زلنسکی و اشرف غنی؛ ترامپ برای دو رئيس‌جمهور متحد آمریکا سرنوشت مشابه رقم می‌زند؟

ولودیمیر زلنسکی، رئيس جمهور اوکراین، مواجه با روند صلح ترامپ شده است که از بسیاری جهات شبیه روند گفتگوهای صلح آمریکا است که محمد اشرف غنی، رئیس جمهور وقت افغانستان، در ۲۰۱۸ با آن روبرو بود.

زلنسکی در سومین سالگرد حمله روسیه به اوکراین از آمادگی برای استعفا برای کشورش صحبت کرد اما اشرف‌ غنی می‌گفت استعفا «اشتباه» است.

در میان برخی افغان‌ها و در واشنگتن و اروپا اشرف‌ غنی به خاطر رها کردن مردمش در برابر طالبان نکوهش شد. آقای غنی با زلنسکی مقایسه و نکوهش می‌شد که بدون آمریکا در برابر طالبان مقاومت نکرد.

۱. کنار گذاشتن اوکراین و افغانستان از مذاکرات
در سه سال جنگ اوکراین اصل اساسی دولت و مردم اوکراین این بوده است که هیچ گفتگویی در مورد «اوکراین بدون اوکراین» نباید صورت بگیرد.

دولت افغانستان نیز دو دهه اصرار می‌کرد که هر نوع گفتگو با طالبان باید از کانال دولت و در چارچوب قانون اساسی افغانستان صورت بگیرد

دونالد ترامپ که در پی خروج از افغانستان بود اهمیتی به این اصل نداد و در طرح صلح آمریکا دولت و قانون اساسی افغانستان جایی نیافت. با وجود ایجاد «شورای عالی مصالحه می» مذاکرات اصلی آمریکا با طالبان با این شورا شریک نمی‌شد.

در مورد صلح اوکراین همچنین ترامپ برای پایان سریع‌تر جنگ پایبندی به اصول اوکراین نشان نمی‌دهد.

کی‌یر‌ استارمر، نخست وزیر بریتانیا گفته است که «نمی‌توانیم بازهم وضعیتی شبیه افغانستان داشته باشیم که آمریکا مستقیما با طالبان مذاکره کرد و دولت افغانستان را کنار گذاشت.»

در دیدار میان دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین، هنوز آمریکا از ولودیمیر زلنسکی دعوت نکرده است.

۲. غنی از ترامپ علنی انتقاد نمی‌کرد
آقای غنی از مذاکرات صلح میان آمریکا با طالبان ناراضی بود اما علنی از ترامپ انتقاد نمی‌کرد در عوض خشم خود را در جلساتی که با زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا داشت ابراز می‌کرد. ترامپ هم علنی علیه شخص غنی صحبت نکرد.

اما زلنسکی علنی و صریح از ترامپ انتقاد کرد و گفت از نظر او آقای ترامپ در «دام حباب اطلاعات نادرست» روسیه، گرفتار است که با واکنش تند ترامپ مواجه شد که آن را «توهین شخصی» تلقی کرد.

لحن ترامپ نسبت به زلنسکی تند شده است و او را بر سر راه طرحش در مورد اوکراین می‌بیند و بر رفتن هرچه زودتر زلنسکی از قدرت تاکید دارد.

۳. ناتو بدون آمریکا در افغانستان نجنگید، در اوکراین می‌جنگد؟
آغاز مذاکرات صلح اوکراین با گفتگوی مستقیم وزیران خارجه و مشاور امنیت ملی ترامپ و وزیر خارجه روسیه و مشاور پوتین در ریاض انجام شد. از نمایندگان ناتو و اروپا دعوت نشد.

در افغانستان نیز اروپا و ناتو دو دهه در کنار آمریکا در افغانستان جنگیده بودند اما در روند مذاکرات در دوحه قطر دعوت نشدند.

زلمی خلیلزاد بعد از هر دور مذاکرات در دوحه به بروکسل، کابل و پایتخت‌های کشورهای منطقه سفر می‌کرد تا آنها را از پیشرفت گفتگوها مطلع کند.

این بار هم خارج از اروپا و ناتو، ظاهرا عربستان سعودی در مذاکرات صلح اوکراین نقش میانجی را بازی می‌کند.

۴. غنی: استعفا اشتباه است، زلنسکی: آماده استعفا هستم
دونالد ترامپ به خاطر عدم برگزاری انتخابات در اوکراین به خاطر وضعیت حکومت نظامی در این کشور، زلنسکی را «دیکتاتور» خطاب کرد و گفت که بنا به نظرسنجی‌ها «محبوبیتش ۴ درصد» است اما زلنسکی هنوز در اوکراین محبوبیت دارد.

زلنسکی گفته است که به شرط صلح و عضویت اوکراین در ناتو حاضر به استعفا است اما اشرف غنی در ۲۰۲۰ استعفا و ایجاد دولت موقت را رد کرد.

غنی گفت: «ما این فیلم را یکبار [در دهه ۱۹۹۰] دیدیم، نمی‌خواهیم تکرار آن را ببینیم.»

در سال ۲۰۱۹ آمریکا در افغانستان می‌خواست انتخابات برگزار نشود تا راه برای ایجاد دولتی مشارکتی با طالبان فراهم شود.

برخی ناظران می‌گویند نتیجه انتخابات اوکراین در شرایط فعلی ممکن است به حکومتی نزدیک به مسکو باشد.

۵. چشم ترامپ به معادن افغانستان و اوکراین
ترامپ در دور اول ریاست جمهوری‌اش در مورد بهره‌برداری از معادن و ذخایر زیرزمینی افغانستان علاقه نشان می‌داد. منابعی که آمریکایی‌ها ارزش آن را یک تا سه تریلیون دالر برآورد کرده‌اند.

در مورد اوکراین نیز با صراحت بیشتری از گرفتن مواد معدنی این کشور صحبت می‌کند که به گزارش مجله فوربس حدود پانزده تریلیون دالر تخمین زده شده است.

به گفته منابع اوکراینی، حدود ۴۰ درصد منابع از جمله دو ذخایر لیتیم در منطقه اشغال شده توسط روسیه واقع شده‌اند.

حتی حمایت اروپا و بریتانیا از زلنسکی، احتمالا سرنوشت ولادیمیر زلنسکی را متفاوت از اشرف غنی نمی‌تواند تغییر بدهد.

مطلبی از خبرگزاری بی بی سی بخش پشتو

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x