آصف درانی نماینده ویژه پیشین پاکستان برای افغانستان در اولین مصاحبه خود پس از برکناری گفته است، به دلیل جنگ های جاری در اوکراین و خاورمیانه، افغانستان در حاشیه اجندای جامعه جهانی قرار گرفته است.
وی با مطرح کردن یک احتمال افزوده که ماندن طولانی مدت افغانستان در انزوای سیاسی، تأثیر منفی بر اوضاع منطقه خواهد داشت.
وی افزوده است:« در شرایط کنونی جامعه جهانی نسبت به افغانستان بی توجه شده است؛ چون در اوکراین جنگ است و از طرفی می بینید که در نوار غزه کشتارها جریان دارد. به همین دلیل افغانستان نادیده گرفته شده است. نادیده گرفتن افغانستان می تواند پیامدهای منفی نه تنها برای این کشور بلکه برای کل منطقه داشته باشد.»
درانی از سیاست های حکومت سرپرست افغانستان انتقاد کرده میگوید، مقامات حکومت سرپرست هنوز اصول حکومت داری را به درستی درک نکرده اند.
وی وضعیت کنونی اقتصادی افغانستان را نگران کننده توصیف کرده افزوده است، اگر جامعه جهانی در مهار بحران اقتصادی با افغانستان همکاری نکند، اسلام آباد باید برای تاثیر مستقیم آن آماده باشد.
درانی میافزاید:« وضعیت اقتصادی کنونی افغانستان در بن بست قرار دارد. بهتر است بگوییم که اگر جامعه جهانی گرسنگی موجود در آنجا را مدیریت نه کند، می تواند تأثیر مستقیم بر پاکستان داشته باشد؛ زیرا مردم آنجا به دلیل گرسنگی و محرومیت مجبورند اینجا به پاکستان بیایند. پاکستان همیشه اولین انتخاب افغان ها برای نجات جان شان بوده است. کنترول بحران اقتصادی کنونی در افغانستان برای طالبان بسیار دشوار خواهد بود و خدای ناکرده این امر بر پاکستان نیز تأثیر بگذارد.»
حکومت سرپرست در پاسخ به اظهارات درانی میگوید، در عرصه های حکومت داری، توسعه اقتصادی و روابط با جهان دستاوردهای داشته است و از همسایگان خود میخواهد که بی جهت در امور افغانستان دخالت نکنند.
عبداللطیف نظری، معاون مسلکی وزارت اقتصاد میگوید:« وضعیت اقتصادی افغانستان رو به بهبود است و ما به سمت ثبات اقتصادی پیش می رویم. اگرچه رابطه ارگانیکی بین ما و همسایگانمان وجود دارد، اما توانسته ایم وضعیت اقتصادی خود را به نحو بهتری مدیریت کنیم.»
کارشناسان روابط بین الملل نیز میپذیرند که افغانستان از مرکز توجه دور شده است، اما اطمینان میدهند که وضعیت اقتصادی افغانستان به اندازه ادعا اسلام آباد بحرانی نیست.
نجیب الرحمان شمال، کارشناس روابط بین الملل میگوید:« سیاستمداران پاکستان به جای سیاست های خصمانه و مخرب باید برای مشکلات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، نظامی و اجتماعی راه حل پیدا کنند؛ زیرا ناکامی حکومت پاکستان در این بخش ها باعث ناامنی شده و افغانستان دستی در آن ندارد. بهتر است به مشکلات خود رسیدگی کنند و از مداخله در امور افغانستان دست بردارند تا روابط دوجانبه بیشتر از این خراب نشود.»
این در حالیست که تهمینه جنجوعه معاون سابق وزیر امور خارجه پاکستان دو روز قبل گفته بود، پاکستان باید برای بهبود روابط پیچیده خود با کابل برای مبارزه با گروه های مسلح، مذاکره کند تا راه حلی مناسبی پیدا شود.
منبع: شمشاد نیوز
۱۷ / سپتمبر / ۲۰۲۴