ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده امریکا، بار دیگر امارت اسلامی را به نقض توافقنامه دوحه متهم ساخته است.
آقای پرایس که در یک نشست خبری حضور داشت، گفته است که امارت اسلامی به تعهدهایش در زمینه مبارزه با گروههای هراسافگن، آغاز گفتمان ملی و رعایت حقوق بشر عمل نکرده است.
این سخنان یک روز پس از سه سالگی امضای توافقنامه دوحه، ابراز میشوند.
ند پرایس گفته است: «ما اظهارات ملا برادر را شنیدیم و البته با نکات کلیدی بیانیه او مخالف استیم. یعنی طالبان به تعهدهای شان که در توافقنامه دوحه داده بودند، عمل نکرده اند. طالبان به تعهد دوحه درباره گفتوگوهای سیاسی که منجر به یک راه حل خواهد شد، عمل نکردهاند این کار باید انجام شود.»
او در ادامه افزوده است: «ما نباید فراموش کنیم که توافق دوحه یک راه حل مسالمتآمیز را پیشبینی میکرد، نه تسلط طالبان را.»
نجیب الرحمان، آگاه مسایل سیاسی، در این باره گفت: «اگرچه برخی موارد مهم توافقنامه دوحه عملی نشده و هر دو طرف در اجرا یا تطبیق توافقنامه دوحه سهل انگاریهایی داشتند بنابراین حکومت سرپرست افغانستان نیاز است تا با مراجعه به آرای مردم موضوع را روشن بسازند.»
اما امارت اسلامی میگوید که حکومت سرپرست به تمامی تعهدهایش در باره توافقنامه دوحه متعهد است و ایالات متحده امریکا برخی از موارد توافقنامه را نقض کرده است.
بلال کریمی، معاون سخنگوی امارت اسلامی، به طلوعنیوز گفت: «امارت اسلامی به گونه کامل آنرا عملی کرده اما متاسفانه جانب ایالات متحده امریکا و بعضی همکاران آنان در این راستا سکتهگی دارند.»
اما شماری از آگاهان مسایل سیاسی از دو طرف میخواهند که مفاد توافقنامه دوحه را عملی کنند.
عزیز معارج، دیپلومات پیشین، گفت: «آنان یکدیگر را به نقض توافقنامه دوحه متهم میسازند به جای اینکه همدیگر را متهم بسازند بهتر این خواهد بود که باهم بشینند کمیسیون ایجاد کنند و این را عملی بسازند.»
ولی فروزان، آگاه مسایل سیاسی و روابط بینالملل، میگوید: «گفته میتوانیم که هر دوجانب دخیل در مذاکرات، هر دو طرف به هدف اصلی خود رسیده است.»
خروج کامل نیروهای خارجی، آزادسازی کامل زندانیان دو طرف، برداشتن تحریمها در برابر اعضای امارت اسلامی در صورت آغاز گفتوگوهای بین افغانان و خودداری امریکا و متحدانش از مداخله در مسایل داخلی افغانستان از بخشهای مهم این توافقنامه استند.