تصاویر گرافیکی منتشر شده از خشونت های جنگ افغانستان در رسانه های اجتماعی، هشدار از نفرت در جوامع محلی را حتی در صورت دستیابی به توافق صلح با طالبان افزایش داده است.
یک سرباز در یک ویدئو منتشر شده از شکنجه ها در حساب فیس بوک خود با اشاره به حمایت کشور همسایه از طالبان نوشت: “برده های پاکستان به دست ما افتادند. دوستان عزیز، لطفا به اشتراک بگذارید!”
به نظر می رسد افزایش عامدانه ی فیلم ها و تصاویر، یک میدان نبرد دیگر را به صورت آنلاین بوجود آورده اند!
طغیان تصاویر خون و دلهره باعث ترس از نفرت ماندگار شده است و تنها احتمال معامله روی کاغذ را با تهدید مواجه کرده است!
حبیب الله رفیع مورخ افغان می گوید که با گذشت ۴۰ سال از خشونت و جنگ در افغانستان، چرخه های انتقام جویی زیادی به وجود آمده است. امروزه ظاهرا گستاخی رسانه های اجتماعی باعث افزایش دایره عصبانیت نسبت به اعمال خشونت آمیز شده و درخواست های انتقام افزایش یافته است!
آقای رفیع گفت: “این گونه فیلم ها مسیر انتقام جویی و خصومت شخصی پس از صلح را باز می کنند. اگر دولت خشونت هایی که توسط طالبان انجام می شود را یادآوری کند و اگر طالبان همچنان فیلم هایی از خشونت توسط نیروهای دولتی را به اشتراک بگذارند، حتی اگر توافق صلحی وجود داشته باشد، جنگ می تواند برای انتقام جویی در کشور ادامه یابد!”
رحیمه جامی عضو پارلمان افغانستان از جمله سیاستمداران افغانستان است که در توافق صلح احتیاط می کنند و راه پیش رو را بسیار دشوار می دانند. او می گوید، تمایل طالبان برای بازگشت قدرتی که از دست داده اند اکنون به یک حس انتقام جویی تبدیل شده است.
خانم جامی گفت: “من شخصا اعتقاد ندارم كه پس از معامله با طالبان صلح برقرار شود. این گروه تلاش خواهد کرد تا کل دولت را به دست آورد و چون همه احزاب سیاسی دیگر مسلح هستند و با آنها موافق نیستند، پس از آن جنگ شروع می شود. جنگی که سال ها ادامه خواهد یافت!”
رهبران سیاسی از جمله دولت باید ادبیات صلح را ایجاد کنند. آنها باید مردان جنگجو را متقاعد کنند که نمی توانند خون را با خون بشویند!
(نیایورک تایمز)
۲۰۱۹/۴/۹