رحمت الله نبیل، رئیس پیشین ریاست امنیت ملی افغانستان : طالبان بین بد و بدتر گیر مانده اند

رحمت الله نبیل، رئیس پیشین ریاست امنیت ملی افغانستان در مصاحبه اخیر با نشریه فارین پالیسی گفت که طالبان از زمان کنترل افغانستان بین بد و بدتر گرفتار شده اند و متحدان منطقه ای آنها در حال بازی دادن انها هستند. 

به گفته نبیل، زمانی که طالبان برای اولین بار به قدرت رسیدند او در کابل بود و دید که مردم با از طالبان استقبال کردند و ملا محمد عمر را یک رهبر کاریزماتیک می دیدند.

وی افزود: در آن زمان طالبان به عنوان فرشتگان نجات دیده می شدند زیرا افغانستان را از جنگ داخلی و هرج و مرج نجات دادند، اما اکنون وضعیت برعکس است، طالبان پس از یک نظام انحصاری و فاسد به قدرت رسیده اند.

به گفته نبیل، اکنون که بحران اقتصادی و انسانی به اوج خود رسیده است، زمستان خونین نزدیک است و طالبان با نسل جدیدی روبرو هستند که ۶۵ درصد جمعیت افغانستان را تشکیل می دهند و تا ۳۰ سال سن دارند.

به گفته رئیس پیشین امنیت ملی، طالبان بر خلاف بسیاری از کارمندان سابق امنیت ملی اکنون نه رهبر کاریزماتیکی مانند ملا عمر، نه موقعیت واحد و نه نقطه تعاملی با مردم دارند. در مقابل، مانند بسیاری از پرسونل سابق امنیت ملی، بسیاری در حال برنامه ریزی برای پیوستن به گروه داعش هستند که داعش نیز از آنها استقبال می کند.

نبیل افزود که رهبران طالبان قبلاً زنان کارمند در دولت و تکنوکرات‌های افغان را به مبارزان خود به عنوان کافر معرفی می‌کردند، اما اکنون نمی‌توانند خود را اداره کنند و اگر از آن کافران برای ایجاد یک سیستم استفاده شود، جنگجویان آنها از آنها رویگردان می‌شوند.

 رحمت الله نبیل همچنین گفت که ایران، روسیه، پاکستان و چین با این وضعیت از طالبان حمایت نخواهند کرد.

به گفته رئیس پیشین امنیت ملی، ایران اکنون به دلیل تصرف قدرت به صورت انحصاری و عدم تشکیل حکومت همه شمول توسط طالبان، به این گروه هشدار داده است.

نبیل در مورد روسیه گفت که از یک طرف ازبکستان را به همکاری با طالبان در پروژه های اقتصادی تشویق می کند، اما از طرف دیگر تاجیکستان را مرکز مقاومت در برابر طالبان قرار داده و یک بازی دوگانه انجام می دهد.

رئیس پیشین امنیت ملی نیز تحلیل مشابهی از چین دارد. او گفت که چین امیدوار بود که طالبان را از شر شبه نظامیان اویغور خلاص کند، اما اکنون مشخص شده است که طالبان نتوانسته این گروه را در خاک افغانستان کنترل کند.

رحمت الله نبیل همچنین به اختلافات داخلی طالبان و نقش پاکستان در این میان اشاره کرد و گفت که سراج الدین حقانی، معاون گروه طالبان و رهبر شبکه حقانی، وزارتخانه ها، گمرکات، میدان های هوایی، ریاست پاسپورت را از آن خود کرده است. 

وی وزارت دفاعی را که به یعقوب مجاهد پسر ملا عمر داده شده را ضعیف توصیف کرد و گفت که به دلیل جنگ نکردن افغانستان با هیچ کشور خارجی، ۶۰ تا ۷۰ هزار سرباز به این وزارت جذب خواهند شد.

او معتقد است که پاکستان نیز به تقویت و حمایت از شبکه حقانی در میان طالبان توجه زیادی دارد و می خواهد آن را در سیستم تکنوکرات های طرفدار پاکستان قرار دهد، اما به نظر می رسد که طالبان در این زمینه با او موافق نیستند.

این سیاستمدار افغان همچنین گفت که پاکستان به شدت نگران سقوط طالبان است و معتقد است که سرمایه گذاری پنج ساله اش در این گروه به هدر خواهد رفت.

به گفته نبیل، در عین حال، طالبان فاقد حمایت بین المللی، منطقه ای و داخلی و همچنین بی ثباتی اقتصادی، عدم درک حکومتداری و خطر جدی مقاومت در برابر زنان و نسل جوان هستند.

با توجه به همه اینها، او به این نتیجه رسیده است که طالبان هیچ تغییر اساسی نکرده است.

طالبان در مورد اظهارات نبیل اظهار نظری نکرده اند.
فارین پالیسی
۲۰۲۱/۲/۱۱

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x