روسیه در حال ورود به خلا امنیتی است که با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان ایجاد شده است، رئیس جمهور ولادیمیر پوتین به دنبال اعمال مجدد نفوذ در آسیای میانه و جلوگیری از سرازیر شدن گروه های اسلامگرا افراطی در نزدیکی مرزهای این منطقه است.
هفته گذشته مسکو تعداد بیشماری از تانک ها را برای تمرینات نظامی به مرزهای تاجیکستان و افغانستان منتقل کرد تا متحد خود را در برابر سقوط احتمالی دولت کابل محافظت کند، زیرا طالبان در حال نزدیک شدن به مرزهای تاجیکستان می باشند.
روسیه، که علی رغم موازی با عقب نشینی تحقیرآمیز اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۸۹ از افغانستان، از خروج امریکا استقبال کرده است، از نخستین کشورهایی بود که به طور علنی با طالبان در ارتباط شد. این کشور میزبان یک هیئتی از طالبان در سال ۲۰۱۸ بود تا تلاش های صلح را آغاز کند.
اسفندیار میر، از مرکز امنیت و همکاری بین المللی در دانشگاه استنفورد، گفت: “بازی پوتین برای شرمساری ایالات متحده است.” “روسیه نمی خواهد رژیم های مورد حمایت ایالات متحده را در حیاط خلوط خود داشته باشد.”
در عوض، پوتین به رابطه جدید با طالبان ایمان دارد که امیدوار است تهدیدهای داعش و القاعده را مهار کند.
ضمیر کابلوف، نماینده ویژه روسیه در افغانستان، اخیراً پیشرفت طالبان را تقویت امنیت روسیه توصیف کرده است زیرا در تقابل با گروه های تروریستی دیگر را هستند.
وی هفته گذشته در مصاحبه رادیویی در پاسخ به این سوال که آیا خروج آمریکا برای روسیه خوب است یا خیر، پاسخ داد: “بطور کلی، بله.”
اما آرکادی دوبنف، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اسیای مرکزی، گفت که این استراتژی خطرناک خواهد بود.
“موضع مسکو که آشکارا روی یک نیرو پلان می سنجند و تلاش می کند تا نفوذ نیروی دیگری را محدود کند، از نظر من خطرناک به نظر می رسد. این مسئله به نظر می رسد که تلاشی برای تسویه حساب های قدیمی است.”
یکی دیگر از کارشناسان منطقه اظهار داشت: “روسیه می خواهد در افغانستان نقشی اساسی ایفا کند اما ارتباط مستقیمی با جنگ در دهه ۸۰ ندارد.”
از نظر پوتین، فرصت های ایجاد شده توسط خروج ایالات متحده از افغانستان فراتر می رود، زیرا مسكو در تلاش است تا قدرتی را كه در دوران اتحاد جماهیر شوروی داشته، پس بگیرد و خود را به عنوان ضامن امنیتی برای بخش بزرگی از قاره اوراسیا بازگرداند.
فایننشیال تایمز
۲۰۲۱/۲۷/۷