بلاول بوتو زرداری، وزیر خارجه پاکستان میگوید که اگر تهدیدهای هراسافگنی از سویی امارت اسلامی و جهان جدی گرفته نشود پیامدهای فاجعهباری به دنبال خواهد داشت.
وزیر خارجه پاکستان میافزاید که تهدید تحریک طالبان پاکستانی از خاک افغانستان مانع گسترش روابط پاکستان و افغانستان شده و دوام این اوضاع چالشهای بیشتری به میان خواهد آورد.
بلاول بوتو در کمیته روابط خارجی مجلس سنای پاکستان گفت: «اگر تهدیدهای هراسافگنی که از آن کشور منشأء میگیرد توسط حکومت سرپرست و جامعه جهانی جدی گرفته نشود، پس یک فاجعه در انتظار به وقوع پیوستن است. حالا ما حقایقی برای گفتن به همسایه خود داریم، ما از احساسات حرف نمیزنیم. ما حقایقی در دست داریم که ۶۰۰ روز پیش از سقوط کابل، پنج رویداد هراسافگنی در خاک پاکستان توسط گروههای هراسافگن صورت گرفته است، اما ششصد روز پس از سقوط کابل این شمار به ۵۰ رسید. پس حالا این نگرانی اصلی ما است.»
این دیپلومات پاکستانی به تعامل اسلامآباد با حکومت سرپرست تاکید میورزد، اما میگوید که نگرانی کشورهای همسایه به شمول پاکستان درباره ایجاد حکومت فراگیر، برگرداندن حقوق زنان و دختران و تهدید نبودن افغانستان به کشورهای همسایه و جهان یکسان است و به هماهنگی دیدگاه جهان در این باره بیشتر نیاز است.
آقای زرداری، گفت: «زمانیکه به شکل دو جانبه با کشورها نشستهایی داشته باشید، همهیشان نگرانیهای یکسان را مطرح میکنند. همهی آنها خواهان ثبات اقتصادی در افغانستان، حقوق زنان، فراگیر بودن و رسیدگی به نگرانیهای امنیتی استند. به نظر من در سطح بینالمللی به اندازه کافی در مورد افغانستان هماهنگی نمیکنیم، اما زمانی که نشستهای دو جانبه باشد، این نگرانیها مطرح میشوند.»
اما سخنگوی امارت اسلامی موضوع تحریک طالبان پاکستانی را مسأله داخلی پاکستان خوانده، افزوده است که خاک افغانستان در برابر هیچ کشوری کار گرفته نخواهد شد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، گفت: «امارت اسلامی افغانستان کنترول کامل بر وضعیت دارد. دیگر کشورها به شمول پاکستان باید مسایل داخلی خود را به افغانستان نسبت ندهد تلاش بورزند تا مسایل داخلی خود را در داخل پاکستان حل شود، موضوع تحریک طالبان پاکستان موضوع پاکستان است خودشان باید این موضوع را در داخل کشور شان حل کند. افغانستان ثبات دارد امنیت دارد.»
عزیز معارج، آگاه مسایل سیاسی، گفت: «باداشتن روابطی که پاکستان با دیگر کشورهای غربی و ناتو و امریکا و اینها دارد، میتوانند نقش مهم، خوب و اثرگذاری را در مسایل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی افغانستان بازی کند.»
بلاول بوتو زرداری همچنان از توانایی نیروهای امارت اسلامی در تأمین امنیت مرزها انتقاد کرده است، اما برخی از آگاهان نظامی بر این باورند که نیروهای امارت اسلامی دارای ظرفیت قوی استند.
اسدالله ندیم، آگاه مسایل نظامی، گفت: «فرمول برچیدن تروریزم در افغانستان در معادله رابطه جهان با افغانستان نیست بلکه در رویکردی سیاست طالبان و در چگونگی نقش مثبت پاکستان در پاکستان است. بناءً پاکستانیها در مورد سیاست و نقش خود سیاست خود درباره افغانستان بیاندیشند نه توجه جهانی به افغانستان.»
حنا ربانی کهر وزیر دولت در امور خارجه پاکستان، پیش از این گفته بود که اسلامآباد تعاملاش را با کابل، مشروط به مصوونیت خاک افغانستان در برابر پاکستان میداند.