با آنکه گفته می شود حکومت موقت پاکستان تصامیم مهم از جمله اخراج پناهجویان را در مشورت با اردو اتخاذ می کند، اما نخستین بار است که لوی درستیز پاکستان بطور آشکار از تصمیم حکومت موقت، در مورد اخراج پناهجویان حمایت می کند.
ادارۀ روابط عامۀ اردوی پاکستان در اعلامیه ای گفته که جنرال عاصم منیر لوی درستیز پاکستان، روز چهارشنبه(۶ دسمبر) هنگام سخنرانی در نشست افسران اردو در پشاور، کسانی را که او خارجی های غیر قانونی خواند یک تهدید برای امنیت پاکستان دانسته گفت که آنها اقتصاد این کشور را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند.
جنرال منیر تصمیم اخراج این پناهجویان را به نفع پاکستان دانسته، ادعا کرد که اتباع خارجی با احترام از پاکستان اخراج می شوند. اما شماری زیادی از مهاجرین افغان که از پاکستان اخراج شده اند می گویند که آنها به شدت مورد اذیت و آزار قرار گرفته اند.
اسلام آباد روند اخراج اتباع خارجی فاقد اسناد را که بیشتر آنها افغان هستند، از اول نوامبر ۲۰۲۳ آغاز کرد، اما در واقع، از ماه اکتبر، دستگیری پناهجویان افغان فاقد اسناد و اخراج آنها به افغانستان آغاز شده است.
این تصمیم پاکستان با واکنش هایی شدید سازمان ملل متحد، موسسات و نهاد های حقوق بشر مواجه شده است.
کارولین گلوک، سخنگوی ادارۀ کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در افغانستان اخیراً به رادیو آزادی گفت که بسیاری از افغان ها در شرایطی از پاکستان اخراج می شوند که نه در افغانستان سرپناه و نه هم پولی در جیب دارند.
به گفته خانم گلوک در حالی که از یک سو زمستان نزدیک است و از سوی دیگر افغانستان با رویداد طبیعی مانند زلزله هرات مواجه شده، اخراج میلیون ها افغان بر رنج افغانستان خواهد افزود.
در این حال، آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان دیروز در یک سیمینار در اسلام آباد گفت که از آغاز ماه اکتبر تااکنون حدود ۴۵۰ هزار مهاجر افغان به کشورشان برگشته اند.
آصف درانی همچنین گفت، به کسانی که در پاکستان به گفتۀ او “غیرقانونی” هستند و واجد شرایط پناهنده گی نیستند، گفته شده که پاکستان را ترک کنند.
به گفتۀ درانی، ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار افغان در پاکستان بسر می برند که از جمله یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن آنها مهاجر فاقد اسناد هستند.
شماری از مقامات از جمله وزیر داخلۀ پاکستان گفته اند که در مرحله بعدی، پناهجویان دارای اسناد اقامت نیز از پاکستان اخراج خواهند شد.