده اما این درامد در ماه سرطان به چهار میلیارد و ۶۰۰ میلیون افغانی کاهش پیدا کرده است.

به گفته مقام‌های وزارت مالیه، آنان نمی‌دانند که درامد گمرک‌هایی که در تصرف طالبان است به جیب چه‌ کسی می‌رود و چه کسی کالاها را از گمرک‌ها ترخیص می‌کند. 

کاهش واردات از گمرک‌های در تصرف طالبان باعث شده است تا نرخ کالا به خصوص مواد اولیه به شدت بالا برود.

از سوی دیگر، گفته می‌شود کالاهایی که طالبان از گمرک‌ها ترخیص می‌کنند، ارزش‌گذاری نمی‌شوند. به‌طور مثال، محصول یک کانتینر حاوی کالاهای لوکس مانند کامپیوتر و لپ‌تاپ و حتی موبایل، همانقدر ارزش‌گذاری می‌شود که یک کانتینر گندم یا آرد. طالبان از هر موتر باربری به‌صورت نقدی بر اساس ظرفیت حمل بار محصول دریافت می‌کند.

سقوط بندرهای تجاری و کاهش درآمدهای دولت باعث شده است تا بخشی از فعالیت‌های دولت با رکود روبه‌رو شود. گفته می‌شود رئیس‌جمهور افغانستان حدود دو هفته قبل به تعدادی از وزارتخانه‌ها دستور داده است تا پروژه‌های انکشافی خود را که از طریق بودجه اختیاری (بودجه که از محل درامدهای دولت ) تامین مالی می‌شوند، به حالت تعلیق درآورند. دلیل تعلیق این پروژه‌ها، کمبود بودجه اعلام شده است.

حالا دولت افغانستان در پی آن است تا دوباره بندرهای تجاری را از دست طالبان در بیاورد. گفته می‌شود وزارت‌های داخله و دفاع افغانستان در حال آماده‌سازی نیروهای امنیتی برای تصرف دوباره بندرهای تجاری‌اند اما با تمام این اوضاع، باز هم کسری درامد دولت افغانستان پابرجا خواهد ماند. طالبان هم که به درامدهای میلیونی از گمرک‌های هفت‌گانه افغانستان در یک ماه گذشته عادت کرده‌اند، به این سادگی‌ها حاضر نیستند گمرک‌های افغانستان را رها کنند.
ایندپندنت
۲۰۲۱/۲۷/۷

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x