دیدگاه زنان افغان درباره طرح پیشنهادی صلح آمریکا

در آستانه شروع مرحله دیگر مذاکرات سرنوشت‌ساز افغانستان، زنان این کشور در حرکتی منسجم، دیدگاه‌های خود را اعلام کرده‌اند. زنان افغان طرح صلح آمریکا را بررسی و دیدگاه های خود را در سند مختصر سه‌ صفحه‌ای که در اختیار رسانه‌ها قرار گرفته است، بیان کردند.

در این سند آمده است: «همانند مردان این کشور، زنان خود را در روند صلح محق و مالک می‌دانند؛ بنابراین حق طبیعی و شهروندی آنان است که درباره هرگونه طرح، تصمیم و اقدام سایر طرف‌های دخیل در صلح، دیدگاه‌های خود را مطرح کنند. همچنین حکومت افغانستان، شورای عالی مصالحه، طالبان، ایالات‌متحده و جامعه جهانی، مسئولیت قانونی و انسانی دارند تا ملاحظات زنان را درهر طرح، تصمیم و اقدامات مربوط به روند صلح، در نظر بگیرند و از این جهت به آنان اطمینان بخشند.»

طرح آمریکا سه بخش است: اصول رهنمودی برای آینده افغانستان، حکومت انتقالی صلح و آتش‌بس دائمی و همه‌جانبه. زنان افغان در مورد اصول رهنمودی برای آینده کشور می‌نویسند: «نقاط مثبت طرح، به رسمیت شناختن حق امنیت برای تمام اقوام، قبایل و مذاهب، حمایت از حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مردم و همچنان حمایت از ارزش‌های اسلامی، عدالت اجتماعی و سیاسی، وحدت ملی و حاکمیت و یکپارچگی ارضی افغانستان است.»

آنان، «تاکید بر تضمین حقوق زنان و کودکان در امور سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، تعلیمی و فرهنگی در قانون‌اساسی آینده افغانستان، تاکید بر حفظ و تقویت نهادهای ملی افغانستان و سایر موسسات عمومی  شامل نهادهای آموزشی و امنیتی، توجه به عدالت انتقالی و قربانیان جنگ‌های ۴۲ سال گذشته» را از دیگر نقاط قوت طرح صلح آمریکا خوانده‌اند.

اما زنان درباره نقاط ضعف این طرح چنین گفته‌اند: «نقاط ضعف و ابهامات موجود عبارت است از نادیده گرفتن قانون‌اساسی نافذه فعلی و تاکید بر تدوین قانون اساسی جدید در حالی که قانون اساسی کنونی یکی از بهترین قوانین اساسی در سطح منطقه است که تنها در برخی موارد نیازمند تعدیل است و مکانیسم تعدیل آن نیز در قانون اساسی وجود دارد. به علاوه، تاکنون بیش از صدها قانون و مقررات بر مبنای همین قانون اساسی تدوین، تصویب و تطبیق شده است که با چالش‌های جدی و وقفه جبران‌ناپذیری مواجه خواهد شد.»

زنان افغان در آخر پیشنهاد داده‌اند که هر دو طرف (طالبان و حکومت) باید در خصوص حضور حداقل ۳۰ درصدی زنان در تمام نهادها، ادارات، کمیسیون‌ها و کمیته‌ها تعهد بسپارند و طالبان نیز متعهد شوند تا نمایندگان زن خود را برای حضور و مشارکت سیاسی معرفی کنند.

فعالان حقوق بشر از هر دو طرف (طالبان و حکومت) خواسته‌اند تا تعهد دهند که پس از روی کار آمدن حکومت انتخابی جدید، مرتکبان جنایات و جرائم جنگی را تحت تعقیب قضایی قرار دهند و به فرهنگ معافیت پایان بخشند.
آن‌ها همچنین تاکید کرده‌اند که در کمیسیون تطبیق و نظارت بر آتش‌بس هم باید از هر دو طرف، نمایندگان زن حضور داشته باشند.

زنان افغان از جامعه بین‌المللی و کشورهای دخیل در روند صلح افغانستان به خصوص ایالات‌متحده آمریکا خواسته‌اند که در مورد پايبندی طالبان به تعهداتشان تضمین بسپارد.

انتظار می‌رود طرح آمریکا برای صلح افغانستان که موردحمایت روسیه و دیگر کشورها هم قرار گرفته است، محور اصلی گفت‌وگوی رهبران افغان و طالبان در نشست ماه آوریل در استانبول باشد. اگر دو طرف بتوانند روی این طرح به توافق برسند، امکان نهایی شدن روند صلح افغانستان وجود دارد.
(ایندپندنت)
۲۹۲۱/۱۸/۳

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x