بسم الله الرحمن الرحیم
من بسیار خوشحالم که در دوحه در زمانی که صلح و ثبات به افغانستان بازگشته و برای اولین بار در چهار دهه گذشته کل افغانستان زیر سایه یک حاکمیت واحد قرار گرفته است، با دوستان خود در دوحه ملاقات می کنم. دوحه نامی است که با بحث استقلال و صلح افغانستان مرتبط است. در فبروری ۲۰۲۰، هنگامی که ما و ایالات متحده یک توافق تاریخی در اینجا امضا کردیم، همه نیروهای خارجی از افغانستان خارج شدند، حاکمیت ما بازگردانده شد و یک تغییر مثبت بزرگ رخ داد. با تشکر از اقای سلطان برکت و همکارانش که هر از گاهی جلسات علمی در مورد افغانستان تشکیل می دادند.
حاضرین گرامی!
افغانستان در ماه اگست گذشته یک دوره مهم و تاریخی را پشت سر گذاشت. الحمدلله، این تحول علی رغم تحلیل ها و محاسبات بسیار، به گونه مسالمت آمیز صورت گرفت. پس از بیست سال مقاومت، ما توانسته ایم سنگ بنای یک نظام اسلامی مستقل را در کشورمان بدون دخالت خارجی بگذاریم.
این تغییر برای بسیاری تعجب آور بود. زیرا وقتی گروه مقاومت برنده می شود، طبیعتاً خونریزی می کند و بسیار مخرب است. اما بدون احساس انتقام، ما با پیام صلح، برادری، پذیرش متقابل و وحدت ملی وارد کابل شدیم و آغوش خود را برای همه مخالفانمان باز گذاشتیم.
ما می خواستیم از طریق گفتگو و تفاهم وارد کابل شویم. اما با فرار حکومت پیشین و نیروهای امنیتی، کابل با خلاء قدرت روبرو شد. رهبران و شهروندان کابل از نیروهای ما خواستند تا وارد کابل شوند و امنیت را تأمین کنند.
افغانستان پیام ارتباطات مثبت را به تمام جهان ارسال می کند، ما نمی خواهیم در امور داخلی هیچ کشوری دخالت کنیم و همچنین انتظار داریم دیگران در امور داخلی ما دخالت نکنند. افغانستان از سال ۱۹۷۸ قربانی مداخلات خارجی، تجاوز، جنگ داخلی و بسیاری از جنایات دیگر بوده است.
ما می خواهیم یک فصل سیاسی جدید در زمینه حکومتداری خوب در داخل و روابط خود با منطقه و جهان باز کنیم. ما به منافع و خواسته های مشروع سایر کشورها کاملاً احترام می گذاریم.
در عوض ما انتظار مشابهی را از دیگران داریم. به نظر ما، یکی از عوامل اصلی بی ثباتی و جنگ طولانی در افغانستان اشغال این کشور توسط بیگانگان یا دخالت در ساختار سیاسی ما بوده است. اگر مداخله خارجی و نسخه های تحمیلی نبود، ما افغان ها ملتی صلح طلب می داشتیم و به موقع به صلح و ثبات می رسیدیم. یکی از دلایل اصلی وضعیت مثبت کنونی استقلال سیاسی و تعیین سرنوشت کل ملت ما است.
قبل از خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان، هیئت ما به نمایندگی از مردم افغانستان که من عضو باافتخار آن بودم ، نزدیک به دو سال مذاکرات جدی را با ایالات متحده در دوحه انجام داد و در ماه فبروری این قرارداد امضا شد. توافق دوحه نه تنها راه را برای خروج امن نیروهای خارجی از افغانستان هموار کرد، بلکه فصل جدیدی را در روابط مثبت بین امارت اسلامی افغانستان و جامعه بین المللی باز کرد.
بخش نخست …
بخش دوم:
توافقنامه دوحه به عنوان چارچوب مناسبی برای تعریف روابط بین افغانستان و جهان به ویژه با ایالات متحده عمل می کند. ما معتقدیم که اجرای کامل توافقنامه دوحه می تواند مشکلات موجود در روابط ما با ایالات متحده و متحدانش را حل کند. بر این اساس، طرفین باید به مفاد توافقنامه دوحه پایبند بمانند.
همکاران عزیز!
