طالبان از درون فرو می‌پاشد!

قبل از ظهر پنجشنبه ۱۳ جنوری، نیروهای بدری که متشکل از افراد انتحاری شبکه حقانی است، مخدوم عالم ربانی، فرمانده ارشد ازبک‌تبار طالبان، را در شهر میمنه ولایت فاریاب بازداشت کردند.

مخدوم عالم در ۲۰ سال گذشته نقش برجسته‌ای در جنگ علیه دولت پیشین افغانستان و نیروهای خارجی در فاریاب داشت و پس از فروپاشی دولت پیشین افغانستان، معاون والی سرپل شد. 

منابع آگاه در فاریاب به ایندیپندنت گفتند مخدوم عالم به دلیل تنش‌هایی که با فرماندهان پشتون‌تبار طالبان دارد، بازداشت شده است. 

نقیب‌الله فائق، والی فاریاب در دولت پیشین افغانستان، نیز در صحبت با ایندیپندنت گفت: «به دلیل تنش‌های قومی میان طالبان، رهبری این گروه قصد دارد صفوفشان را از وجود فرماندهان ازبک تصفیه کند.» به گفته والی پیشین فاریاب، مخدوم عالم ربانی به دستور ملا فاضل، معاون وزارت دفاع طالبان، بازداشت شده است. 

در یک هفته اخیر، علاوه بر چندین انفجار، آدم‌ربایی و ترور در شهرهای مختلف افغانستان، چهار درگیری میان‌گروهی از ولایات فاریاب، بامیان، بدخشان، بلخ و پنجشیر گزارش شده که نشان‌دهنده افزایش تنش‌های داخلی طالبان است.

یکشنبه ۹ جنوری، دو فرمانده طالبان به نام‌های قاری انس و مولوی بلال در ولسوالی بلچراغ ولایت فاریاب در شمال افغانستان با هم درگیر شدند. دلیل وقوع این درگیری مشخص نشد، اما منابع محلی به ایندیپندنت گفتند درنتیجه این درگیری، قاری انس و چهار جنگجوی طالبان کشته شدند و ۱۰ نفر از جمله افراد غیرنظامی زخمی شدند.

پنجشنبه ۶ جنوری، دو فرمانده ارشد طالبان، صفاءالدین و صلاح‌الدین، در ولسوالی مایمی بدخشان باهم درگیر شدند که سه کشته و چهار زخمی به جا گذاشت. این درگیری پس‌ از آن رخ داد که کمیسیون تصفیه صفوف طالبان دستور داد صفاءالدین از صف این گروه خارج شود.

سه‌شنبه ۱۱ جنوری، درنتیجه درگیری میان ملا فاتح، فرمانده امنیه طالبان در شهرستان شولگره در ولایت بلخ، و چند فرمانده محلی این گروه، دو تن کشته و حدود ۱۰ تن دیگر مجروح شدند.

چهارشنبه ۱۲ جنوری، از ولسوالی سیغان ولایت بامیان گزارش شد که مولوی اختر منصور، فرمانده امنیه، و مولوی منصوری، معاون او، با نیروهای اداره استخبارات طالبان درگیر شدند. بر اساس گزارش رسانه‌های محلی افغانستان، مولوی منصوری در این درگیری کشته و مولوی اختر منصور بازداشت شد. دلیل این درگیری هنوز کاملا روشن نیست، اما به گفته ساکنان محلی، مولوی اختر منصور و مولوی منصوری متهم به «زنا» بودند و در راه رفتن به یک ملاقات، با کمین نیروهای اداره اطلاعات طالبان مواجه شدند.

طالبان از انتشار هرگونه جزئیات مربوط به انفجار، حملات تروریستی، آدم‌ربایی‌ها و به‌ویژه درگیری‌های درون‌گروهی خودداری می‌کند.

وقوع این درگیری‌ها نشان می‌دهد که تنش‌های داخلی گروه طالبان و به‌ویژه تنش‌های قومی میان فرماندهان این گروه برجسته‌تر از هر چالش دیگری است. 

به نظر می‌رسد اولویت کمیسیون تصفیه صفوف طالبان، که یک عضو پشتون‌تبار این گروه آن را اداره می‌کند، پاک‌سازی این گروه از وجود عناصر غیر‌پشتون به‌ویژه فرماندهان ازبک‌تبار است که نگرانی شورش و نافرمانی آنان وجود دارد.

در کنار تحریم‌های آمریکا و سازمان ملل علیه طالبان، بیزاری عمومی گسترده از عملکردهای این گروه در پنج ماه گذشته و به رسمیت نشناختن دولت این گروه از سوی دیگر کشورها، تنش‌های درون‌گروهی می‌توانند زودتر از بقیه عوامل به فروپاشی دولت طالبان منجر شود.

هم‌اکنون، در حالی‌ که برخی از سران طالبان حضور ازبک‌ها در ساختارهای نمادین دولت را نشانی از تنوع قومی در دولتشان می‌دانند، ازبک‌ها از نادیده گرفته شدن در دولت طالبان ناراضی‌اند و از فداکاری‌هایی که در‌۲۰ سال گذشته به دستور رهبری طالبان انجام داده‌اند، پشیمان به نظر می‌رسند. طالبان تلاش می‌کند قاری صلاح‌الدین ایوبی، از فرماندهان بانفوذ ازبک، را که تاکنون در هیچ مسندی نیز مستقر نشده است، بازداشت کند.

قاری صلاح‌الدین نیز تحت تعقیب است؛ او ازجمله فرماندهانی بود که در ۱۵ اگست، کاخ ریاست‌جمهوری افغانستان را تصرف کرد و بر کرسی رئیس‌جمهوری فراری افغانستان تکیه زد. 

این اقدام‌های طالبان بیش از همه تنور جنگ قومی در افغانستان را داغ می‌کند و احتمال وقوع یک جنگ ویرانگر دیگر در افغانستان را تا بهار پیش‌رو که می‌تواند به فروپاشی درونی دولت طالبان منجر شود، افزایش می‌دهد.
ایندپندنت
۲۰۲۱/۱۳/۱

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x