شورای حقوق بشر در ژنیو قطعنامه ای را برای نصب یک گزارشگر ویژه و یک تیم متخصص برای نظارت بر حقوق بشر در زمان حاکمیت طالبان تصویب کرد.
با تشدید شواهد از سوء استفاده های طالبان از زمان به قدرت رسیدن این گروه در دو ماه گذشته تا به کنون، نهاد عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به تعیین یک متخصص مستقل با حمایت مشاوران متخصص برای بررسی و گزارش سوء استفاده ها در افغانستان رای مثبت داد.
شورای حقوق بشر در ژنیو قطعنامه ای به رهبری اتحادیه اروپا با ۵۰ کشور عمدتا اروپایی و آمریکای لاتین تصویب کرد که تا ماه مارچ سال آینده یک گزارشگر ویژه و تیمی از کارشناسان فنی برای نظارت بر حقوق بشر در افغانستان روی کار اورند.
چین این ابتکار را به دلیل نادیده گرفتن جنایات نیروهای آمریکایی و متحدان آنها در ۲۰ سال گذشته در افغانستان محکوم کرد. روسیه، با به چالش کشیدن قطعنامه “مغرضانه ، غیرمنصفانه و مخرب” عنوان کرد، این کشور “خروج شتابزده و غیرمسئولانه” آمریکا را بدون پروسه انتقال قدرت، مورد انتقاد قرار داد.
اما شورای ۴۷ نفره پس از کنارگذاشتن تعدادی از اصلاحات خصمانه پیشنهاد شده توسط چین، با ۲۸ رای موافق در مقابل ۵ رای مخالف به قطعنامه و ۱۴ عضو، رای ممتنع دادند.
مقامات طالبان در مورد این موضوع تاکنون اظهار نظر کرده اند.
این در حالیست که سفیر افغانستان در سازمان ملل متحد، نصیر اندیشه که توسط دولت پیشین منصوب شده بود اما هنوز نماینده کشور در ژنیو است، دولت جدید طالبان را به دلیل انحصارگرایی قومی و حتی به دلیل عدم حضور زنان در کابینه، محکوم کرد. وی این گروه را متهم به “نقض موارد بی شمار حقوق بشر” از جمله کشتار و پاکسازی قومی در دو ماه گذشته می کند.
گروه های حقوق بشری امیدوارند این اقدام شورا بتواند فعالیت های افراط گرانه رهبران طالبان افغانستانی را که در حال حاضر به دنبال به رسمیت شناختن و حمایت بین المللی برای مقابله با بحران بشردوستانه و اقتصاد در حال فروپاشی هستند، مهار کند.
جان فیشر، مدیر دیده بان حقوق بشر در ژنیو می گوید: “این موضوع به طالبان پیامی می دهد که جهان آنها را در حال نظاره هستند و تخلفات و سوء استفاده های آنها مورد رصد قرار می گیرند.”
نیویورک تایمز
۲۰۲۱/۸/۱۰