همانطور که قبلاً گفتم، ما خواهان روابط مثبت با کل جهان هستیم. ما معتقد به یک سیاست خارجی متعادل هستیم و فکر می کنیم که یک سیاست متعادل می تواند افغانستان را از بی ثباتی نجات دهد و از منافع ما و منافع جهان محافظت کند.
ما همچنین خواهان روابط مثبت و همکاری با همسایگان افغانستان و منطقه هستیم. افغانستان از نظر جغرافیایی نقطه تلاقی منطقه است. دولت جدید قصد دارد از پتانسیل افغانستان نهایت استفاده را ببرد و تحول اقتصادی بزرگی را در منطقه ایجاد کند.
افغانستان به عنوان یک کشور مسلمان می خواهد روابط نزدیک و مثبتی با دولتها و ملتهای جهان اسلام داشته باشد. افغانستان بخش مهمی از جهان اسلام است. ما همچنین خواهان روابط ویژه با جهان عرب و کشورهای حوزه خلیج فارس هستیم. افغانستان نمی خواهد درگیر جنگهای های خارجی شود ما خواهان روابط مثبت با همه طرفین هستیم.
ما همچنین می خواهیم تفاهم و تعامل مثبت با اتحادیه اروپا داشته باشیم. افغانستان می خواهد فعلا بعد از فصل جنگ تعامل مثبت داشته باشد. دولت جدید نمی خواهد مردمش تشویق یا مجبور به مهاجرت به اروپا شوند. این وضعیت به نفع هیچکس نیست و ما نمی خواهیم اروپا زیر بار پناهندگان ما قرار گیرد، افغانها باید زندگی بهتری در خانه خود در افغانستان داشته باشند.
حاضرین عزیز!
ما به تنوع سیاسی در سطح جهان اعتقاد داریم. تفاوت ایده ها، ایدئولوژی ها ، نژادها و زبان ها در جهان یک واقعیت است ، این واقعیت ها باید به رسمیت شناخته شوند.
افغانستان به عنوان یک کشور و افغان ها به عنوان یک ملت تفاوت ها و شباهت هایی با سایر ملل جهان دارند. با درک تفاوت های دیگران، انتظار داریم که تفاوت های موجود در افغانستان نیز درک شود. تحمیل ایدئولوژی ها و الگوهای سیاسی خاص از بیرون به افغانستان نتیجه ای در بر نداشته است. افغانها اکنون این فرصت را دارند که یک ساختار سیاسی ایجاد کنند که هم در داخل و هم در سطح بین المللی، مطابق با خواسته های جامعه، ارزشهای ملی و مذهبی آنها پاسخگو باشد.
دولت جدید افغانستان توسط کابینه اداره می شود و شخصیت های برجسته ای از تمام نقاط کشور در آن حضور دارند. به منظور سرپا نگه داشتن دولت، رهبری ما کابینه موقت را اعلام کرد. اصلاحات هم در سطح کابینه و هم در سطح وزیران در حال انجام است.
ما پنج هزار کارمند در دولت داریم و پرداخت معاش کسانی که در دولت کار می کردند را آغاز کرده ایم. ما کارمندان سابق را اخراج نکرده ایم و دولت جدید اسلامی از پتانسیل آنها استفاده می کند. دولت جدید به دنبال این است که بیشترین پتانسیل های موجود افغانستان بدون تبعیض و مشارکت همه افغان ها به ویژه جوانان در ساختار سیاسی.
همکاران عزیز!
ما چند روز است که با یک هیئت عالی رتبه در قطر هستیم. ما جلسات مثمر ثمری با نمایندگان ایالات متحده و بسیاری از گروه های دیگر داشتیم. ما معتقدیم که این دیدارها تأثیر مثبتی بر روابط دو طرف خواهد داشت.
می خواهم بار دیگر به شما یادآوری کنم که فصل جنگ و فشار به پایان رسیده است. افغانستان وارد فصل جدیدی از روابط خود می شود که خواسته های جدیدی دارد. همه ما باید بر روی اشتراکات کار کنیم.
در پایان، من می خواهم از دولت قطر برای میزبانی مذاکرات ما در این سال ها تشکری کنم. همچنین می خواهم از آقای برکت، رئیس مرکز جنگ و مطالعات اقدامات بشردوستانه تشکر کنم که به من این فرصت را داد که امروز دقایقی را با شما سپری کنم. همچنین از همه مهمانانی که در این جلسه به ما ملحق شدند تشکری میکنم.
نن ټکی اسیا
10/11/2021