روز مادر؛ برخی از مادران افغان در زندگی با مشکلات زیادی روبرو هستند

امروز بیست و چهارم جوزا برابر به روز مادر در افغانستان است. همزمان با فرا رسیدن روز مادر، بسیاری از مادران افغان از بدتر شدن زندگی‌شان شکایت کرده می‌گویند، آنقدر درگیر مشکلات زندگی هستند که متوجه فرا رسیدن روز مادر نشده اند. برخی از این مادران که سرپرستی خانواده‌هایشان را به عهده دارند، می‌گویند، مشکلات اقتصادی آنان را در تنگنای زندگی قرار داده است.

گفتنی است زنان زیادی در افغانستان هستند که در طول سال‌های متمادی جنگ با از دست دادن شوهران‌شان بیوه شده اند و شمار دیگری از مادران در سوگ از دست دادن فرزندان‌شان به ماتم همیشگی نشسته اند. در کنار آن شماری از مادران جوان در حال حاضر از دسترسی مناسب و متداوم به مراقبت‌های صحی نیز محروم اند.

به اساس گزارش اخیر سازمان جهانی صحت، افغانستان در سال ۲۰۲۰ میلادی یکی از کشورهای بوده که بلندترین سطح مرگ و میر مادران در آن به ثبت رسیده است.سیما مادر جوانی که از عاید خیاطی مصارف سه فرزندش را فراهم می‌کند، می‌گوید، روزگار به کام‌اش تلخ شده است.

“از این خبر نداشتم که امروز روز مادر است، مشکلات زندگی زیاد است، همه در فقر زندگی می‌کنند روزگارها خراب است، خصوصاً از زنانی که سرپرست ندارند، دیگر یک زن”مادر” بیشتر چیزی نمی‌خواهد جز این که اولادهایش خوب بپوشند و خوب بخورند و یا خودش زندگی خوب داشته باشد، وظیفۀ من این است که فقط در خانه خیاطی می‌کنم و از این طریق کوشش می‌کنم زندگی ما خوبتر شود اما با آنهم خوب نمی‌شود.”

همه ساله از۲۴ جوزا به عنوان روز مادر در افغانستان بزرگداشت می‌شود. در سالهای قبل از حاکمیت طالبان از روز مادر با برگزار ی محافل در کابل و ولایات افغانستان تجلیل می شد. اما محدودیت‌های وضع شده از سوی حکومت طالبان بر تحصیل دختران و کار زنان در افغانستان از موارد دیگری اند که بر زندگی مادران افغان سایۀ یاس را هموار کرده است.

برخی از مادران می‌گویند، در کنار آن که مسئولیت‌های فراوانی را بدوش دارند، بر نگرانی‌هایشان در مورد آیندۀ دختران‌شان نیز افزوده شده است. بانو ارزگانی ساکن کابل٬ یکی از مادرانی است که به تنهایی سرپرستی فرزندانش را به عهده دارد می‌گوید، از آیندۀ نامعلوم دختراش که دانش‌آموز صنف یازدهم مکتب بود، نگران است.

“شب و روز پریشان هستم در مورد این که آیندۀ دخترم چه می‌شود، آیا او یک مادر بیسواد و یا مادری که از تمام آرزوهای خود دست بکشد خانه‌داری کند، می‌شود؟ آیا دختر من بدون که مکتب و دانشگاه برود بیسواد می‌ماند؟ و آیندۀ نامعلوم، مبهم و تاریکی که در سرنوشت دختران افغانستان رقم خورده خیلی خیلی متاثر کننده است.”

با آنکه حکومت طالبان می‌گوید، حقوق همه زنان و دختران مطابق شریعت اسلام در افغانستان تأمین است، اما این گروه پس از رسیدن به قدرت در آگست سال۲۰۲۱ میلادی دختران بالاتر از صنف ششم را رفتن به مکتب منع کرد و دروازۀ پوهنتون‌ها را نیز بروی دختران و زنان بست.

زنان در افغانستان بیشتر از هر زمان دیگری نیازمند به کمک اند. شمار زیادی از زنان که بسیاری آنان مادران اند از کار در بیشتر اداره‌های دولتی و تمام اداره‌های غیردولتی منع شده اند. در همین حال در نزدیک به دوسال گذشته با رویکار آمدن حکومت طالبان در افغانستان، بر تعداد مادرانی که فرزندان‌شان در گوشه‌های مختلف جهان مسافرشده اند، نیز افزوده شده است.

در زمان نظام جمهوریت از روز مادر در برخی اداره‌های دولتی افغانستان با راه اندازی برنامه‌ها و اهدای تحایف به مادران گرامی داشت می‌شد. اما در حال حاضر در افغانستان تحت حاکمیت طالبان، از تجلیل رسمی از این روز خبری نیست. طالبان از زمان حاکمیت شان در افغانستان محدودیت های فراوانی بر زنان و دختران اعمال کرده اند
برخی از خانواده ها از این روز تجلیل می کنند.

گفتنی است زنان زیادی در افغانستان هستند که در طول سال‌های متمادی جنگ با از دست دادن شوهران‌شان بیوه شده اند و شمار دیگری از مادران در سوگ از دست دادن فرزندان‌شان به ماتم همیشگی نشسته اند. در کنار آن شماری از مادران جوان در حال حاضر از دسترسی مناسب و متداوم به مراقبت‌های صحی نیز محروم اند. به اساس گزارش اخیر سازمان جهانی صحت، افغانستان در سال ۲۰۲۰ میلادی یکی از کشورهای بوده که بلندترین سطح مرگ و میر مادران در آن به ثبت رسیده است.

 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برخی از احزاب و گروه ها به جای اینکه از خود محافظت کنند، مشکلات خود را حل کنند و اقتصاد خود را بهبود بخشند، به دیگران مشوره میدهند، نگران ما هستند و دنیا را از ما می ترسانند. به آنها باید گفت به جای نصیحت کردن، مشکلات داخلی خود را حل کنند و اول غم خودشان را بخورند. افغان ها...
مشکلات و خطراتی را که او (آصف درانی) به افغانستان نسبت داد، در واقع امکان همه اینها از پاکستان دیده می شود. افغانستان اکنون یک کشور امن و با ثبات است که به جای اتکا به قرضه ها و کمک های کشورهای خارجی، با استفاده از منابع خود برای خودکفایی اقتصادی تلاش می کند.
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x