در نامه بلینکن خطاب به مقامات افغانستان، به دو مجموعه جلسات با هدف راه اندازی مجدد روند صلح اشاره شده است.
یکی از آنها جلسه ای در سطح وزرا با مشارکت روسیه، چین، پاکستان، ایران، هند و البته ایالات متحده است. وزارت امور خارجه از افشای اینكه آیا قبلا با این كشورها رایزنی شده است خودداری كرد!
همچنین جلسات دوم در سطح مقامات ارشد برنامه ریزی شده و طی هفته های آینده در ترکیه برگزار خواهد شد. وزارت امور خارجه همچنین از افشای اینکه آیا ترکیه با میزبانی چنین جلسه ای موافقت کرده است خودداری کرد!
در حال حاضر جلساتی بین نمایندگان ارشد دولت افغانستان و طالبان در دوحه قطر برگزار می شود، اما طالبان همه تلاش خود را می کنند تا روند را به جلو ببرند. دولت بایدن بر این باور است که ترکیه از نفوذ بیشتری بر طالبان برخوردار است و با انتقال جلسات از قطر به ترکیه می توان به پیشرفت ملموس تری دست یافت!
در نامه بلینکن همچنین آمده است که کمک های نظامی ایالات متحده پس از عقب نشینی نیروهای خود ادامه خواهد یافت، بنابراین هنوز تاکید بر راه حل نظامی است!
جامعه بین المللی اکنون می تواند کل روند بحران افغانستان را مورد ارزیابی مجدد قرار دهد، با توجه به اینکه این کشور بیش از ۴۰ سال در جنگ بوده است شاید جستجوی گزینه های غیرنظامی مناسب تر باشد!
بودجه نظامی ایالات متحده طی این سال ها در افغانستان ۷۷۸ میلیارد دالر بوده است. اگر این ۷۷۸ میلیارد دالر به تعلیم و زراعت هدایت می شد، افغانستان متحمل آسیب کمتری می شد. به هر حال این کشور عمدتا به زراعت وابسته است.
رفع عطش صنعت دفاعی کار ساده ای نیست، اما اگر حتی بخشی از بودجه نظامی ایالات متحده برای جنگ در افغانستان به توسعه کشاورزی اختصاص می یافت، جامعه افغانستان می توانست متحول شود!
همراه با تاکید بر آموزش، این امر می توانست جامعه افغانستان را کاملا متحول کند و کشور را از تروریست ها دور نگه دارد!
این فرصت از دست رفته است، اما اکنون باید به نسل های بعدی روی بیاوریم. اکنون زمان عمل است. اگر بتوان تاکید را از تعیین وظایف نظامی به کمک های غیرنظامی و توسعه ای تغییر داد، افغانستان تنها در طی یک یا دو نسل ممکن است به کشوری کاملا متفاوت تبدیل شود!
(عرب نیوز)
۲۰۲۱/۱۴/۳